Jie taip pat paskelbė paliaubas 10 kilometrų spindulio zonoje aplink lėktuvo sudužimo, vietą, kad tarptautiniai tyrėjai galėtų saugiai dirbti toje didelėje teritorijoje, kurioje ketvirtadienį nukrito keleivinis lėktuvas „Boeing 777“.

„Nusprendėme perduoti juodąsias dėžes Malaizijos ekspertams“, – vadinamosios Donecko liaudies respublikos „premjeras“ Aleksandras Borodajus sakė žurnalistams.

Separatistų lyderis A. Borodajus taip pat pareiškė, kad nuo dabar 10 km spinduliu aplink tragedijos vietą galioja paliaubos. Separatistų nuolaidos greičiausiai yra didėjančio tarptautinio spaudimo rezultatas.

Tuomet Malaizijos ekspertų grupė ir separatistų atstovai pasirašė protokolą, o ryškiai oranžinės spalvos įrenginiai buvo perduoti tyrėjams.

„Malaizijos vyriausybės vardu dėkoju Donecko respublikos vyriausybei už mums perduotas dvi juodąsias dėžes, kurios yra Malaizijos nuosavybė“, – sakė vienas Malaizijos grupės narys.

„Mes neradome juodųjų dėžių iš reiso MH370 (lėktuvo, kovą dingusio virs Indijos vandenyno), todėl džiaugiamės galėdami susigrąžinti šias, – pridūrė jis. – Matau, kad juodosios dėžės nepažeistos, tik nežymiai apgadintos.“

Viename iš tų įrenginių įrašyti visi pokalbiai pilotų kabinoje, o kitoje – visi skrydžio duomenys.

Tačiau neaišku, kiek tie duomenys bus naudingi, tiriant šios katastrofos priežastis, nes Kijevas ir daugelis pasaulio lyderių įsitikinę, kad tas lėktuvas buvo numuštas raketa „žemė–oras“.

Juodosios dėžės – nepaliestos

„Malaysia Airlines“, supurtyta antros savo lainerio katastrofos praėjus vos keturiems mėnesiams po to, kai jos reiso MH370 lėktuvas dingo virš Indijos vandenyno, pirmadienio vakarą buvo priversta teisinti savo sprendimą nukreipti savo maršrutus iš Ukrainos į Sirijos oro erdvę.

„Sirijos oro erdvei netaikomi suvaržymai“, – sakoma nacionalinės oro bendrovės pranešime.

Ukrainoje esantys Malaizijos ekspertai sakė, kad MH17 lainerio juodosios dėžės buvo „nežymiai apgadintos, tačiau nepažeistos“.

Tuo tarpu priešiškumą tarp Ukrainos konflikto šalių pirmadienį pabrėžė susirėmimas sukilėlių tvirtovėje Donecke, kur per artilerijos apšaudymą žuvo penki žmonės, o dar 12 buvo sužeisti.

B. Obama dėl tos padėties kaltino Rusiją, kuri, anot jo, daro „tiesioginę įtaką tiems separatistams“.

Pasak JAV lyderio, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas privalo įrodyti „palaikantis nuodugnų ir sąžiningą tyrimą“.

B. Obama pabrėžė, kad „dabar Rusijai tenka pareiga reikalauti, kad separatistai liautųsi trikdę (lainerio katastrofos) įrodymus ir nedelsiant suteiktų ten jau esantiems tyrėjams visišką ir netrikdomą prieigą prie sudužimo vietos“.

Spaudžiama Maskva smogė atgal, teigdama, jog jos duomenys rodo, kad vienas Ukrainos karinis lėktuvas skrido vos už 3–5 kilometrų nuo „Boeing 777“ prieš jam sudūžtant ketvirtadienį.

„Kokiu tikslu karinis lėktuvas skrido civilinės aviacijos maršrutu praktiškai tuo pačiu metu ir tokiame pačiame aukštyje kaip keleivinis laineris?“ – klausė generolas leitenantas Andreju Kartopolovas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka iškart atmetė tą kaltinimą, sakydamas, jog Rusija paskelbė „neatsakingą ir klaidinantį pareiškimą“.

Sielvartui virstant pykčiu, Nyderlandų prokuratūra paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl lainerio numušimo.

Įniršis taip pat buvo jaučiamas Nyderlandų piliečio Hanso de Borsto, netekusio per tą katastrofą savo 17-metės dukros Elsemiek , atvirame laiške.

„Labai ačiū ponui Putinui, separatistų lyderiams arba Ukrainos vyriausybei už mano brangaus ir vienintelio vaiko nužudymą, – jis rašė laiške, kurį paskelbė Olandijos žiniasklaida. – Tikiuosi, kad didžiuojatės, sunaikinę jos jauną gyvybę – ir kad galite žiūrėti į save veidrodyje.“

Aukų palaikai bus išvežti iš kovos veiksmų zonos Ukrainoje

Traukiniui, kurio vagonuose šaldytuvuose sukrauti 280 žmonių, žuvusių per Malaizijos keleivinio lėktuvo katastrofą, palaikai, pagaliau buvo leista išvykti iš prorusiškų sukilėlių kontroliuojamo rytinio Ukrainos regiono, o kovotojai antradienį paskelbė paliaubas aplink tos tragedijos vietą.

Praėjus penkioms dienoms po to, kai oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvas, kaip įtariama, buvo numuštas raketa „žemė–oras“, Ukrainos separatistai nusileido įnirtingam tarptautiniam spaudimui perduoti tyrėjams palaikus ir lainerio juodąsias dėžes.

Sukrauti vagonuose, jie antradienį bus atvežti į Kijevo vyriausybės kontroliuojamą Charkovo miestą, o iš ten bus išskraidinti į Nyderlandus. Malaizijos laineris sudužo skrisdamas iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, o Nyderlandų piliečių buvo daugiausiai tarp šios katastrofos aukų – per ją žuvo 193 olandai.

Sukilėliai pademonstravo gerą valią po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama paragino Maskvą spausti Ukrainos separatistus bendradarbiauti su katastrofos tarptautiniais tyrėjais.

Maskva taip pat palaikė Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją, smerkiančią to lėktuvo numušimą ir raginančią užtikrinti tyrėjams laisvą prieigą prie katastrofos vietos.

Tačiau vienas aukšto rango Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas tvirtino, kad „Rusija nesuteikė sukilėliams raketų sistemų „Buk“ arba kokių nors kitų ginklų bei karinės įrangos“.