VRK penktadienį panaikino jos įregistravimą kandidate. Toks sprendimas priimtas gavus informacijos iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, kad J. Ryčkova yra pripažinta bendradarbiavusi su sovietų sąjungos specialiosiomis tarnybomis.

Visaginietė J.Ryčkova Lietuvos žmonių partijos rinkimų į Seimą sąraše buvo įrašyta 32 numeriu. VRK pirmininkas BNS yra sakęs, jog J.Ryčkova pripažino nenurodžiusi bendradarbiavimo fakto anketoje, tvirtino užmiršusi tą padaryti.

Apie buvusį bendradarbiavimą su KGB Rinkimų komisijai yra pranešę du kandidatai - Vytautas Daujotis ir Česlovas Stonys. Abu juos kelia Drąsos kelio partija.

Šių kandidatų plakatuose bus įrašas, kad jie "Ne pagal Lietuvos Respublikos užduotis yra sąmoningai bendradarbiavęs su kitos valstybės specialiosiomis tarnybomis".

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, kiekvienas kandidatas į parlamento narius turi viešai paskelbti, jeigu ne pagal Lietuvos Respublikos užduotis yra sąmoningai bendradarbiavęs su kitų valstybių specialiosiomis tarnybomis. Tai jis privalo nurodyti kandidato anketoje.

Jeigu kandidatas to nepadarė ir galioja teismo sprendimas, kuriuo nustatytas juridinę reikšmę turintis faktas (arba šį faktą įstatymų nustatyta tvarka yra patvirtinęs pats kandidatas), VRK tokio asmens neregistruoja kandidatu į Seimo narius arba nedelsdama panaikina jo registravimą.