Ketvirtadienį kalbėdamas TS-LKD suvažiavime, V. Landsbergis sakė, kad Lietuva kartu su Europos Sąjunga (ES) patiria išmėginimus. Vieni išmėginimai vidiniai, tačiau yra ir išorės grėsmė.

„Dabartinė Rusija, su jos dabartine vadovybe ir dabartiniu politiniu elitu, gana ilgai žaidusi, vaidinusi partnerystę, dabar atvirai įvardijo ir net pavertė ES pagrindiniu savo oponentu", – kalbėjo V. Landsbergis. Pasak jo, už vandenyno yra kitas, didysis senas Rusijos oponentas dar nuo Sovietų Sąjungos laikų (omenyje turėtos JAV – DELFI).

EP nario teigimu, ES tapo pagrindiniu oponentu prieš senąjį žemyninį Rusijos kolonizavimą.

„Tas sindromas neįveiktas ir jis vėl aktyvuotas. Jūs gavote mažas knygeles apie Lietuvos juodąją perspektyvą su žemėlapiu viršelyje, kuris yra Kremliaus valdovo svajonė: kad Lietuva sudarytų vieną bendrą erdvę su Rusija, Baltarusija ir Karaliaučiaus kraštu. Tas mums netiesiogiai gresia per vieną klastingą referendumą“, – perspėjo V. Landsbergis.

Suvažiavimo dalyviams išdalytoje šįmet V. Landsbergio išleistoje knygelėje „Lietuvos perspektyva 2014” Lietuva vaizduojama kaip priklausanti Putinijai.

V. Landsbergis stebėjosi, kad šiandien švenčiame 10-metį ES, o po dviejų mėnesių Lietuvos piliečiams bus pasiūlyta balsuoti prieš ES – laukia referendumas dėl draudimo įsigyti žemę užsieniečiams. V. Landsbergis sakė tikįs, kad TS-LKD bus pasipriešinimo lyderė ir Lietuvos piliečiai nebus suklaidinti „apgaulingų pseudopatriotų ir nenudžiugins Kremliaus valdovų“.

Jo tvirtinimu, teisingiausias elgesys bus referendumą ignoruoti.

V. Landsbergis partiečius ragino dirbti ir gerinti ES – būti joje su savo patirtimi ir blaiviu žvilgsniu. Politiko teigimu, mes daug anksčiau nei kolegos Vakaruose neturime iliuzijų, kokia revanšistinė galybė tūno ir mūsų tyko Rytuose.

TS-LKD suvažiavimas, kuriame švenčiamas narystės ES dešimtmetis bei tvirtinama rinkimų į Europos Parlamentą programa, ketvirtadienį vyksta Nacionaliniame dramos teatre.

Įgėlė partiečiams

TS-LKD patriarchas nepraleido progos sukritikuoti savo partiečių. „Ar mes, mūsų partija, padedame Lietuvai, ar padedame pakankamai, ar laikomės ir visada laikėmės teisingų pozicijų? Iškyla tokių klausimų – krašto apsaugos, krašto gynybos dalykai, kur yra kultūros pirmenybinis supratimas, nes kultūra turi priešintis smurto antikultūrai, skleidžiamai iš kitur“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Jis pasigedo partijos pozicijos dėl dižiausios grėsmės Lietuvai – girtuoklystės, nusivylimo gyvenimu, nenoro turėti šeimų ir vaikų. „Galbūt mūsų nariai yra pavyzdiniai šiuo atveju, bet Lietuva nėra pavyzdinga ir mes apie tai per mažai kalbame ir ne visada stovime teisingoje pozicijoje“, – partiečiams priekaištavo V. Landsbergis, perspėjęs, kad neteisinga jaunimą orientuoti į politinius žaidimus.

Vis dėlto šventinę dieną V. Landsbergis nusprendė susilaikyti nuo nuožmesnės kritikos: „Turime nuodėmių, apie kurias kalbame ir kalbėsme, išpažinsime jas, bet nebūtinai švenčių proga“.

TS-LKD suvažiavimas, kuriame švenčiamas narystės ES dešimtmetis bei tvirtinama rinkimų į Europos Parlamentą programa, ketvirtadienį vyksta Nacionaliniame dramos teatre.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3150)