D.Cameronas kalbėjo Bendruomenių rūmuose, penktadienį Britanijai padidinus teroro išpuolių grėsmės lygį, baiminantis potencialių džihadistų, grįžtančių iš Irako ir Sirijos bei turinčių atitinkamos patirties, atakų.

Apie tai pranešta praėjus kelioms dienoms po to, kai D. Cameronas padidino teroro pavojaus laipsnį iki antro aukščiausio. Tokį savo sprendimą premjeras argumentavo tuo, kad „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje ir Irake kelia didžiausią kada šalies saugumui iškilusią grėsmę. Be kita ko, praėjusį mėnesį internete paskelbtas IS vaizdo įrašas, kuriame britišku akcentu kalbantis vyras įvykdo egzekuciją JAV žurnalistui, dar labiau sukėlė susirūpinimą, kad iš regiono grįžę britai gali surengti atakas šalyje.

„Mes visi buvome šokiruoti ir pasibjaurėję barbariškumu Irake šią vasarą, - parlamente sakė D. Cameronas. - Yra dvi pagrindinės sritys, kuriose mes turime sustiprinti savo galią (...), turėtume užkirsti kelią įtariamiesiems keliauti ir imtis ryžtingų veiksmų prieš tuos, kurie jau kelia pavojų“.

D. Cameronas pažymėjo pristatysiantis naują „specialų ir tikslinį įstatymą“, kuris suteiktų įgaliojimus policijai pasienyje laikinai konfiskuoti įtariamųjų pasus, kad valdžia turėtų laiko tinkamai juos ištirti. Šiuo metu šiuos įgaliojimus turi tik Didžiosios Britanijos vidaus reikalų ministerija.

Be kita ko, premjeras taip pat teigė, jog planuojamos vyriausybės konsultacijos dėl draudimo britams grįžti į šalį, jeigu jie pažadėjo lojalumą ekstremistiniams principams. Tai išplėstų egzistuojančius įgaliojimus, kurie dabar gali būti taikomi tik užsienio piliečiams, Didžiosios Britanijos pilietybę įgijusiems asmenims ir dvigubą pilietybę turintiems žmonėms.