Projekto organizatoriai primena, kad anketas kviečiami pildyti visi galintys pagrįstai motyvuoti savo norą vykti į ekspediciją ir atsakingai prisidėti prie projekto tikslų įgyvendinimo bei rezultatų viešinimo. Siekdami atrinkti motyvuotą ir darnią komandą, organizatoriai šiemet papildė anketą keletu naujų klausimų.

„Šių metų anketos naujovė yra tai, kad prašome ne tik asmeninės motyvacijos, bet ir pasidalinti žiniomis apie tremties laikotarpį. Prie anketos galima prisegti ir dokumentų – nuotraukų, autentiškų liudijimų, kitos informacijos. Taip tikimės surinkti ir unikalių, iki šiol viešai neskelbtų duomenų apie tremties laikotarpį", - sako Šarūnas Frolenko.

Organizatoriai šiemet numatę dvi projekto „Misija Sibiras“ ekspedicijas: į Tadžikistano Respubliką (Tadžikiją) ir į Rusijos Federaciją, Tomsko sritį. Pasak organizatorių, ekspedicijos į skirtingas lietuvių tremties, kalinimo vietoves praplečia skaudžių istorijos įvykių geografijos suvokimą, primena, kad Sibiras – tai ne tik Rusijos regionas, bet ir už jo ribų esančias teritorijas apimanti metafora.

Gegužės mėnesį organizatoriai atrinks 70 kandidatų, kurie bus pakviesti į antrąjį projekto etapą - bandomąjį žygį Lietuvos miškuose. Planuojama, kad bandomasis žygis iš Dzūkijos šiemet persikels į Aukštaitiją, Anykščių rajoną. Po žygio bus atrinkti 24 asmenys, į ekspedicijas išvyksiantys liepos septintąją dieną.

Projektas „Misija Sibiras” vykdomas jau 6 metus iš eilės. Iki šiol 8-ių jaunimo ekspedicijų dalyviai sutvarkė apie 70 lietuvių kapinių, susitiko su Sibire iki šiol likusiais gyventi tautiečiais, surengė per 1000 susitikimų-pristatymų vosoje Lietuvoje ir užsienyje.