Praėjusį mėnesį, kai ginkluotų grupuočių aljansas, vadovaujamas pajėgų iš vakarinio Misratos miesto, perėmė Tirpolio kontrolę ir išstūmė varžovų grupuotę, aukšto rango pareigūnai ir išrinktasis parlamentas persikėlė į atokų rytinį Tobuko miestą.

Libija grimzta į anarchiją, kai buvę sukilėliai, kurie padėjo nuversti Muammaro Kadhafi režimą per 2011 metų NATO palaikomą sukilimą, nesusitaria dėl šalies politinės darbotvarkės bei naftos rezervuarų kontrolės ir pradėjus kovoti tarpusavyje.

„Skelbiame, kad dauguma Tripolyje esančių ministerijų, institucijų ir valstybinių įstaigų yra mūsų nekontroliuojamos“, – sakoma šeštadienio vakarą paskelbtame vyriausybės pareiškime. Ginkluotosios grupuotės neleidžia darbuotojams patekti į kai kuriuos vyriausybinius pastatus, priduriama jame.

Sostinėje yra įsikūrusios visos ministerijos, valstybinė naftos bendrovė „National Oil Corp.“ ( NOC) ir centrinis bankas.

Nepaliaujamas smurtas kol kas nepaveikė naftos pramonės, tačiau prekybininkai sako, kad dėl naftos nuosavybės gali kilti teisinių ginčų, jeigu Misratos pajėgos pradės kontroliuoti centrinį banką, kuriame registruojamos pajamos už naftą.

Naujosios Tripolį kontroliuojančios pajėgos, dalis kurių yra islamistinės pakraipos, atsisako pripažinti Tobruko Atstovų rūmus, kuriuose yra stiprios liberalų ir federalistų stovyklos.

Jos vėl sušaukė buvusį Libijos Visuotinį nacionalinį kongresą (VNK), kuriame tvirtas pozicijas buvo užėmę islamistai.