Pasak G. Jasaičio, Lietuva, stodama į Europos Sąjungą (ES), įsipareigojo harmonizuoti savo baudžiamosios, civilinės teisenos ir kitus įstatymus su Europos teisės teisynu. Atsižvelgiant į tai mūsų šalies Baudžiamasis kodeksas mažamečių tvirkinimų atžvilgiu tapo liberalesnis.

"Šiandien, jei norima kiekvienai progai pasitaikius keisti įstatymus, tai galima eiti tokiu keliu. Tačiau šis kelias nesuteikia teisės realizavime jokio stabilumo. Tai reiškia, kad jeigu mes norime peržiūrėti tam tikras grupes veikų, kurios yra kriminalizuotos, galime jas peržiūrėti. Bet tada tai reikėtų daryti kompleksiškai. (...) Taip, mano nuomone, bausmės dėl tokio pobūdžio nusikalstamų veikų turėtų būti griežtesnės, bet tiktai jeigu mes tas bausmes griežtinsime, kodeksas jau kitų normų atžvilgiu bus išbalansuotas", - antradienį žurnalistams sakė jis.

Generalinio prokuroro pavaduotojas, paklaustas, kaip vertina ekspertų siūlomą cheminę kastraciją ar pedofilų registrą, sakė, kad pirmiausia dėl to turi pasisakyti teisės specialistai bei žmogaus teisių gynėjai, o vėliau reikia žiūrėti, kaip tai bus galima realizuoti praktikoje.

"Jeigu bus tokie įstatymai priimti, tai prokurorai juos vykdys. (...) Bausmes galima griežtinti, bet vėlgi reikia žiūrėti kompleksiškai", - pabrėžė jis.

Nors pastaruoju metu vis dažniau girdimi siūlymai lytinę prievartą prieš vaikus naudojantiems asmenims taikyti chirurginę kastraciją, Teisės institutas pabrėžia, jog tai būtų asmenį luošinanti priemonė, nesuderinama su pagrindinėmis žmogaus teisėmis, primena ELTA. Teisės instituto ekspertai siūlo cheminę kastraciją, kuri galėtų būti taikoma sutikus asmeniui. Ši priemonė galėtų būti pateisinama tik sunkių ir labai sunkių lytinių nusikaltimų atvejais, kuriuos lėmė patologinis negalėjimas kontroliuoti savo lytinio potraukio.

Seime prabilta apie pedofilų registro kūrimą. Teisingumo ministerija atsakingoms institucijoms yra pavedusi atlikti išsamią studiją, kuri parodys, ar verta sukurti tokį registrą.

Savo ruožtu prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat siūlo griežtinti bausmes vaikų tvirkintojams.

"Dabar galiojančios bausmės už mažamečių tvirkinimą yra per švelnios, dažnai neatitinka padaryto nusikaltimo sunkumo. Teismų praktika atskleidžia, jog pačios pavojingiausios bei labiausiai mažamečius vaikus fiziškai ir psichologiškai pažeidžiančios tvirkinimo formos neretai sunkiai atribojamos nuo seksualinio prievartavimo", - yra teigusi šalies vadovė.

Prezidentės teikiamose pataisose Seimui siūloma už mažamečio tvirkinimą numatyti laisvės atėmimą iki penkerių metų ir panaikinama galimybė atsipirkti bauda.

Šiuo metu už mažamečio asmens tvirkinimą Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų. Už seksualinį prievartavimą yra skiriamos griežtesnės bausmės - už tai gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki trylikos metų.