Abi ekspedicijos planuojamos liepos mėnesį, pranešė ekspediciją organizuojanti Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT).
Šią savaitę prasidėjo "Misija Sibiras'11" dalyvių atranka - norintieji dalyvauti projekte, anketas iki gegužės 8-osios kviečiami pildyti projekto tinklalapyje misijasibiras.lt.

Projekto dalyviai, vyksiantys į Tadžikiją, turės ypatingą užduotį - pastatyti paminklą čia kalėjusių tautiečių atminimui. "Misijos Sibiras" ekspedicijai skirtą paminklą projektavo architektas Algis Vyšniūnas, jis ir vadovaus ekspedicijos darbui statant atminties simbolį lietuviams Tadžikijoje.

Į Tadžikiją prieš 66 metus su mama ir broliais ištremta Elena Pėkytė, sugrįžusi į Lietuvą po 11 metų, džiaugiasi, kad "Misija Sibiras" ekspedicijų dalyviai turi galimybę išvysti tautiečių tremties vietas.

"Lietuvoje yra giminės, artimieji, kurie čia gali prižiūrėti, sutvarkyti kapus, o Sibire kapai netvarkomi nyksta. Gerai, kad jaunimas pasirūpina ir mato, kaip jų seneliai kažkada gyveno - galės papasakoti ir savo vaikams, anūkams", - sakė ji.

Į Tomsko sritį Rusijoje vyksianti ekspedicija lankys lietuvių tremties vietas: tvarkys lietuvių kapines, susitiks su tose vietovėse vis dar gyvenančiais tautiečiais.

Pasak LiJOT, 20-30 kilometrų žygius pėstute, nešant sunkias kuprines, apsunkins tai, kad kelios numatytos aplankyti apleistos kapinaitės glūdi giliai taigoje, kur nebėra patogaus priėjimo prie jų.

Projektas "Misija Sibiras" vykdomas šešerius metus iš eilės. Iki šiol vykusio aštuonių jaunimo ekspedicijų dalyviai sutvarkė apie 70 lietuvių kapinių, susitiko su Sibire iki šiol likusiais gyventi tautiečiais, surengė apie 1000 susitikimų-pristatymų Lietuvoje ir užsienyje.