Skelbiama, jog iš prieglaudos „La Gran Familia“, esančios Meksikos vakarų Samoros mieste, pareigūnai išgelbėjo daugiau nei 450 vaikų. Dauguma jų ten buvo laikoma prieš jų tėvų valią, skelbia news.com.au.

Vaikų tėvai ir šeimos neslepia siaubo ir sielvarto, kurį patyrė sužinoję, kokiomis sąlygomis jų atžalos gyveno prieglaudoje, kuri turėjo pasirūpinti jų gerove ir saugumu.

Policijos pareigūnai sulaikė prieglaudos vadovę Rosą del Carmen Verduzco ir dar aštuonis darbuotojus.

Meksikietė Lucia Carranza teigia, jog prieglaudoje savo penkerių metų sūnų galėjusi aplankyti tik tris kartus per metus.

„Su vyrų dienomis sunkiai dirbame, dirbame priemiestyje, tad negalėjome deramai rūpintis savo vaiku – patikėjome jį laikinai šios įstaigos globai. Maniau, kad galėsiu jį lankyti kiekvieną savaitę – kaip kitose panašiose įstaigose, tačiau taip nebuvo. Norėjau kreiptis į advokatus, bet visi sakė, jog tai moteriai (Verduzco) pasipriešinti neįmanoma“, - pasakoja 25 metų moteris.

Kartu su žiurkėmis ir parazitais, anot pareigūnų, prieglaudoje iš viso gyveno 596 žmonės, tarp kurių 138 suaugusieji. Policija į prieglaudą atvyko gavusi pranešimų dėl išnaudojimo ir grobimų.

Jau nustatyta, jog prieglaudos vadovė ir jos personalas prieš gyventojus naudojo psichologinę ir fizinę prievartą, teigia tyrėjas Tomas Zeronas de Lucio. Vaikai buvo verčiami elgetauti gatvėse, miegoti ant grindų, valgyti sugedusį maistą. Dalis prieglaudos gyventojų patyrė ir seksualinę prievartą.

Pavogtos tapatybės

Pranešama, jog tarp išgelbėtų vaikų yra šeši kūdikiai, kurie, anot pareigūnų, gimė prieglaudoje ir užregistruoti kaip direktorės vaikai.

Buvusi prieglaudos gyventoja Bertha Saucedo „Foro TV“ sakė, jog prieglaudos direktorė ją vertusi atiduoti vos gimusią dukrą, sergančią Dauno sindromu.

„Jie iš manęs atėmė vaiką, kai jai tebuvo trys mėnesiai. Kai sulaukė šešerių, pradėjau ją lankyti, bet direktorė man neleido – esą dėl mergaitės ligos. Grasino, jog, jeigu nesumokėsiu, niekada jos nebeatgausiu. Į pareigūnus nesikreipiau, nes bijojau pakenkti dukrai – bijojau, kad ją muš ir neduos valgyti“, - sako moteris.

Pareigūnai nepaaiškina, kodėl prieš jų valią prieglaudoje buvo laikomi ir suaugę žmonės.

Įtakinga „bosė“

„La Gran Familia“ prieglauda buvo įkurta 1947 metais – bent jau tokia informacija pateikiama socialiniame tinkle „Facebook“. Jos gyventojai – nuo kūdikių iki suaugusių žmonių iki 40 metų.

Vietos gyventojai direktorę Ros del Carmen Verduzco gerbia, tačiau jos bijosi. Skelbiama, jog prieglauda – įtakingų valstijos politikų mėgstama vieta rinkiminėms kampanijoms. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl nukentėję žmonės bijojo ją skųsti pareigūnams.