DELFI žiniomis, D. Valio įsakymu S. Versecko veiklos patikrinimą atlikusi komisija jau yra pateikusi savo išvadas, kuriose esą nustatė nedidelių pažeidimų prokuroro veikloje. Už tai komisija S. Verseckui siūlo skirti papeikimą, tuo tarpu generalinis prokuroras sprendimo dar nepriėmė.

Tyrimą dėl vieno kompetentingiausio Generalinės prokuratūros prokuroro darbo D. Valys nurodė pradėti dar spalio 12-ąją. Generalinė prokuratūra neatskleidžia, kuo neįtiko Darbo partijos finansinių machinacijų bylą ištyręs ir joje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras.

„Tarnybinis patikrinimas pradėtas dėl veikimo arba neveikimo atliekant, organizuojant ir vadovaujant keliems ikiteisminiams tyrimams“, – sakė prokuratūros atstovė Vilma Žemaitytė.

D. Valys jau viešai pareiškė, kad patikrinimas pradėtas dėl galimo ikiteisminio tyrimo vilkinimo dviejose baudžiamosiose bylose – „flyLAL“ bankroto ir vadinamosios Afganistano bylos.

S. Versecko kompetencija labiausiai suabejojo premjero Andriaus Kubiliaus patarėjas Gintaras Kalinauskas, viešai pasipiktinęs prokuroro atliktų tyrimų rezultatais būtent „flyLAL“ ir afganistaniečių bylose.

G. Kalinauskas DELFI tikino, kad dėl S. Versecko pradėtas tarnybinis patikrinimas su Vyriausybe yra nesusijęs.

„Mes neprašėme, manau, prokurorai patys nusprendė pradėti – mes niekaip nesusiję“, – tikino jis. Vis dėlto A. Kubiliaus patarėjas neslėpė, kad premjeras spalio 28-ąją kreipėsi į D. Valį, apskųsdamas S. Versecko nutrauktą tyrimą dėl buvusio Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Romualdo Boreikos galimo neteisėto praturtėjimo.

A. Kubiliaus patarėjas prisipažino, kad žinojo ir apie kitas bylas

Tuo metu, kaip sakė G. Kalinauskas, premjeras jau buvo gavęs informacijos ir apie kitus S. Versecko nutrauktus ikiteisminius tyrimus.

„Iš teisėsaugos institucijų buvo pateikta informacija, kad S. Verseckas taip pat yra ikiteisminių tyrimų organizatorius, tų strateginių, sakykime, bylų, kuriuose yra tiriami dideli iššvaistymai, – sakė G. Kalinauskas. – Tai buvo papildomai iš teisėsaugos institucijų gauta informacija, kur irgi teigiama, kad nėra padaryta jokių konkrečių veiksmų“.

Premjero patarėjas stebėjosi, kad Generalinėje prokuratūroje jau įprasta, jog svarbios bylos perduodamos būtent S. Verseckui.

„Manau, kad yra išankstinis ar ankstesnis susitarimas tarp kažko, nes labai keista, ar jūs tikite – tiek atsitiktinumų, kiek čia dabar yra įvykę, juk visos tokios bylos, – sakė jis. – Taip, mes galime sakyti, kad prokuroras specializuojasi, bet realiai tos specializacijos nei įstatymuose, nei prokurorų aktuose nėra. Ta specializacija yra tik susitarimas – gal tu žiūrėk tas bylas, gal tu – tas bylas. Čia tik susitarimas, joks įstatymas to nereikalauja, kad būtinai prokuroras specializuotųsi, link to dar tik einama“.

G. Kalinauskas pažymėjo, kad pokalbiuose su Generalinės prokuratūros vadovais ne kartą siūlė būtent R. Boreikos veiklos tyrimą perduoti ne vienam, o grupei prokurorų.

„Aš mačiau, kad vienam prokurorui yra sudėtinga tirti daug bylų ir plius turėti bylą, kurioje figūruoja aukšti pareigūnai – čia yra įvairiausių sąsajų, su kuo tiktai nori, – teigė G. Kalinauskas. – Vienam prokurorui būtų per sunkus darbas, kadangi jeigu taip padaryti gerą, normalų tyrimą, tai čia tiek apima visko, kad čia – olialia... Čia tiesiog fiziškai vienam prokurorui neįmanoma.

Prokuroras turi daug bylų, visos yra strateginės, ir – gauna dar vieną bylą. Gal jis pasižiūrėjo paprasčiausiai, ai, čia nieko nėra, ai, čia nieko nebus, nespėsiu, nesigilinsiu ir žiūriu kitas bylas. Ir viskas. Nu tarkime... O gal buvo kažkokie kiti interesai, kažkokie susitarimai. Čia sunku įrodyti, sunku kažką pasakyti, bet esmė tame, kad dėl R. Boreikos ta informacija, kuri buvo pateikta premjerui, kuri buvo ištirta, realiai nebuvo įvertinta ir mes negavome atsakymų dėl iškilusių abejonių“.

Prabilo apie iš konservatorių patiriamą spaudimą

Nors tyrimas dėl S. Versecko veiklos buvo baigtas jau praėjusią savaitę, D. Valys dar nėra priėmęs sprendimo, ar pritars komisijos išvadoms ir skirs nuobaudą vienam kompetentingiausių Generalinės prokuratūros prokurorų.

Prokuratūros koridoriuose užsimenama, kad S. Versecko galimai padaryti pažeidimai yra tokie smulkmeniški, jog tokių galima aptikti bet kurio prokuroro darbe.

Pats S. Verseckas nėra linkęs komentuoti jo atžvilgiu atliekamo tyrimo. „Sunku dar vertinti, pažiūrėsime, kaip procesai pasibaigs“, – sakė jis.

Paklaustas, ar nesulaukė politikų ar įtakingų visuomenės veikėjų spaudimo ar kišimosi paskutiniu metu tirtose bylose, prokuroras nuo tiesioginio atsakymo išsisuko.

„Tai yra, kaip sakoma, nesvarbu, kas kišasi, svarbu, kad tam kišimuisi esame atsparūs, čia kištis gali bet kas, pavyzdžiui, ir jūs skambindamas“, – sakė prokuroras.

Kad prokurorai patiria spaudimą, buvo pripažinęs ir dabar jau buvęs generalinis prokuroras Algimantas Valantinas, viešai pareiškęs, jog jautė ir politikų, ir žiniasklaidos, ir suinteresuotų asmenų spaudimą. Tačiau A. Valantinas tikino, kad jo jokie spaudimai neveikė.

Apie konservatorių prokurorams daromą spaudimą rezonansinėse bylose buvo prabilęs ir buvęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis. Kalbėdamas apie atgarsio susilaukusias bylas, jis minėjo Vytauto Pociūno žūties, Algirdo Petrusevičiaus, Juro Abromavičiaus, Sausio 13-osios ir Kauno pedofilijos bylas.

„Visos šitos bylos, jeigu jūs pamenate, visą laiką buvo linksniuojamos iš dešinės pozicijos partijų atstovų, – yra sakęs G. Jasaitis. – Aš dar kartą manau, kad nė vienai politinei jėgai prokuratūra neturi tarnauti, ir dėl to, kai pasibaigs kadencija, tas, kas priims sprendimus dėl prokuratūros vadovybės, galės spręsti ir klausimus, kaip šitos bylos turėtų pasibaigti”.

Visgi G. Jasaitis patikino, kad „prokurorai yra pakankamai padorūs, sąžiningi ir psichologiškai atsparūs, kad galėtų priimti teisėtus sprendimus kiekviename procese“.

Už gerą darbą – justicijos patarėjo kvalifikacinis rangas

Labai svarbias bylas tyrusio S. Versecko darbas užkliūva ne pirmą kartą – maždaug prieš 4 metus prokuroras taip pat buvo kritikuojamas dėl savo veiklos. Visgi, tąkart Generalinė prokuratūrą prokurorą užsistojo – viešai pareiškė, kad 1994 m. Vilniaus miesto apylinkės prokuratūroje karjerą pradėjęs, o nuo 1997 m. Generalinėje prokuratūroje dirbantis S. Verseckas puikiai išmano savo darbą.

„Ekspress“, „Balticbank“ bankų, „Mažeikių naftos“, Henriko Daktaro, Medininkų žudynių, Darbo partijos ir kitas garsias bylas tyrusiam S. Verseckui už tinkamą pareigų atlikimą yra suteiktas justicijos patarėjo kvalifikacinis rangas bei vardinis ginklas.