Ketvirtadienį baigėsi Europos Sąjungos (ES) valstybių narių rašytinė procedūra ir viešai paskelbta, kad Rusijos atžvilgiu priimtos ekonominės sankcijos, dar vadinamomis „trečiojo etapo“ arba „sektorinėmis“ priemonėmis.

Ilgai dvejoję europiečiai jų imtis pasiryžo po Malaizijos lėktuvo katastrofos Rytų Ukrainoje. Vakarai teigia, kad keleivinį lėktuvą numušė prorusiški separatistai su ginkluote, gauta iš Rusijos.

Naujos sankcijos riboja Rusijos priėjimą prie ES kapitalo rinkų, Rusijos bankų prekybą akcijomis, įveda ginklų embargą būsimiems sandoriams ir suvaržo prekybą kai kuriomis technologijomis naftos sektoriuje.

Politikos ekspertas Kęstutis Girnius teigė, kad Europos politikai turėtų neslėpti visuomenei, jog sankcijos gali atnešti neigiamų padarinių ir Vakarams.

„Būtų klaida per daug mėginti žmones liūliuoti ir sakyti, kad viskas gerai baigsis. Žmonių pyktis bus mažesnis negu jis būtų, jeigu jie būtų deramai paruošiami dėl galimų pasekmių”, - BNS ketvirtadienį sakė K.Girnius.

Jo teigimu, svarbu tai, ar ES šalys išliks vieningos, jeigu dėl taikomų sankcijų Europos šalys pajus skirtingą žalą. Jis atkreipė dėmesį, kad „vos tik Rusija kirto atgal uždrausdama įvežimą vaisių iš Lenkijos, Lenkija paprašė ES paramos ir kompensacijos”.

Tomas Janeliūnas
Politikos ekspertas Tomas Janeliūnas teigė manantis, kad atsakomosios Maskvos priemonės nepakeis Vakarų krypties, nes ES ir JAV yra preliminariai apskaičiavę galimus nuostolius.

„Nesutikdama su tomis sankcijos Rusija tikrai gali būti linkusi kažkokias atsakomąsias reakcijas naudoti, bet ar tai paveiks Vakarų poziciją, tai aš labai abejoju. Greičiausiai gal net priešingai – sukeltų tam tikrą spiralinį efektą, kuomet reakcijos, sankcijos iš Rusijos sukeltų dar didesnį priešiškumą”, - BNS ketvirtadienį sakė T.Janeliūnas

Savo ruožtu politikos ekspertas Nerijus Maliukevičius sakė nesitikintis greitų permainų Kremliaus elgesyje dėl Ukrainos, nes V.Putinui atsitraukimas kainuotų per brangiai vidaus politikos prasme.

„Rusijos kampanija Ukrainoje įgavo tokią neigiamą inerciją, kad Putinui atsitraukti tampa didesni kaštai vidaus politikos prasme negu šitų išorinių sankcijų prasme. Rusijos viduje yra užsukta nacionalistinė Rusijos pasaulio isterija, kuri vidaus auditorijos prasme reikalauja daugiau pergalių”, - teigė N. Maliukevičius

„Nemanau, kad trumpuoju laikotarpiu šitos sankcijos privers Putiną imtis kažkokių nuolaidų ar atsitraukti dėl pozicijos Ukrainoje“, - teigė N. Maliukevičius.