Pirmadienio duomenimis, užregistruota jau aštuoniolika atvejų. Vienuolika iš jų – vaikai. Visi susirgusieji valgė konditerijos gaminių, pirktų vienoje Kuršėnų įmonėje. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai stebisi, kad pirmą kartą tiek daug salmonelių rasta darbo aplinkoje, kurioje buvo gaminami tortai.

Susirgo valgę konditerijos gaminių

Salmoneliozės protrūkis Šiaulių visuomenės sveikatos centre buvo užregistruotas prieš savaitę. Tada salmoneliozei būdingais simptomais – pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, vėmimu, karščiavimu – skundėsi keturi žmonės. Per savaitę ligonių skaičius išaugo iki aštuoniolikos: 12 – Šiaulių rajono gyventojų, keturi – šiauliečiai, du – kauniečiai. Vienuolika iš jų – vaikai. Ligoninėje diagnozė pasitvirtino 15 pacientų, dviems dar atliekami tyrimai, o vienam tyrimų rezultatai buvo neigiami.

„Susirgimai registruoti įvairiose šeimose, kurios tarpusavyje nesusijusios giminystės ar kitais ryšiais. Iš viso yra trylika židinių. Visi ūmia žarnyno infekcija susirgę gyventojai valgė konditerijos gaminių, tortą „Advokatas“, „Jogurtinis“, „Griliažinis“, įvairių pyragų. Ne visi atsiminė, kokio pavadinimo pyragų skanavo, tačiau visi jie gaminti vienoje Šiaulių rajono konditerijos įmonių. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas“, – sakė Šiaulių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulytė.

„Patikslinimo metu buvo paimti penki mėginiai iš tortų „Advokatas“ ir visi jie buvo teigiami, visuose rasta salmonelos. Be to, buvo paimta dešimt plovinių iš darbo aplinkos, kur buvo gaminami tortai, t. y. nuo indų, įrankių, nuo padėklų, darbo stalų paviršiaus, darbuotojų rankų. Iš dešimties plovinių septyniuose rasta bakterijų. Tai pirmas atvejis per visą mano darbo praktiką, kai tiek daug rasta salmonelų darbo aplinkoje“, – stebėjosi Šiaulių valstybinės maisto ir veterinarijos Viršininko pavaduotoja-valstybinė maisto produktų inspektorė Audronė Mikalauskienė.

Maisto saugos patarimai iškylaujant gamtoje

Norint, kad geros nuotaikos nesugadintų apsinuodijimas maistu, reikėtų paisyti keletą saugaus maisto tvarkymo reikalavimų. Tereikia užtikrinti tinkamą maisto produktų laikymo temperatūrą, laikytis asmens higienos.

„Jeigu neturite reikiamos įrangos ar priemonių greitai gendantiems maisto produktams transportuoti ir laikyti gamtoje, reikėtų rinktis mažiau rizikingus produktus. Tai – vaisiai, daržovės, kietas sūris, konservuoti arba džiovinti mėsos gaminiai, grūdų, duonos gaminiai, riešutai, krekeriai ir stalo vanduo“, – vardijo A. Mikalauskienė.

Renkantis maisto produktus, reikia atkreipti dėmesį, ar produktas yra įprastos spalvos, formos, ar laikomas tinkamomis sąlygomis, ar nepasibaigęs tinkamumo vartoti terminas.

„Kraunant maisto produktus į pirkinių krepšelį, žalią mėsą, paukštieną, žuvį būtina atskirti nuo kitų maisto produktų. Žalios mėsos sultys gali užlašėti ant kitų, jau paruoštų vartoti maisto produktų“, – įspėjo specialistė.

Jeigu su pirkiniais vykstame ne namo?

Jeigu įsigiję maisto produktų neketinate iš karto vykti namo, automobilyje turėkite termoizoliacinį krepšį su ledo kasete.

Namie visus greitai gendančius maisto produktus nedelsiant reikia dėti į šaldytuvą. „Jeigu įsigijote sušaldytų produktų ir ketinate ruošti patiekalą iškylai, saugiai atšildykite juos. Saugiausias šaldytų produktų atšildymas yra šaldytuve. Jeigu ketinate mėsą nedelsiant kepti, galite ją atšildyti mikrobangų krosnelėje arba po tekančiu šaltu vandeniu nepažeidus produkto pakuotės“, – patarė A. Mikalauskienė.

Automobilį su šaldymo įranga saugokite nuo tiesioginių saulės spindulių, nedarinėkite bereikalingai termoizoliacinio krepšio.

Kaip saugiai ruošti maistą?

Ypač reikia būti atidiems, kai maistas vartojamas toli nuo namų, kur nėra virtuvės plautuvės, geriamojo vandens šaltinio. Kenksmingi mikroorganizmai nuo žalios mėsos (paukštienos, kiaulienos) kontakto būdu per pjaustymo lentelės, įrankius, pašluostes, rankas pernešami ant jau paruoštų valgyti maisto produktų.

„Kepant mėsos gaminius suvertus ant iešmų, niekada nedėkite jau iškepto ar bebaigiančio kepti gaminio šalia iešmo su žalia mėsa. Žalios mėsos sultys gali užteršti saugiai paruoštą maisto produktą“, – patarė specialistė.

Rekomenduojama naudoti atskiras pjaustymo lenteles: žaliai mėsai, paukštienai, jūros gėrybėms, nenaudoti inventoriaus išsidėvėjusiu paviršiumi. Maistui ruošti imti tik švarius stalo indus, o po darbo su žaliu produktu reikia plauti ir dezinfekuoti įrankius bei kitus paviršius. Žalius produktus reikėtų laikyti atskirai nuo paruoštų produktų. Visą maistą reikia laikyti uždengtą, laikytis švaros.

Karštą – karštai, šaltą – šaltai

„Jei ketinate iškylauti gamtoje, sužinokite ar toje vietoje yra geriamojo vandens šaltinis, jeigu ne – pasirūpinkite geriamuoju vandeniu, drėgnomis servetėlėmis, popieriniais rankšluosčiais rankoms ir paviršiams. Labai svarbu turėti pakankamai vienkartinių indų ne tik valgiui, bet ir saugiam maistui paruošti“, – įspėjo A. Mikalauskienė.

Siekiant išvengti kenksmingų bakterijų maiste, labai svarbu karštą maistą laikyti karštai, o šaltą – šaltai.

Dauguma bakterijų negali sparčiai daugintis, kai temperatūra žemiau +4 ° C arba virš +68 ° C, temperatūros intervalas „tarp“ yra laikoma „pavojaus zona“, šioje zonoje bakterijos dauginasi sparčiai ir gali pasiekti pavojingą lygį.

Kepant mėsos ir paukštienos pusgaminius, bakterijos žūva, kai temperatūra maisto produkto viduje pasiekia 75-85 °C. Tik aukšta temperatūra ir pakankamai ilgas kepimo laikas gali nužudyti kenksmingas bakterijas, kurios sukelia apsinuodijimą maistu.