Susitikime siekiama rasti būdų karo kamuojamos Pietryčių Ukrainos krizės sprendimui.

Kontaktinei grupei atstovauja buvęs Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, Rusijos ambasadorius Ukrainoje Michailas Zurabovas ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovybės atstovė Heidi Tagliavini. Pokalbiuose taip pat dalyvauja vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ vicepremjeras Andrejus Purginas ir „Luhansko liaudies respublikos“ Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas Valerijus Kariakinas.

Iniciatyva sudaryti kontaktinę grupę Ukrainos krizei spręsti buvo pareikšta vasarį. Pirmas šios kontaktinės grupės susitikimas įvyko Kijeve birželio pradžioje. Liepos 31 dieną Minske susitiko kontaktinės grupės nariai, taip pat "Donecko liaudies respublikos" atstovai. Rugpjūčio 14 dieną Kijeve įvyko dar vienas Ukrainos kontaktinės grupės susitikimas, skirtas aptarti humanitarinės pagalbos pietryčių regionams išsiuntimo logistikos klausimus.

Kitas Ukrainos kontaktinės grupės susitikimas įvyks rugsėjo 5 d.

Kitas vadinamosios Ukrainos kontaktinės grupės konsultacijų etapas numatytas rugsėjo 5 dieną, teigė pirmadienį Minske pokalbiuose dalyvavęs nepriklausomybę pasiskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ vicepremjeras Andrejus Purginas.

Pirmadienį beveik keturias valandas trukusio susitikimo detalės neskelbiamos. 

„Mes apsikeitėme dokumentais, Ukrainos pusė pristatė savo nuomonę, o mes - savo“, - žurnalistams sakė A. Purginas ir pridūrė, kad konkretūs klausimai bus aptariami rugsėjo 5 dieną.

Pasak A. Purgino, šiuo metu tikslinga būtų skirti laiko pasiūlymų analizei. Jis taip pat pažymėjo, kad pirmadienį žengti pirmieji žingsniai paliaubų link. Susitikimo dalyviai taip pat diskutavo apie kalinių mainus.

Su konsultacijomis susijęs šaltinis sakė ITAR-TASS, kad konflikto šalys sudarys darbo grupes, skirtas spręsti konkrečioms užduotims - apsikeitimui kaliniais, sunkiosios artilerijos ir lėktuvų naudojimui bei viso to kontrolei.

„Atskira grupė spręs paliaubų klausimą“, - sakė A. Purginas.