Šią žinią pranešė vyriausybei 11 metų vadovavęs R.T.Erdoganas, kuris nutraukė savo atostogas, kad galėtų dalyvauti Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) vykdomojo komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstoma, kas bus jo įpėdinis.

„AKP kandidatas į partijos vadovus rugpjūčio 27 dieną yra užsienio reikalų ministras ir parlamento narys, atstovaujantis Konijai, Ahmetas Davutoglu“, – pasakė R.T.Erdoganas po AKP vykdomojo komiteto posėdžio.

A.Davutoglu paskyrimą galutinai patvirtins ypatingasis Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) suvažiavimas rugpjūčio 27 dieną, o kitą dieną jis jau perims premjero postą.

A.Davutoglu laikytas R.T.Erdoganui lojaliu žmogumi, kai prieš paskyrimą užsienio reikalų ministru 2009 metais dirbo premjero patarėju.

Elitinį vakarietišką išsilavinimą įgijęs ir laisvai keliomis kalbomis bendraujantis A.Davutoglu iškilo kaip pagrindinis R.T.Erdogano vyriausybės ambicingos užsienio politikos architektas ir ideologas.

A.Davutoglu politikos, kurią kai kurie akademikai kritikavo kaip neoosmanišką ar net neoislamišką, svarbiausias uždavinys buvo paversti Turkiją pasaulio galia plečiant jos įtaką visame regione.