Tiek darbo metu, tiek per atostogas šalies vadovą sekioja ištikimų Kremliaus ratui priklausančių žurnalistų, televizijos kamerų ir fotografų palyda. Rusijos žiniasklaida negaili dėmesio prezidento laisvalaikio veiklai, puikiai pasitarnaujančiai norimam įvaizdžiui stiprinti.

O šeimą V. Putinas nuo smalsių akių visada stengėsi apsaugoti – kartais pastangos ne juokais primena gerai apgalvotą KGB operaciją, skelbia newsweek.com.

Nėra nė vienos oficialios suaugusių V. Putino dukterų – 29 metų Marijos, švelniai vadinamos Maša, ir 28 metų Jekaterinos, geriau žinomos kaip Katia – nuotraukos.

Merginos universitete Rusijoje studijavo išgalvotais vardais, tikrosios jų tapatybės nežinojo net mokslo draugai.

Kai po Malaizijos oro linijų lėktuvo tragedijos Ukrainoje prie sienos su Rusija vienas Nyderlandų bulvarinis leidinys pranešė, kad Maša kartu su mylimuoju olandu gyvena Nyderlanduose, prie tariamų jų namų sugūžėjo minia reporterių, fotografų ir protestuotojų.

Bet nerado nei pačios V. Putino dukters, nei jos mylimojo, nei bent vieno žmogaus, kuris būtų juos pažinojęs. Nyderlandų Hilversiumo miesto meras Pieteris Broertjesas pareikalavo Mašą skubiai deportuoti iš šalies (vėliau šiuos žodžius atsiėmė).

Ukrainą palaikantys protestuotojai prie prabangaus būsto, kur galimai gyveno Rusijos prezidento dukra, surengė demonstraciją. Tačiau poros nebuvo nė kvapo – jeigu jie iš viso kada nors ten gyveno.

V. Putiną supantį paslapties šydą iš visų pusių prilaiko Kremliaus veikėjai. Žurnalistai, išdrįsę nepaisyti tabu ir prabilę apie pirmosios Rusijos šeimos gyvenimą, sulaukia griežtos bausmės.

2008 metais, kai liberalių pažiūrų laikraštis „Moskovskij Korrespondent“ parašė apie V. Putino planus vesti buvusią gimnastę Aliną Kabajevą, redaktorius buvo priverstas per kelias valandas atsistatydinti.

Kaip teigia darbo netekęs redaktorius Grigorijus Nechoroševas, dienraščio savininkas Jevgenijus Lebedevas – milijardieriui priklauso „Evening Standard“ ir „The Independent“ Londone – iš pradžių žadėjo ginti savo žurnalistus, tačiau sulaukė „įtakingo asmens iš Rusijos prezidento administracijos“ skambučio, ir buvo priverstas persigalvoti. J. Lebedevas užuominą suprato, ir „Moskovskij Korrespondent“ dingo.

Per spaudos konferenciją Sardinijoje, Italijoje, paklaustas apie santykius su A. Kabajeva, V. Putinas leido aiškiai suprasti, kad kištis į jo asmeninį gyvenimą nevalia niekam.

„Taip, puikiai žinau, kad egzistuoja klišė apie stiklo namuose gyvenančius politikus, tačiau net ir tokiais atvejais yra ribos... Niekada nemėgau žmonių, kuriems neduoda ramybės erotinės fantazijos, kurie kiša savo purvinas nosis į kitų žmonių gyvenimus“.

Tuometinis Italijos ministras pirmininkas Silvio Berslusconi, stovėjęs greta V. Putino, juokais apsimetė bandąs nušauti šį nepatogų klausimą uždavusį žurnalistą.

Žinutė negalėtų būti dar aiškesnė. „V. Putinas – itin privatus asmuo“, - teigia vienas buvęs Kremliaus žmonių, žurnalistas, šiuo metu dirbantis valstybinėje naujienų agentūroje. Savaime suprantama, prisistatyti jis nepanoro.

„Aišku, su jo komanda nuolat dalindavomės apkalbomis. Bet apie prezidento šeimą – nė žodžio... Tai buvo nerašyta taisyklė. Svarbiausio Rusijos asmens (Putino) šeimos gyvenimas buvo laikomas paslaptyje“, - sako pašnekovas.

Per trejus metus darbo Kremliuje (2009-2012 metais) jam teko daug keliauti kartu su Rusijos prezidentu. Žurnalistas teigia per tą laiką V. Putino žmoną Liudmilą matęs vos vieną kartą, dukrų išvysti taip ir netekę.

Vokietijos dokumentinių filmų kūrėjas Hubertas Seipelis, 2010 ir 2011 metais turėjęs unikalią progą artimiau pažinti V. Putino gyvenimą (kurdamas juostą „Ich“), su Rusijos prezidentu iš viso praleido šimtus valandų – jis Rusijos prezidento dukterų taip pat nesutikęs.

Viena iš sąlygų, leidusių dokumentinių filmų kūrėjui H. Seipeliui gauti, ko nori – nekišti nagų prie V. Putino asmeninio gyvenimo. „Jis labai jautrus, tad turėjau pažadėti, kad saugosiu jo šeimos privatumą“, - po juostos premjeros žurnalistams sakė režisierius.

Oficialiai patvirtintos vos kelios ne itin reikšmingos V. Putino šeimos gyvenimo detalės. Su savo būsimąja žmona, „Aeroflot“ stiuardese, Rusijos prezidentas susipažino per bendrus draugus 1980 metais.

Alina Kabajeva
Tais pačiais metais būsimoji pirmoji Rusijos pora išsiruošė į dvigubą pasimatymą teatre. Per interviu 2000 metais L. Putina pasakojo, kad V. Putinas „buvo prastai apsirengęs ir visai nepatrauklus – gatvėje į tokį vaikiną tikrai nebūčiau atkreipusi dėmesio“.

Panašu, kad Vladimirui mergina krito į akį – atkaklumas pasiteisino, ir 1983 metais pora susituokė. 1985 metų balandį gimusi Maša buvo pavadinta V. Putino mamos vardu. Katia gimė 1986 metų rugpjūtį – antrosios dukters V. Putinas susilaukė Drezdene, Vokietijoje, kur dirbti jį išsiuntė KGB. Abi mergaitės lankė vokiečių mokyklą – Friedricho Haasso tarptautinę vokiečių mokyklą.

Į Maskvą šeima persikėlė 1996 metais. Merginos studijavo Sankt Peterburgo valstybiniame universitete: Maša krimto biologijos mokslus, o Katia gilinosi Azijos studijas.

Merginos interviu davė vienintelį kartą – kai tėvas 2000 metais buvo paskirtas laikinuoju prezidentu. Negaluojantis tuometinis Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas būtent V. Putinui patikėjo savo šiltą postą.

Interviu transkripcija, išspausdinta kartu su kitu interviu su V.Putinu, jo šeima ir draugais rinkinyje „Pirmasis asmuo: neįtikėtinai nuoširdus Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretas“ – reta proga susipažinti su V. Putino šeima, prieš jam pradedant ją nuo visų slėpti.

Knygoje keturiolikmetė Katia skundžiasi nebegalinti lankyti mokyklos – dabar mokytojai jos ir sesers mokyti ateina tiesiai į namus.

„Kai einame į kiną, mus lydi apsauginiai“, – žurnalistams Natalijai Gevorkian, Natalijai Timakovai ir Andrejui Kolesnikovui sakė Katia. Neįtikėtinas dalykas: tuomet žurnalistai V. Putino šeimą kalbino jų vasarnamyje (tokie dalykai šiais laikais neįsivaizduojami).

„Būdavo vyrukas, kuris sėdėdavo ir žiūrėdavo filmą, tačiau net neabejoju, kad jis ne tik filmą žiūrėdavo, bet ir saugojo mus. Dažniausiai apsaugos vyrų beveik nepastebime. Net jeigu einame susitikti su draugaus, jie visada būna netoliese, tačiau stengiasi netrukdyti, nelįsti į akis. Tūkstančius kartų kvietėme kartu išgerti kavos, bet jie nenori“, - sakė Katia.

Katia pasakoja, kad „buvo pritrenkta, sužinojusi, kad tėtis taps laikinuoju prezidentu. Kai mama pranešė, pamaniau, kad juokauja. Tada supratau, kad apie tokius rimtus dalykus greičiausiai nejuokautų“.

Pati Liudmila pasakoja „po žinios apie naujas vyro pareigas verkusi visą dieną, nes supratusi – privataus gyvenimo šeima nebeturės“.

Ksenija Sobčak
Jau ir taip mergaitės tėvą „dažniau matydavusios televizoriaus ekrane, o ne namuose“. „Bet jis visada randa joms laiko, kad ir kaip vėlai grįžtų namo. Mergaites labai myli. Tikrai ne visi vyrai su dukromis elgiasi taip rūpestingai ir švelniai. Labai lepina, myli, o man tenka auklėjimo našta“, - yra sakiusi buvusi pirmoji Rusijos ponia.

Vasarnamyje lankęsi žurnalistai paklausė, ar mergaitės galėtų tėtį apsukti aplink mažąjį pirštelį. L. Putinos atsakymas buvo iškalbingas: „Niekas negali tėvelio apsukti aplink mažąjį pirštelį“.

Kalbant apie karjeros planus, „Maša labai rimtai taria anglišką žodį management (liet. vadyba), o Katia sako norėtų tapti baldų dizainere“, sakė mergaičių mama. V. Putino dukroms patiko slidinėti, o mylimiausiu filmu tuo laiku įvardijo juostą „Matrica“.

Mergaitės mėgo dailiai rengtis, abi buvo itin lieknos. Tokia V.Putino šeima buvo 2000 metais – tais metais V. Putinas paskutinį kartą pasakojo apie dukras ir žmoną.

Visus tuos 14 metų V. Putino dukros augo ir gyveno paslaptyje – tylą kartais sudrumsdavo vienas kitas gandas, tačiau tik akimirkai.

2002 metais pasklido žinia, esą Rusijos prezidento dukros atostogauja Sardinijoje kartu su Silvio Berlusconi atžala Barbara. 2010 metais vienas Pietų Korėjos dienraštis paskleidė gandus, esą Katia ketina tekėti už Korėjos admirolo sūnaus, atvykusio tarnauti į Maskvą.

Tais pačiais metais tariamas Mašos vaikinas Jorritas Faassenas, vienas iš Rusijos valstybinės dujų bendrovės „Gazprom“ ir „Stroitransgaz“ – vamzdynų gamintojo – vadovų, atsidūrė žiniasklaidos taikinyje, į viešumą iškilus faktui, esą jį užpuolė bankininko Matvejaus Urino apsauginiai – incidentas įvyko tiesiog gatvėje, pačiame Maskvos centre.

Kremliaus kerštas buvo staigus ir negailestingas: M. Urino verslas žlugo, o ir pats tada jau buvęs bankininkas už tariamus finansinius nusikaltimus atsidūrė už grotų.

Mašos ir J. Faasseno pora netrukus iš Rusijos išvyko ir pradėjo ramų gyvenimą Nyderlanduose, Hagos priemiestyje.

Žinutė negalėtų būti dar aiškesnė. „V. Putinas – itin privatus asmuo“, - teigia vienas buvęs Kremliaus žmonių, žurnalistas, šiuo metu dirbantis valstybinėje naujienų agentūroje. Savaime suprantama, prisistatyti jis nepanoro.

Vienas iš galimų paaiškinimų, kodėl V. Putinas taip paranojiškai saugo savo dukras nuo aplinkinių, faktas, kad karjeros pradžioje labai gerai susipažino su dviejų politikoje įtakingų šeimų tragedijomis – kalbame apie pirmąjį jo viršininką KGB, Sankt Peterburgo merą Anatolijų Sobčiaką, o vėliau – B. Jelciną.

A. Sobčiako žmonos Liudmilos Narusovos ir jo dukters Ksenios elgesys „V.Putinui pasirodė pasibjaurėtinas“, - teigia knygos „Trapi imperija: kaip Rusija pamilo ir liovėsi mylėjusi Vladimirą Putiną“ (Fragile Empire: How Russia Fell In and Out of Love With Vladimir Putin) autorius Benas Judah.

„Jos rodėsi su netinkamais žmonėmis, dalyvavo vakarėliuose su mafijos nariais. Rizikingas ir nepagarbus pačių artimiausių žmonių elgesys V. Putiną kaip reikiant gąsdino“.

Vėliau V. Putinas savo akimis matė, kaip B. Jelcinu manipuliuoja dvi jo dukterys ir jų draugužiai – vadinamoji Jelcino šeima, kuriai priklausė ir oligarchai Borisas Berezovskis bei Romanas Abramovičius.

„V.Putinas labai nenorėjo būti panašus į B.Jelciną. Jis prisimena gėdingą jo šeimos politiką, kurią vykdė (B.Jelcino žentas Valentinas) Jumaševas ir B. Berezovskis, todėl užsibrėžė tikslą tokio likimo bet kokia kaina išvengti“.

V. Putinas dukras saugo ne tik nuo dėmesio, bet ir nuo politikos – iš dalies taip elgėsi dėl jų gerovės, iš dalies ir dėl savo interesų. V. Putino kolegos iš Uzbekistano ir Kazachstano turėjo nemenkų bėdų, kurių pridarė į politiką pasukusios ambicingos dukterys. V. Putinui tokio scenarijaus nesinorėjo.

V.Putino dukterų dingimas – faktas, iškalbingai atspindintis tokią Rusiją, kokia ši šalis tapo valdant tokiam prezidentui. Jis niekada nesivaržė rinkimuose, kur būtų galioję sveikos konkurencijos principai, neturėjo progos įrodyti savo pranašumą, todėl nebuvo poreikio demonstruoti savo šeimą, kaip kad mėgsta elgtis Vakarų politikai.

Šalyje kaip ir nėra stiprios politinės opozicijos, todėl niekas nedrįsta jo kritikuoti dėl šeimos vertybių propagavimo, savąją dėl neaiškių priežasčių slepiant tarsi didžiausią gėdą.

L. Putinos bičiulė iš Vokietijos Irene Pietsch tvirtina, kad draugės santuokoje meilės nebūta. „Jis negėrė, niekada nepakėlė rankos“, - esą jai sakiusi L. Putina. Bet jis „vampyras, kuris iš manęs iščiulpė visą gyvastį“, yra skundusis buvusi Rusijos prezidento žmona.

V. Putinas Rusijos žiniasklaidą taip sėkmingai įpainiojo į Kremliaus galios voratinklį, kad nė vienas šalies žurnalistas nedrįsta rimčiau pasidomėti prezidento šeimos paslaptimis.

Net ir tada, kai 2013 metų birželį V.Putinas pranešė apie „civilizuotas ir taikias“ skyrybas su Liudmila, ši žinia naujienų laidose nebuvo kaip nors ypatingai išskirta iš kitų pranešimų.

Netrukus visi kaip mat pamiršo, kas ta L. Putina, dar visai neseniai buvusi paslaptinga pirmoji Rusijos ponia. 30 metų ji gyveno šešėlyje. Po skyrybų Kremliaus svetainėje internete apie šią moterį nebeliko nė vieno žodžio - tarsi burtų lazdele pamojus.

Remiantis įstatymais, buvusi prezidento žmona gali pretenduoti net į pusę sutuoktinio oficialios algos – 102 tūkst. skaičiuojant doleriais, tačiau į viešumą neprasprūdo nė viena garsios poros skyrybų detalė.

V. Putinas sukūrė Rusiją, kur žmonės kaip senais laikais iš istorijos gali paprasčiausiai išnykti be pėdsakų, rašo newsweek.com.