Moterims

2003 metų rudens-žiemos sezono mada yra stipriai veikiama praėjusio šimtmečio tendencijų: minkštas, švelnus, šiek tiek mergaitiškas stilius, būdingas 60-iesiems arba drąsūs spalviniai 80-ųjų mados deriniai.

Šiandienos mada iš 60-ųjų “pasiskolino” baltos ir juodos spalvų kontrastingumą, puikiai tinkantį tiek darbo, tiek laisvalaikio rūbų stilistikoje. Juoda yra dominuojanti šio sezono spalva, tuo tarpu baltai tenka akcento vaidmuo… Kita vertus įmanomas ir atvirkštinis variantas.

Ypač elegantiška šį sezoną derinti matinius ir blizgius audinius. Baltos-juodos tematika yra grindžiama dideliu kontrastingumu, tai dar labiau pabrėžiama specialiomis detalėmis. Audinių raštuose ir grafiniuose paveikslėliuose šį sezoną itin populiarūs pop-kultūros, ekspresionizmo, kubizmo motyvai. 60-ųjų mados palikimas – kolekcijoms būdingi geometriniai siluetai.

Spalvinė raudonos-juodos-pilkos gama, kaip ir aukščiau aptartoji, yra itin kontrastinga. Šioje gamoje bazinių juodos ir pilkos spalvų stipriu akcentu tampa raudona. “Vyriška” tema tampa formalaus stiliaus rūbų tęsiniu, puikiai derančiu su miesto amazonių stiliumi. Modeliai klasikiniai: tiesaus silueto švarkelis su sijonėliu arba vyriško tipo kelnių kostiumas derinant su Angoros ožkų vilnos lengvu džemperiu ar šifono palaidine.

Lengvi, blankūs tonai, būdingi tiek formaliems, tiek laisvalaikio moteriškiems drabužiams. Spalvinė gama apima natūralius tonus: šviesi mėtų, švelni levandų, žiemos baltumo, dramblio kaulo, sodri šviesiai violetinė. Minkštos struktūros audiniai: velvetas, medvilnė kurmio kailiuko paviršiumi, tvidas, kailis. Stiliaus ypatybėmis tampa užtrauktukai ir kūną apglundantis siluetas. Svarbu paminėti megztinį su ilga, atsiverčiančia apykakle, kurį galima dėvėti ir prie kelnių, ir kaip mini-suknelę.

Seksuali ir stipri militaristinė tendencija puikiai dera kuriant tiek formalaus, tiek neformalaus stiliaus rūbus. Šiai krypčiai būdingos spalvos: žalia-militaristinė, slyvų šviesiai violetinė, smėlinė, akcentu tampa kanarėlių geltona ir ryški lelijų-rožinė.

Audiniai: flanelė, medvilnė, satinas, veltinio vilna, o tai po gi dvipusiai paltiniai audiniai. Labai svarbūs rūbų atributai: užtrauktukai, kelniakilpės, sagtys, glamžytos ir virvelėmis surauktos detalės, piešiniai. Iš 60-ųjų į šiandienos madą atėjo švarkeliai su keturiomis kišenėmis, ilgas švarkas su sagomis. Mezginiuose itin populiarūs šį sezoną dryželiai.

Itin moteriškai atrodo kupranugario vilnos atspalvių žaismas, kai smėlinė derinama su kanarėlių-geltona ar juoda spalva. Čia vyrauja klasikiniai audiniai: vilna, medvilnės ir vilnos mišinys, kurmio kailiuko pakaitalas, minkštas mezgimas, merinoso vilna, o taipogi kašmyro ir vilnos mišinys viršutinių rūbų audiniams, dėl tekstūros atrodantiems itin prabangiai. Šios krypties stilistika įkvėpta vėlgi 60-ųjų mados.

Laisvalaikio rūbai tai džinso ir seksualių švarkelių bei palaidinių derinys. Spalvos: džinsų mėlyna, blyški mėtų, nefrito žalia, raudona. Audiniai: “virintas” velvetas, džinsas, medvilnė, trikotažas, medvilnė mezginiuose. Stilistika turi atitikti laisvumo ir komfortabilumo principus. Svarbi detalė fuksijos spalvos akcentai ant dryžuoto džinso, sportinė 80-ųjų stiliaus striukė, trinti džinsai, mini sijonas.

Antroji laisvalaikiui skirtų drabužių kryptis atsispindi modeliuose Energija, pasižyminčiuose švariomis, ryškiomis ir drąsiomis spalvomis: vyraujanti spalva – rūgšties geltona, sidabro pilka, aitri raudona, balta ir juoda kaip akcentas. Audiniai: vėlgi “virintas” velvetas, džinsas, medvilnė, blizgantis satinas.

Stilius turi atspindėti seksualumą ir jėgą. Daug įdomių detalių: funkciniai užtrauktukai, sagtys. Iš sportinės aprangos perimti dryžuoti trikotažiniai ir megzti rūbai. Šio sezono naujiena – getrai, kurie nešiojami prie ilganosių aulinių batų.

Vyrams

2003-ųjų rudens-žiemos mada šiek tiek bohemiška ir itin individuali, šiam sezonui būdingi prislopinti tonai, daugiasluoksniškumo stilistika ir 70-ųjų elegancija.

Kurį laiką buvęs pamirštas klasikinis vyriškas kostiumas vėl populiarus. Spalvinėje gamoje vyrauja ruda, jūrų laivyno-mėlyna ir pilka. Pirmenybė suteikiama įdomios struktūros pūkuotiems, šiauštiniams audiniams, jie turėtų būti vienspalviai arba su klasikinio stiliaus juostelėmis. Prie kostiumų rekomenduojama derinti vienspalvius arba languotus marškinius, puikiai atrodo ir lengvi merinoso vilnos džemperiai.

Madingas kostiumas yra siūtas pagal figūrą, vienaeilis, su viena, dviem ar trim sagomis, arba dvieilis prailgintas su keturiomis, šešiomis ar aštuoniomis sagomis. Kelnės tiesaus kirpimo. Tikru šio sezono hitu taps smokingas.

Ateinančio rudens-žiemos sezono madinga spalva – pilka, išskiriama kaip atskiros tendencijos stimulas. Pabrėžtinai kuklia ir inteligentiškąja pilka spalva kolekcijose varijuojama itin plačiai, naudojama plati pilkų atspalvių gama: nuo blankių tonų iki tamsios pilkos, kaip akcentas šioje paletėje yra akinamai balta spalva.

Šiai tendencijai būdingi “virinto” velveto ir medvilnės audiniai. Raktiniais žodžiais pilkos spalvos karalystėje tampa neformalumas ir kasdienė apranga. Stilistikai būdingos sportinės striukės, primenančios švarkus, laisvos kelnės, platūs megztiniai, trumpi švarkai su užtrauktuku, o taip pat tokios įdomios detalės kaip antpečiai, kišenės ir užtrauktukai.

Panaši į pilkąją tiek stilistika tiek audinių parinkimu ir mėlynų atspalvių kryptis: prislopinti mėlyni tonai, tamsi mėlyna derinama su ryškia akcentuojančia garstyčių spalva.

Retro tęsia savo pergalingą žygį. Šios tendencijos, įkvėptos 20-30-ųjų ir 70-ųjų, pagrindinėmis spalvomis tapo: espresso ruda, juoda ir kupranugario vilnos spalva. Raudona naudojama kaip stiprus akcentas. Audiniai struktūriškai vieno tono, madingas velvetas ir medvilnė, languoti marškiniai. Stilistikoje didelę reikšmę turi daugiasluoksniškumas: skirtingų tonų marškinių, liemenių, striukių derinimas sukuria nerūpestingą, bet elegantišką įvaizdį.

Svarbiais aprangos elementais tampa retro stiliaus paveikti kostiumai, liemenės su gausybe sagų, kelnės paaukštintu liemeniu, megzti skirtingo ilgio švarkai, laisvų linijų marškiniai. Madingi megzti modeliai, įkvėpti rusiškojo 20-ųjų konstruktyvizmo.

Tamsių spalvų tendencija puikiai tinkanti didelių miestų gyventojams: anglies juoda, sodri slyvų-lelijų violetinė, nuslopinti rožiniai ir lelijų tonai, puikiai tiks pasivaikščiojimams dangoraižių džiunglėse. Tarp audinių svarbu išskirti struktūrinius vienspalvius ir minkštą flanelę, retro motyvas – languotas marginimas plačiai naudojamas marškinių audiniams.

Čia tai po gi itin svarbus daugiasluoksniškumas ir retro stiliaus atneštas kostiumo neformalumas. Charakteringais šio sezono modeliais tapo minkštas flanelinis švarkas su plačiais atlapais, funkcionali liemenė, kelnės paaukštintu liemeniu, įvairaus ilgio susagstomi megztiniai, laisvi medvilniniai marškiniai.

Atskirai reikėtų paminėti šio sezono naujovę – “tragiško herojaus uniformą” – trenčą (dvieilį lietpaltį su diržu ir pelerina).

Šis elementas puikiai dera tiek su miesto, tiek su formalaus stiliaus apranga.

Skirtingai nuo griežto miesto gyventojo stiliaus, bohemos dendis rengiasi juodos ir rudos spalvų drabužiais, derindamas šiuos atspalvius: pilkšvai smėlinė, tamsiai ruda ir garstyčių geltona. Šios krypties audiniai – struktūriniai, “virintas” velvetas, medvilnė, lengvi mezginiai. Stiliaus akcentu tampa šiuolaikinis, sportinis, neformalaus stiliaus ir laisva pečių linija švarkelis iš audinio, kurio pagrindas medvilnė.

Būdingos žaismingos detalės: keturios kišenės, sagos-kniedės ir uždėtinės kišenės. Kelnių linija laisva ir plati. Mezginiai paprasto valstietiško stiliaus arba su žaismingomis aplikacijomis ir paveikslėliais. Šiai krypčiai būdingi marškinėliai su piešiniais ir trikotažiniai gaminiai.

Roko žvaigždžių stilistikoje nauja simbolio, ženklo tematika, su charakteringomis juoda, raudona ir balta spalvomis. Naudojami vilnoniai, velveto, medvilnės, satino audiniai. Būdingas pailgintas švarkas su viena saga, tiesia pečių linija ir plačios velvetinės kelnės. Elegantiškai atrodo vilnos ir satino arba velveto ir satino deriniai.

Sezono naujiena – paveikslėliai su grafiti elementais ar piešiniais ant marškinių, megztinių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją