J.C. Van Damme'as šį rudenį lankysis Lietuvoje bei ragins prisidėti prie socialinės iniciatyvos, padedančios sugrąžinti šypseną su veido defektais gimusiems vaikams.

Išskirtiniame interviu DELFI aktorius pripažino nieko nesuvokiantis apie pasaulio politiką, todėl nesureikšmino prieš kelerius metus įvykusių savo susitikimų su tuometiniu Rusijos premjeru, dabartiniu prezidentu Vladimiru Putinu ir žmogaus teisių pažeidimais kaltinamu Čėčėnijos prezidentu Ramzanu Kadyrovu.

„Aš nieko nežinau apie Čėčėnijos problemas. Nors nepatariu to vaikams, bet pats mečiau mokyklą būdamas 14 metų amžiaus. Taigi aš ir politika nesuderinama! Aš niekada nežiūriu televizoriaus, buvau gatvės vaikas, vėliau stengiausi tapti aktoriumi, o kai pasiekiau sėkmę – be sustojimo filmavausi filmuose“, - pasakojo J.C. Van Damme'as.

- Jūsų vizitas Lietuvoje susijęs su labdaringa iniciatyva „1000 šypsenų vaikams“, kuri kviečia garsius žmones bei pasaulinius verslo ekspertus jungtis bendram tikslui – padovanoti šypsenas tūkstančiui vaikų, kurie dėl įgimtų veido defektų negali šypsotis. Kodėl ši tema jus sujaudino?

- Kaip žinote, šypsena yra labai svarbu. Šypsenos neturėjimas yra priešiška mūsų prigimčiai, džiaugsmui. Tai lyg matyti žmogų, kuris gali mylėti, bet nesupranta žodžio „meilė“ prasmės. Tai lyg matyti žmogų, kuris gali mylėti, bet niekaip negali sulaukti meilės.

Jean-Claude Van Damme
Kai pamatai vaiką ar suaugusį žmogų, kuris negali šypsotis, kai tu pats gali, apima toks keistas jausmas. Tačiau tai taip lengvai pataisoma, tiesiog keliomis apmokėtomis sąskaitomis. Vietoje to, kad praloštum pinigus kazino, gali išgelbėti penkias, šešias ar septynias šypsenas. Suprantate? Todėl aš noriu padėti. Tapau garsus, todėl reikia tai išnaudoti geram tikslui.

- Paklausiu klausimo, kurį Lietuvoje veikiausiai jums užduos kiekvienas žmogus. Prieš ketverius metus jūs lankėtės Rusijoje, kur kartu su tuometiniu premjeru, dabartiniu prezidentu V. Putinu stebėjote kumštynes. Tačiau nuo to laiko daug kas pasikeitė pasaulyje, pavyzdžiui, Ukrainoje prasidėjo karas, o JAV prezidentas Barackas Obama apkaltino Rusiją pažeidus tarptautinius susitarimus. Jeigu jūs sutiktumėte V. Putiną dabar, ar užduotumėte klausimą apie tai?

- Pirmiausia, aš neturiu politinio išsilavinimo ir žinių, kas vyksta pasaulyje, ką mąsto tos didžiosios smegenys – kaip aš vadinu svarbiausius lyderius. Ką pasakytum V. Putinui, jei sutiktum? Ką pasakytum B. Obamai? Ką aš pasakyčiau, tai nieko nereiškia.

- Kodėl, juk jūs garsus žmogus?

- Taip, bet žinote. Aš važinėju po pasaulį remti sporto, nes myliu sportą. Be jo aš nebūčiau tas, kas esu šiandien. Nebūčiau tokiu žmogumi, koks esu dabar. Pusė to, ką pasiekiau, priklauso nuo sėkmės, pusė – nuo sporto.

Aš sėdėjau kartu su V. Putinu ir F. Jemeljanenko, nes norėjome padiskutuoti apie sambo. Toks mano santykis su juo. Aš niekad nekalbu apie politiką, nes nieko apie ją neišmanau. Jeigu paklaustumėte mano nuomonės apie kokią nors šalį, kas joje vyksta, man būtų labai sunku atsakyti, nes aš paprasčiausiai nežinau. Mes tik manome, kad mes kažką žinome.

Keliauju po pasaulį visą savo gyvenimą. Kai kažką matai per televizorių, atrodo vienaip, bet kai esi vietoje ir matai, kas vyksta, tada ir vertini kitaip. Manau, kad būtų geriausia, jei šitie dideli vyrukai, tokie kaip B. Obama, V. Putinas ir kiti, susėstų prie apskrito stalo ir padiskutuotų apie paramą kitiems žemynams, kad nebūtų išnaudojimo.

Jeanas Claude'as Van Damme'as
Mes kalbame tik apie tai, ką vienas politikas pasakė kitam, o aš jums pasakysiu štai ką: ponios ir ponai, po 30 metų šita Žemė yra žuvusi. Ate, ate! Man 53-eji metai, aš jau to nebepamatysiu.
Mes kalbame tik apie tai, ką vienas politikas pasakė kitam, o aš jums pasakysiu štai ką: ponios ir ponai, po 30 metų šita Žemė yra žuvusi. Atia, atia! Man 53-eji metai, aš jau to nebepamatysiu. Bet bijau, kad mano sūnūs turės vaikų. Mūsų jau dabar yra beveik 8 milijardai žmonių, visi užsiima žemės ūkiu, žmonės galvoja tik apie pinigus, jie tai daro veltui.

Kalbos apie investicijas – jeigu Kataras investuotų 30 milijardų, jeigu V. Putinas investuotų čia, jeigu kinai investuotų Afrikoje – visa tai gražu, bet mes tik manome, kad einame pirmyn, o iš tiesų einame atgal.

Ką mes turime padaryti, tai sustabdyti populiacijos augimą. Tada subalansuotume ekologinę sistemą, padarytume ką nors gero šioje Žemėje.

Taigi jeigu aš susėsčiau su B. Obama ar V. Putinu šiandien, su bet kuo – mažu, dideliu, turtingu, vargšu – neturėčiau, ką pasakyti, nes žinau, kas nutiks po dvidešimties metų. Nesvarbu, kiek milijardų bus uždirbta, kiek naftos ar dujų bus išgauta, mes to nepamatysime.
Jean-Claude Van Damme

Neturiu jokio išsilavinimo, aš vaikinas iš gatvės, keliauju po pasaulį, tačiau užuodžiu tragediją, užuodžiu pavojų ir tai labai liūdna.

- Tai reikia suprasti, kad jūs mąstote globaliau ir apie ilgalaikę perspektyvą?

- Tai apskritai globalu, tai virusas, tai kataklizma, mes dergiame Žemę, mes meluojame vienas kitam, žmonių padermė, yra blogiausia, man gėda būti žmogumi.

Jeanas Claude'as Van Damme'as
Ką mes darome gyvūnams, ką mes darome mūsų vaikams? Jie nieko nepamatys, mes išbalansuojame Žemę, mes visą sistemą pakeičiame, tai tragedija. Protingi žmonės, tokie kaip B. Obama, kaip V. Putinas, kaip visi dideli žmonės iš Kinijos, turėtų susitarti dėl Nojaus arkos statybų.
Ką mes darome gyvūnams, ką mes darome mūsų vaikams? Jie nieko nepamatys, mes išbalansuojame Žemę, mes visą sistemą pakeičiame, tai tragedija. Protingi žmonės, tokie kaip B. Obama, kaip V. Putinas, kaip visi dideli žmonės iš Kinijos, turėtų susitarti dėl Nojaus arkos statybų.

Jeigu mes galėtume apgyvendinti gyvūnus Pietų Afrikoje ar Australijoje, tai bent juos išsaugotume. Aš labai pamišęs dėl ekologijos, toks buvau nuo vaikystės ir dabar viską darau iš širdies.

Kaip ir prisijungiu prie šypsenos iniciatyvos, apie kurią tik neseniai sužinojau.

- Ar apskritai labdaros iniciatyvos jums labai svarbios? Kokiuose projektuose dar dalyvaujate?

- Taip, dalyvauju ir kitur. Pavyzdžiui, „Make-A-Wish Foundation“ bei kitose veiklose. Gruodį keliausiu į Afriką padėti gyvūnams, mes išlaisvinsime keletą raganosių. Viskas, ką dariau gyvenime, tai buvau žvaigždė, ir tai viskas.

- Pats faktas, kad esate žvaigždė, kiek jums tai svarbu?

- Tai svarbu, nes galiu keliauti, susitikti su žmonėmis, kurių šiaip nesutikčiau, galiu kalbėti su skirtingais žmonėmis ir daug pamatyti – tai fantastiška. Bet kai daug keliauji, kartu matai, kas dedasi pasaulyje. Ir jeigu nesi kvailas, pamatai, kaip viskas smunka. Kai daug keliauji, sutinki didelių ir mažų žmonių, pradedi viską kitaip vertinti.

- Pastebėjau, kad rūpinimasis gyvūnais yra labai svarbi jūsų gyvenimo dalis? Kodėl?

Jeanas Claude'as Van Damme'as
Buvau užaugintas su šunimis. Gyvūno akyse niekad nemačiau ko nors blogo, tik tyrumą. Jų siela yra gera, ir kai pamatau tą tyrimą gyvūno akyse, aš įsimyliu – gorilą ar bet kokį kitą gyvūną.
- Mano mamos mama mane augino ūkyje, buvau apsuptas gyvūnų. Taip pat buvau didelis Tarzano gerbėjas. O Tarzanas visuomet gelbėdavo gyvūnus. Buvau užaugintas su šunimis. Gyvūno akyse niekad nemačiau ko nors blogo, tik tyrumą. Jų siela yra gera, ir kai pamatau tą tyrimą gyvūno akyse, aš įsimyliu – gorilą ar bet kokį kitą gyvūną.

Žinote, koks skirtumas tarp žmonių ir gyvūnų? Žmonės mano, kad gali gyventi be gyvūnų. O gyvūnai net mirti renkasi su žmonėmis, nes jie nori būti mylimi, nori, kad jais būtų žavimasi. Būtent dėl to gamta ir sukūrė juos šioje Žemėje. Bet mes viską naikiname. Kaip sakiau, netikiu stebuklais, mes per daug toli nužengėme.

- 2011 m. kartu su kolegomis lankėtės Kremliaus palaikomo Čėčėnijos prezidento Ramzano Kadyrovo gimtadienio vakarėlyje, bet sulaukėte kritikos, nes R. Kadyrovas kaltinamas masiniais žmogaus teisių pažeidimais. Papasakokite plačiau – kas tai: tiesiog verslas ar galima įžvelgti politinį konstekstą?

Jean-Claude Van Damme
- Aš buvau pakviestas į R. Kadyrovo gimtadienį jų bokso federacijos. Aš nieko nežinau apie Čėčėnijos problemas. Nors nepatariu to vaikams, bet pats mečiau mokyklą būdamas 14 metų amžiaus. Taigi aš ir politika nesuderinama! Aš niekada nežiūriu televizoriaus, buvau gatvės vaikas, vėliau stengiausi tapti aktoriumi, o kai pasiekiau sėkmę – be sustojimo filmavausi filmuose.

Buvau ten pakviestas, nes jie turi stiprią bokso federaciją, gerus sportininkus – ir R. Kadyrovas pakvietė. Aš nežinau, ką jis padarė praeityje. Matote, praeitis yra praeitis. Tuo metu kai jį sutikau, buvo tuometinė dabartis.

Turiu pasakyti, kad man visiškai nerūpi religija. Aš pats esu nereligingas, nes esu per sumanus, kad tikėčiau kokia nors religija. Taigi kadangi religija man nerūpi, aš susitinku su žmonėmis, kurie priklauso skirtingoms religijoms.

Jeanas Claude'as Van Damme'as
R. Kadyrovas yra musulmonas, tai žmogus, kuris buvo man malonus. Mes šiek tiek kartu pasportavome ir aš išvykau. Visa Amerika buvo nusiteikusi prieš mane. Aš nesuprantu, kodėl. Kad susitikau su tuo žmogumi? Bet kaip sakiau, man tai susiję su sportu. Na, negaliu suteikti visiems laimės.
R. Kadyrovas yra musulmonas, tai žmogus, kuris buvo man malonus. Mes šiek tiek kartu pasportavome ir aš išvykau. Visa Amerika buvo nusiteikusi prieš mane. Aš nesuprantu, kodėl. Kad susitikau su tuo žmogumi? Bet kaip sakiau, man tai susiję su sportu. Na, negaliu suteikti visiems laimės.

Gal prieš 50 metų Rusija buvo puiki šalis, gal po 20 metų Rusija bus bloga šalis, kas žino?? Amerika dabar yra gera šalis, rytoj ji gali būti kitokia, mes visi judame ratu. Reikia gyventi čia ir dabar. Ir jeigu kas nors konkrečiu metu tau yra malonus, reikia užmiršti visas etiketes. Sakau jums: jeigu prezidentas ar karalius kalbės su manimi blogai, aš atsuksiu nugarą ir išeisiu.

Aš taip pat esu daug kur kviečiamas ne tokių garsių žmonių, todėl niekas apie tai net nekalba. O kai mane pakviečia koks nors žinomas žmogus, tada visi ir kalba.

- Peršokime šiek tiek prie jūsų karjeros reikalų. Prieš šešerius metus jūsų vaidmuo pusiau biografiniame filme „JCVD“ buvo įvertintas labai puikiai. Ar jums tas vaidmuo patiko? Kaip jūs pats jį vertinate?

- Tai buvo geras filmas. Aš iš Europos, todėl man suteikiama šiek tiek daugiau laisvės vaidinti. Buvo paimti kai kurie mano biografijos elementai, padarytas puikus darbas. Kad būtum didelė žvaigždė, reikia gero režisieriaus, puikaus scenarijaus, gerų žmonių aplink. Kitaip tariant, geros komandos. Filme „JCVD“ komanda buvo gera.

- Ką turite omenyje sakydamas, kad jūs iš Europos, todėl jums suteikiama daugiau laisvės? Ką tai reiškia?

- Amerikoje, jeigu uždirbti pinigus vienoje kategorijoje, dažniausiai nesimėtai ir nekaitalioji žanro. Taigi aš, Bruce'as, Arnoldas – mes esame veiksmo filmų aktoriai. Kodėl turėtume kažką keisti ir bandyti vaidinti Šekspyrą? Aš galiu vaidinti. Tiesą sakant, aš nevaidinu, kai kuriame filmą, aš tampu personažu ir kalbu tiesą. Taigi tai daugiau nei vaidyba, tai ne melas.

Taigi aš tikrai esu puikus, tikras aktorius, bet problema, kad aš esu veiksmo filmų kategorijos aktorius. O Europoje jie man suteikia šansą vaidinti kitokiuose filmuose, nes Europoje rinka kitokia nei JAV. Taigi jie suteikė galimybę sukurti vaidmenį „JCVD“.

J. C. Van Damme'as į Vilnių atvyksta padėti surinkti lėšas 1000 operacijų vaikams, kurie gimė su veido defektais ir negali šypsotis. Jis sutiko paremti bendrą tarptautinės labdaros organizacijos „Operation Smile“ ir „Forum One“ projektą „1000 šypsenų vaikams“.  Viena tokia operacija trunka vos 45 minutės ir kainuoja 240 JAV dolerių. Kiekvienas paaukojęs į specialią „Operation Smile“ sąskaitą, galės nemokamai tiesiogiai stebėti konferenciją internetu. Planuojama, kad vizito metu J.C. Van Damme taip pat susitiks su Lietuvos kinematografijos industrijos atstovais, geriausiais augančiais karatė sportininkais.