Pirminiais duomenimis, katastrofa įvyko apie 17.25 val. Lietuvos laiku. „RIA Novosti“ skelbia, kad žuvo visi orlaiviu skridę žmonės.

Lėktuvas į Kazanę skrido iš Maskvos. Iš pradžių pranešta apie mažiausiai 44 aukas, vėliau skaičius šoktelėjo iki 52. Patikslintais duomenimis, katastrofa nusinešė 50 gyvybių. Paskelbtas žuvusiųjų sąrašas: 44 keleiviai ir 6 įgulos nariai. Iš pradžių pranešta, kad vaikų lėktuve nebuvo. Deja, šie duomenys buvo klaidingi: dviem jauniausiems „Boeing“ keliaviams buvo atitinkamai 11 ir 15 metų.

Žuvo prezidento sūnus ir saugumo vadovas

Per aviakastrofą Rusijoje sudužus lėktuvui žuvo Tatarstano respublikos prezidento sūnus ir regiono saugumo tarnybos vadovas.

Prezidento Rustamo Minichanovo sūnaus Ireko ir saugumo tarnybos vadovo Aleksandro Antonovo pavardės yra 50 aukų sąraše.

R. Minichanovui užuojautą pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tuo tarpu pranešama, kad Kazanėje sudužęs orlaivis buvo ne pirmos jaunystės. Tiesa, 23-ejus metus eksploatuotas „Boeing“ buvo apdraustas, anot „RIA Novosti“, 9 mln. JAV dolerių sumai.

Iš Maskvos skridęs lėktuvas "Boeing 737" sudužo 17 val. 25 min. Lietuvos laiku, atsitrenkęs į nusileidimo taką oro uoste respublikos sostinėje Kazanėje. Lėktuvas priklausė Tatarstano avialinijų kompanijai. Lėktuvas mėgino nutūpti, apsukęs antrą ratą aplink oro uostą, o atsitrenkęs į taką užsiliepsnojo.

Kazanės oro uostas bus uždarytas iki pirmadienio vidurdienio.

Rusijos tarnybų atstovai naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad lėktuvas, pirminiais duomenimis, leisdamasis sprogo.

Pranešama, kad sudužęs orlaivis subyrėjo. Įvykio vietoje kilo gaisras. Ugniagesiai liepsnas suvaldė, tačiau lėktuvo keleiviams padėti jau nebegalėjo.

Tarp žuvusių – Britanijos pilietė

Viena Didžiosios Britanijos pilietė buvo tarp 50 žmonių, žuvusių sudužus vienos Rusijos oro bendrovės lėktuvui „Boeing 737“, kuris mėgino nutūpti Kazanės mieste prie Volgos upės, pirmadienį pranešė Nepaprastųjų situacijų ministerija.

53 metų Donna Carolina Bull buvo įvardyta kaip viena iš 44 keleivių ir šešių įgulos narių, skridusių Tatarstano oro bendrovės lėktuvu ir žuvusių per sekmadienio vakarą įvykusią katastrofą, nurodė ministerija.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos atstovė Irina Rosius sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad per tą avariją taip pat žuvo vienas Ukrainos pilietis. Kitos aukos, kaip manoma, buvo Rusijos piliečiai.

Skelbiamas gedulas, oro uoste dirba dešimtys psichologų

Tatarstane lapkričio 18-ąją, pirmadienį, skelbiamas gedulas.

Į oro uostą prisistatė ne tik pagalbos tarnybos bei tyrėjai, bet ir psichologai. Anot „RIA Novosti“, apie 50 psichologų atvyko teikti pagalbą aviakatastrofos aukų artimiesiems.

Į oro uostą tikintiesiems padėti susiruošė ir dvasininkai.

Įgula pranešė nesanti pasiruošusi nusileidimui?

Jau keliama versija, kad „Boeing“ pirmuoju bandymu nepavyko nutūpti Kazanės oro uoste: esą lėktuvas kilo į orą ketindamas apsukti ratą ir leistis iš naujo, tačiau šio manevro metu užkliudė pakilimo-nusileidimo taką. Šią versiją, anot šaltinių, kol kas labiausiai tikėtina laiko ir už aviacijos saugumą atsakingos tarnybos.

Anot naujausių Rusijos žinoasklaudos pranešimų, orlaivio įgula oro uostui pranešė nesanti pasiruošusi nusileidimui. Buvo prašoma leidimo kilti ir, apsukus ratą, leistis iš naujo.

Taip pat pranešama, jog už transporto saugumą atsakinga Rusijos tarnyba „Rostransnadzor“ pradėjo neplaninį aviakompanijos „Tatarstan“ patikrinimą.

Rusijos meteorologijos tarnyba atmeta bet kokią galimybę, kad nelaimė galėjo atsitikti dėl oro sąlygų. „Interfax“ cituojami tarnybos atstovai nurodo, kad oro sąlygos Kazanėje buvo kone idealios aviacijai.

Tas pats lėktuvas jau turėjo problemų?

Prezidentas Vladimiras Putinas pavedė vyriausybei sudaryti komisiją, kuri ištirtų katastrofą.

Premjero Dmitrijaus Medvedevo atstovė Natalija Timakova nurodė, kad vyriausybės vadovas pareiškė užuojautą šios tragedijos aukų artimiesiems.

D.Medvedevas taip pat įpareigojo susisiekimo ministrą Maksimą Sokolovą įkurti katastrofos priežasčių tyrimo komisiją bei jai vadovauti, pridūrė N.Timakova.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministrė Veronika Skvorcova į nelaimės vietą pasiuntė teismo medicinos ekspertus, kurie teiks pagalbą regiono specialistams, sakė jos atstovas Olegas Salagajus.

Vienas teisėsaugos tarnybų šaltinis sakė “Interfax”, jog tas pats lėktuvas prieš metus buvo priverstas leistis avariniu būdu tame pačiame terminale.

"Prieš maždaug metus, lapkričio 26-ąją, tas pats lėktuvas (...) skrisdamas iš Kazanės į Maskvą atliko avarinį nusileidimą Kazanės oro uoste. Priežastimi tapo avariniai davikliai, kurie suveikė praėjus 20 minučių nuo skrydžio pradžios", - sakė agentūros pašnekovas.

Pasak jo, per tą incidentą nenukentėjo nei vienas iš 78 laineryje buvusių žmonių. Pagal vieną iš versijų, davikliai suveikė dėl pažeisto salono sandarumo.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Rusijos Federacijos Prezidentui Vladimirui Putinui dėl tragiškos lėktuvo katastrofos Kazanėje, per kurią žuvo penkios dešimtys žmonių.

„Savo ir visų Lietuvos žmonių vardu reiškiu gilią užuojautą dėl Kazanėje įvykusios lėktuvo katastrofos ir jos metu žuvusių keleivių. Šią sunkią akimirką linkiu didžiausios stiprybės ir ištvermės visiems žuvusiųjų artimiesiems ir draugams", - rašoma Prezidentės užuojautoje.