Nauja gyvybė užsimezgė jai dar besimokant pradinėje mokykloje. Jaunasis tėvelis ne ką brandesnis – jam 13 metų. Metas sunerimti, rašo Alison Pearson iš „The Daily Telegraph“.

Baisiausia tai, jog neseniai mama tapusios paauglės motinai tik 27 metai. Kaip skelbia „The Sun“, dvylikametės motina dukrą labai palaiko: „Jos motina aktyviai palaiko paauglę. Ji pati mama tapo būdama dar paauglė, 15 metų, tad tikrai nesmerkia dukros poelgio“.

Kai tavo vaikas vos vienuolikos metų pradeda aktyvų lytinį gyvenimą su dvylikamečiu partneriu, smerkti tikrai per vėlu.

Tokie dalykai ne tik sunkiai suvokiami, bet ir neteisėti. Oficialiai trylikos metu vaikinas išžagino metais jaunesnę mergaitę (paklausite, o jeigu ji sutiko? Ko vertas vienuolikos metų vaiko sutikimas?).

Pastebimai išaugus vaikų įvykdytų seksualinių nusikaltimų skaičiui, pareigūnai nusprendė pakoreguoti 1993 metais priimtą Jungtinės Karalystės įstatymą, kuriame iki tol galiojo nuostata, jog 10-13 metų berniukai negali būti kaltinami išžaginimu.

Atsižvelgiant į faktą, jog abiejų jaunųjų tėvelių tėvai nesiėmė jokių priemonių, kad užkirstų kelią tokiam scenarijui, natūraliai kyla klausimas, ar baudžiamosios atsakomybės nevertėtų pritaikyti jiems? Galbūt jie šiuo atveju ir yra didžiausi nusikaltėliai? Jeigu taip, kaip derėtų juos bausti?

Tai, kas kadaise laikyta gėda, per tris kartas pavirto vos ne natūraliu ir priimtinu modeliu. „Mažylės tėveliai artimai bendravo daugiau nei metus, taigi tai nebuvo vienos nakties nuotykis – tai rimta. Jie ketina ir toliau būti kartu, kartu auginti mažylę“, - kone išdidžiai žurnalistams pasakojo vienas šios gana netradicinės šeimos narys.

Tai rimta? Rimti santykiai? Rimtus santykius užmegzta suaugę žmonės, o dvylikamečiai rimtai tik mokosi, žaidžia kompiuterinius žaidimus ir maištauja. Keista jaunosios mamytės pozicija: ji pati mama tapo dar būdama paauglė, tad turėjo nuo panašaus likimo – sugriautos vaikystės – apsaugoti savo atžalą, tačiau to nepadarė. Galvokite ką norite, tačiau, jeigu jūsų dukra ir anūkė gali žaisti tais pačiais žaislais, kažkas jūsų šeimoje tikrai ne taip.

Vienas iš galimų sprendimų variantų, kardinalusis – atimti kūdikį iš teisėtos motinos ir suteikti progą jam augti normalioje šeimoje (būti įvaikintam). Ši mintis gali pasirodyti itin žiauri, tačiau pažvelkime į statistiką. Amerikoje specialistai nustatė, jog „paaugliams tėvams gimęs vaikas labiau rizikuoja turėti rimtų sveikatos ir emocinių problemų, prastai mokytis, tapti patyčių ir išnaudojimo auka ir, kas baisiausia, pakartoti tėvų likimą“. Nejaugi neprotinga kūdikį atimti iš dar vaikais vadinamų tėvų ir suteikti jam sąlygas augti pilnavertėje suaugusių žmonių šeimoje?

Tačiau problema gerokai didesnė nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Žmones, kurie stengiasi atsakingai ir rūpestingai auginti savo atžalas, siaubingai siutina faktas, jog valdžios pareigūnai tiek laiko ir pinigų skiria tiems, kurie elgiasi, švelniai tariant, labai neatsakingai. Trumpiau tariant, jeigu jūsų dvylikametė pastojo nuo metais vyresnio vaikino, reikia ieškoti ne pribuvėjos, o kreiptis į policijos pareigūnus.