Komentuodamas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) ir valdančiosios daugumos formuotojos Lietuvos socialdemokratų partijos lyderio Algirdo Butkevičiaus konfrontaciją, V. Jurkonis teigia, kad tokios suirutės negali būti, jeigu norima sklandžiai tęsti energetikos politiką - rašo dienraštis „Kauno diena“.

Jo nuomone, lenkai, jungdamiesi į koaliciją, ir neturėjo rimto pagrindo daug tikėtis, o socialdemokratai taip pat galėjo numatyti, kad, priimdami LLRA į koaliciją, turės su partneriais ieškoti bendros kalbos. Pagal naujausius Premjero Algirdo Butkevičiaus pasisakymus atrodo, kad LLRA valdančiojoje koalicijoje negalės likti.
V. Jurkonis

Paklaustas, kaip mano, ar įmanomas kitoks scenarijus po pastarųjų įvykių ir kokie būtų jo padariniai, V. Jurkonis atsakė: „Tai klausimas socialdemokratams bei koalicijos partneriams: kur jie buvo anksčiau, kaip būrė koaliciją ir kodėl būtent taip buvo paskirstyti ministrų portfeliai. Dauguma politikų nėra naujokai ir vienas kitą pažįsta daugelį metų. Pamatysime, ar visa tai staiga atsiradusios politinės valios išraiška, ar tiesiog dar vienas politinis spektaklis“.

Be to, pasak V. Jurkonio, tautinių mažumų klausimas greičiausiai ir vėl bus eskaluojamas, o „išvengti spekuliacijų šiomis temomis galima sprendžiant, o ne vilkinant klausimus ir, žinoma, atvirai kalbant su strateginiais partneriais - su Varšuva“.

DELFI primena, kad premjeras Algirdas Butkevičius šalies vadovei Daliai Grybauskaitei antradienį išsiuntė teikimą dėl energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atleidimo.

Tą pačią dieną prezidentė Dalia Grybauskaitė priėmė sprendimą dėl energetikos ministro ateities. Premjerui nepaklusęs Jaroslavas Neverovičius atleistas iš pareigų.

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretą, kuriuo, vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus rugpjūčio 18 d. teikimą, nuo rugpjūčio 25 d. atleidžia Jaroslavą Neverovičių iš energetikos ministro pareigų.

Laikinai eiti energetikos ministro pareigas iki rugsėjo 7 d. pavesta susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui, nuo rugsėjo 8 d. iki bus paskirtas naujas ministras – ūkio ministrui Evaldui Gustui“, - teigiama Prezidentūros pranešime.

LLRA antradienį išplatintame pranešime neatmetė galimybės pakartotinai teikti J. Neverovičiaus kandidatūrą į energetikos ministro pareigas. LLRA pareiškė, kad J. Neverovičiaus atleidimo klausimas dar nėra galutinai išspręstas ir iki rugpjūčio 25 d. dar gali būti nuspręsta kitaip.

J. Neverovičiaus kėdė susvyravo, kai Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovė Renata Cytacka buvo paskirta energetikos viceministre.

Energetikos ministerija pranešė, kad pirmadienį energetikos viceministro pareigas kartu su R.Cytacka pradėjo eiti ir socialdemokratas Aleksandras Spruogis.

Ministerija nurodė, kad institucijų atsakymuose į išsiųstas užklausas „neigiamai charakterizuojančios informacijos apie viceministrus nepateikta“.

R. Cytacka buvo vienintelė viceministrė, nepaklususi valdančiųjų susitarimui ir iki liepos 11 dienos neatsistatydinusi. J.Neverovičius liepos viduryje atleido R. Cytacką iš einamų pareigų.

Premjeras Algirdas Butkevičius ne kartą priekaištavo energetikos ministrui dėl R.Cytackos elgesio - ji išgarsėjo, kai prezidentę išvadino melage, ant savo namo Šalčininkų rajone nekėlė valstybinės vėliavos per dvi iš eilės Lietuvos šventes, tačiau iškėlė Lenkijos vėliavą per kaimyninės šalies valstybinę šventę.

Liepos mėnesį premjeras A. Butkevičius tvirtino, kad iš posto atsistatydinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos deleguota Renata Cytacka nesugrįš į energetikos viceministrės postą.

Atsinaujinančių energijos išteklių plėtros ir šilumos ūkio plėtros bei energijos išteklių vartojimo efektyvumo didinimo politikos įgyvendinimo klausimus kuravusi R. Cytacka darbą Energetikos ministerijoje pradėjo 2012 metų gruodžio pabaigoje.