Jo nuomone, artimiausiu metu nėra nė menkiausių šansų, kad jis galėtų pasitraukti iš valdžios.

Šią liepą sukako 20 metų, kai Baltarusijos prezidentu yra A. Lukašenka. V. Valentinavičiaus teigimu, per tiek savo valdymo metų A. Lukašenka pasidarė absoliučiai neginčijamu Baltarusijos valdovu, labai tvirtai valdžios įsikibusiu autokratu. Paskutiniai bent kiek masiškesni opozicijos protestai, anot V. Valentinavičiaus, Baltarusijoje vyko 2011 metais, o dabar A. Lukašenka politiškai atrodo visiškai nepajudinamas.

„Dabartinėmis aplinkybėmis iš valdžios jį išmušti gali tik kokia nors stichinė nelaimė, nukritęs lėktuvas arba natūrali jo mirtis. Iš valdžios jis galėtų pasitraukti dar tuo atveju, jei Rusija, kuri jį išlaiko valdžioje, pakeistų savo nuomonę dėl jo.

Bet kol kas A. Lukašenka sumaniai manevruoja tarp Rusijos ir Europos Sąjungos (ES). Rusiją jis tenkina ir aš nematau nė menkiausių šansų, kad artimiausiu metu jis pasitrauktų iš valdžios. Nebent krizė Ukrainoje iš esmės pakeis situaciją regione“, – pažymi V. Valentinavičius.

Baltarusija gyvena Rusijos kišenėje

Pasak V. Valentinavičiaus, galima sakyti, kad Rusija, tiekdama Baltarusijai didelius kiekius žaliavų, leisdama iš to užsidirbti, šiuo metu yra nusipirkusi kaimyninę šalį.

„Baltarusija dėl A. Lukašenkos ir Vladimiro Putino sandorių gyvena iš neuždirbtų pinigų. Dešimtys milijardų dolerių kasmet rentų forma iš Rusijos įšvirkščiami į Baltarusijos ekonominę sistemą. Ši pagalba sudaro 6–8 proc. Baltarusijos bendrojo vidaus produkto (BVP). Už tuos pinigus per 20 metų A. Lukašenka sugebėjo nusipirkti beveik absoliutų visos visuomenės palankumą sau. Aš nematau, kaip tai galima pakeisti artimiausiu metu“, – kalba V. Valentinavičius.

MRU docento teigimu, Baltarusijai negresia ir Ukrainos likimas, panašus karinis konfliktas su Rusija, mat ji ramiai tupi po Rusijos padu.

„Manau, kad taip, kaip nutiko Ukrainai, Baltarusijai nutikti negali. Ukraina užsimanė būti savarankiška, tuo metu dabartinė A. Lukašenkos Baltarusija V. Putiną visiškai tenkina: ji yra visiškai priklausoma nuo Rusijos. O A. Lukašenka, nors kalbomis laviruoja tarp Vakarų ir Rytų, šalį maitinančios gyslos nenukirps“, – sako V. Valentinavičius.