Ukrainoje, kur prorusiški separatistai rytiniuose regionuose kovoja su vyriausybinėmis pajėgomis, nuo sausio 1 dienos iki birželio 30 dienos iš viso buvo nužudyti septyni reporteriai ir jų padėjėjai.

Tai vienu daugiau nei Irake ir dviem daugiau nei Sirijoje bei Pakistane, nurodoma Londone įsikūrusios INSI pusmečio ataskaitoje.

Žurnalistų mirties atvejų visame pasaulyje padaugėjo nuo 40 pirmąjį 2013 metų pusmetį iki 61 šiemet, sakoma ataskaitoje.

Per visus praėjusius metus žuvo iš viso 110 žurnalistų, dirbusių visame pasaulyje.

Tarp šiemet Ukrainoje žuvusių žurnalistų ir jų padėjėjų yra du Rusijos televizijos operatoriai ir garso inžinierius, italų reporteris ir jo vertėjas iš rusų kalbos. Visi jie rengė reportažus apie kovas šalies rytuose.

Be to, INSI ataskaitoje priduriama: „Nesuskaičiuojama daugybė kitų žurnalistų regione sulaukė grasinimų, buvo užpulti ir pagrobti“.

INSI, kurią remia pagrindinės pasaulio žiniasklaidos organizacijos, tarp jų – „Reuters“ rengia kursus dėl to, kaip iki minimumo sumažinti riziką ir konfliktines situacijas nušviečiantiems darbuotojams, ir nepriklausomiems reporteriams, ir jų padėjėjams.

Naujausioje savo ataskaitoje organizacija sako, kad Irake, kuris dešimtmetį yra tarp pavojingiausių žurnalistams pasaulio valstybių, mirties atvejų padaugėjo radikaliems islamistams birželį užėmus dideles šalies teritorijos dalis ir atrėmus vyriausybines pajėgas.

Kol kas 2014 metais visame pasaulyje dauguma aukų – 23 – yra televizijų reporteriai ir jų komandų nariai. Taip pat žuvo 16 radijo žurnalistų ir 14 laikraščių korespondentų. Naujienų agentūros neteko šešių darbuotojų.