Pasak B. Obamos, Rusija ruošė prorusiškus separatistus, kurie, JAV žvalgybos duomenimis, ir numušė Malaizijos oro linijų lėktuvą. Rusija tiekė jiems ginklus, taip pat ir skirtus aviacinėms atakoms.  Pasak B. Obamos, Rusija kol kas nerodo geros valios ir nedaro reikiamos įtakos separatistams, kurių vadai yra Rusijos piliečiai. JAV vadovas piktinosi separatistų elgesiu su katastrofos aukų kūnais ir trukdymu atlikti darbą tyrėjams, pašalinant įrodymus iš katastrofos vietos.

„Ką tiksliai jie bando paslėpti?“, - klausė B. Obama.

„Jei Rusija tęs paramą separatistams Ukrainoje, to pasekmių kaina Rusijai išaugs“, - užuominą apie dar didesnes sankcijas išsakė JAV prezidentas. B.Obama konkrečiai nepagrasino naujomis ekonominėmis sankcijomis Rusijai, bet užsiminė apie būsimą kainą, jei Maskva nepakeis savo kurso.

Rusija privalo spausti Ukrainos sukilėlius

B. Obamos nuomone, V. Putinas turi priversti prorusiškus Ukrainos separatistus liautis blokavus tarptautinį tyrimą dėl keleivinio lėktuvo numušimo Rytų Ukrainoje.

B.Obama Rusijos vaidmenį Rytų Ukrainoje pasmerkė vienais griežčiausių savo iki šiol išsakytų žodžių ir aiškiai paragino V.Putiną nutraukti ryšius su separatistais. Priešingu atveju, sakė JAV lyderis, V.Putino laukia didesnė tarptautinė izoliacija.

„Dabar laikas prezidentui Putinui ir Rusijai nusisukti nuo strategijos, kurios jie laikėsi, ir rimtai pradėti bandyti spręsti karo veiksmus Ukrainoje“, – sakė B.Obama, kuris kalbėjo Baltųjų Rūmų Pietinėje pievelėje.

Jeigu Rusija ir toliau rems sukilėlius ir jie pradės kelti pavojų ne tik Ukrainai, bet ir platesnei tarptautinei bendrijai, „kaina dėl Rusijos elgesio tik didės“, sakė jis.

JAV pareigūnai vis labiau įsitikina, kad „Malaysia Airlines“ lėktuvą numušė separatistai, rusų gamybos raketa „žemė-oras“.

„Rusija juos apmokė. Mes žinome, kad Rusija ginklavo juos karine įranga ir ginklais, tarp jų – priešlėktuviniais ginklais. Svarbūs separatistų lyderiai yra Rusijos piliečiai“, – sakė B.Obama.

Pasak jo, atsižvelgiant į Rusijos įtaką sukilėliams, „Rusijos ir, ypač, prezidento Putino tiesioginė pareiga – priversti juos bendradarbiauti su tyrimu“.

„Tai mažiausia, ką jie gali padaryti“, – nurodė JAV lyderis ir pridūrė: „Prezidentas Putinas sako, kad remia visapusišką ir teisingą tyrimą, ir aš vertinu tuos žodžius, bet jie turi būti paremti veiksmais“.

B. Obama vadovavo tarptautinio masto raginimams, kad būtų leista netrukdomai atvykti į lėktuvo katastrofos vietą Ukrainos rytuose, kur bendrovės „Malaysian Airlines“ lėktuvui sudužus, žuvo 298 keleiviai ir įgulos nariai; manoma, kad lėktuvas buvo numuštas raketa.