„Manau, kad tai yra laikina. Ukrainos tautos įveikti negalima, tai neįmanoma iš principo. Manau, kad bus mobilizuoti rezervai, rastos jėgos ir galimybės, kartu padedant ir Europai, Vakarams. Ši Rusijos agresija jai tikrai nebus naudinga – ji (Rusija – red.) pralaimės šį karą“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė P. Vaitiekūnas.

Pasak jo, ukrainiečiai nusiteikę labai ryžtingai ginti savo žemę, nepriklausomybę, laisvę ir pasirinkimą priklausyti Europos civilizacijai.

P. Vaitiekūno teigimu, Kremliaus tikslus įvardinti sunku, bet veikiausiai jis mąsto taip:
jeigu jūs norite laisvės, priklausyti Europoje, mokėkite teritorijomis ir įšaldytais konfliktais savo teritorijose.

„Mes matome tokią praktiką ir Padniestrėje, kai už nepriklausomybę ir siekį priklausyti Europos civilizacijai nubausta buvo Moldova, matome Karabache – buvo nubaustas Azerbaidžanas už nepriklausomybę ir suvaldyti Armėnijos europiniai siekiai. Nubausta Gruzija už nepriklausomybę ir europinį, NATO siekį Abchazijoje ir Osetijoje. Dabar baudžiama Ukraina už nepriklausomybę ir europinį siekį Donbase. Donbase Rusija gali nesustoti, o agresija plėsti į kitus regionus“,- kalbėjo P. Vaitiekūnas.

Politologas Alvydas Medalinskas mano, kad jeigu Vakarai pasiryžtų teikti realią gynybinio pobūdžio karinę pagalbą Ukrainai, tai net nereikėtų dar vieno sankcijų etapo, kurių poveikis pajaučiamas tik po pusės metų – metų.

„Jeigu Rusija vienu metu patirtų ir karinį pralaimėjimą Ukrainoje, ir pradėtų veikti jau sankcijos, Putino režimui ateitų labai blogos dienos. Visgi akivaizdu, kad Putinas yra tas politikas, kuris šantažuoja pasaulį. Jis turi didžiulį branduolinį arsenalą ir norėtų diktuoti savo taisykles pasauliui“, - sakė A. Medalinskas.

„Putinas Ukrainoje turi savotišką žūtbūtinį mūšį, tame tarpe dėl savo išlikimo ir dėl putinizmo kaip ideologijos išlikimo“, - kalbėjo jis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.