Dauguma moterų siekia, kad jų oda atrodytų jaunatviškai. Gera naujiena yra ta, kad yra daugybė paprastų būdų pasiekti gerų rezultatų.

Kad suprastumėte, kaip išlaikyti sveiką ir jaunai atrodančią odą, pirmiausia turėtumėte šiek tiek žinoti apie ją. Oda susideda iš trijų sluoksnių: epidermio (paviršinio sluoksnio), dermio (vidurinio sluoksnio) ir hipodermio (giliausio sluoksnio).

Epidermis turi keturis sluoksnius:

Stratum corneum. Išorinį epidermio sluoksnį – odos sluoksnį, kurį galime matyti ir pajusti – sudaro negyvos, tankios proteino ląstelės, vadinamos keratinu.

Granuliuotas sluoksnis. Šis sluoksnis išstumia negyvas keratino ląsteles į epidermio paviršių.

Žvynuotų ląstelių sluoksnis. Šis sluoksnis gamina keratiną išoriniam sluoksniui ir taip pat praleidžia vandenį. Žvynuotų ląstelių sluoksnyje atsiranda pūslelės.

Bazinis ląstelių sluoksnis. Žemiausias epidermio sluoksnis, kuriame gaminamos žvynuotos ląstelės ir kuriame yra ląstelės, gaminančios melaniną – odos pigmentą. Piktybinės melanomos ir bazinių ląstelių karcinomos (odos vėžys) pažeidžia ląsteles baziniame epidermio sluoksnyje.

Dermis yra vidurinysis odos sluoksnis. Tai įvairi kombinacija iš kraujagyslių, plaukų folikulų ir riebalinių liaukų. Dermyje yra randami baltymai kolagenas ir elastinas. Jie suteikia odai tvirtumo ir elastingumo. Saulės spinduliai palaipsniui naikina šiuos baltymus. Su amžiumi oda pradeda raukšlėtis.

Hipodermis yra riebalinio audinio sluoksnis, kuris aprūpina dermį ir viršutinius odos sluoksnius maistingomis medžiagomis. Jis taip pat palaiko odos šilumą ir apsaugo vidinius organus nuo traumų. Hipodermyje yra kraujagyslės, nervai, prakaito liaukos ir gilesnieji plaukų folikulai.

Paprastai veido oda geriausiai atrodo 20-aisiais moters gyvenimo metais. Sveikų naujų odos ląstelių gaminimo ir senų ląstelių atsikratymo procesas užtrunka apie 28 dienas. Su amžiumi jūsų oda tampa plonesnė ir dažnai sausesnė. Odos plonėjimas yra kolageno skaidulų irimo pasekmė. Odai senstant, ji praranda elastingumą, ypač jei ji dažnai buvo veikiama saulės spindulių, ir tampa gležnesnė. Ji išsausėja, nes susilpnėja odos struktūra ir ji nebeišsaugo drėgmės taip gerai, kaip jaunesnė oda.

Tačiau yra daugybė mitybos ir gyvensenos pokyčių, kurie gali padėti jūsų odai atrodyti sveikai ir jaunatviškai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją