Duodama savo pirmąjį interviu spaudai nuo šeštadienio, kai buvo paskirta į naująjį darbą, F.Mogherini Italijos laikraščiui „Corriere della Sera“ pirmadienį sakė, kad sankcijos tebėra „įrankis“ tarpininkaujant dėl to, kas turi būti diplomatinis kovų Ukrainoje sprendimas.

„Esmė ta, ar poveikis, kurį sankcijos daro Rusijos ekonomikai, pakeis vadovybės elgesį, – sakė ji. – Šiuo metu Kremlius veikia prieš savo žmonių interesus“.

F.Mogherini komentarai, kurie yra neįprastai tiesūs 41 metų Italijos užsienio reikalų ministrei, pasirodė jos kritikams tvirtinant, kad ji naujajame poste gali laikytis pernelyg švelnios pozicijos Maskvos atžvilgiu, dėl Italijos priklausomybės nuo Rusijos gamtinių dujų.

Jie taip pat signalizuoja didėjantį susirūpinimą Europoje po to, kai V.Putinas sekmadienį paragino nedelsiant surengti derybas dėl Ukrainos pietinių ir rytinių regionų „valstybingumo“.

F.Mogherini sakė, kad V.Putino pareiškimas gali „dar labiau pakirsti teritorinį vientisumą, patį šalies patvarumą“, ir apkaltino jį tuo, kad jis yra nepatikimas diplomatinis kolega.

„Putinas niekada negerbė įsipareigojimų, kuriuos prisiėmė keliose situacijose, Ženevoje, Normandijoje, Berlyne. Jis neišnaudojo progos viską pakeisti paveikiant separatistus po to, kai buvo numuštas Malaizijos lėktuvas. Atstumas tarp įsipareigojimų ir konkrečių veiksmų buvo didžiulis“, – sakė ji.

F.Mogherini paskyrimą penkeriems metams į Briuselį, kur ji ES užsienio politikos vadovo poste pakeis britę Catherine Ashton, dar turi patvirtinti Europos Parlamentas. Naująsias pareigas ji turi perimti lapkričio mėnesį.