Minėta suma pinigų iš Generalinės prokuratūros sąskaitos prieš dvejus metus nubyrėjo į advokato Juzefo Kozubovskio kišenę. Garsioje kontrabandos byloje įtariamuoju buvusiam advokatui Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) prokuroras J.Laucius apribojo galimybę laisvai judėti. Triskart per savaitę policijoje registruotis turėjęs J.Kozubovskis patyrė žalą, žlugo kartu su šeima ilgai planuota kelionė į užsienį. Advokato pastangos perkalbėti prokurorą buvo bevaisės.

Prasidėjus bylinėjimuisi, buvo įrodyta, kad J.Laucius, atmesdamas J.Kozubovskio prašymą, nemotyvavo savo sprendimo, nepateikė argumentų, jog į užsienį išvykęs įtariamasis gali slapstytis. Tuo remdamasis, Aukščiausiasis Teismas panaikino Vilniaus rajono apylinkės teismo nutartį ir nurodė Generalinei prokuratūrai sumokėti J.Kozubovskiui per 9 tūkst. litų. Konstatuota, kad advokato teisė į judėjimo laisvę buvo pažeista.

Padėjo kontrabandininkams

J.Kozubovskis su teisėsauga susidūrė 2003 metais. Tąkart teisme pradėta narplioti garsi vienos gaujos, kuriai vadovavo vilnietis Vilius Karalius, kontrabandos byla. Gauja sulaikyta bandanti į Lietuvą įvežti per 100 mln. cigarečių už daugiau kaip 11 mln. litų. Nusikaltėliai užsiėmė pinigų plovimu, korupcija, prisidėjo prie tarptautinių teroristinių organizacijų finansavimo.

Advokatas baudžiamojoje byloje buvo įtariamas poveikiu liudytojui, kontrabandą organizavusių asmenų slėpimu, padėjimu kontrabandininkams. Dėl šių nusikaltimų, kuriais buvo siekiama trukdyti bylos nagrinėjimą, įtariamajam skirtos kardomosios priemonės - įpareigojimas nebendrauti, vengti ryšių su tam tikrais asmenimis, nuolatinė registracija policijoje.

Parengiamasis posėdis

Vakar Generalinės prokuratūros civilinį ieškinį pradėjęs nagrinėti Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjas Vladas Leonas su J.Lauciumi ir jo darbdaviams atstovaujančia Aiste Berčaite suderino pirmojo posėdžio datą.

J.Lauciaus prašymu į jį kviečiamas ONKTD vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Antanas Stepučinskas. Būtent jis panaikino J.Lauciaus nutarimą skirti kardomąją priemonę.

Į teismą J.Laucius buvo paduotas dar 2008 metų gruodį, pirmas posėdis turėjo vykti šių metų kovą, tačiau posėdžių salėje nepasirodė Generalinės prokuratūros atstovė. Nors šaukimas į teismą buvo siųstas tuo pačiu adresu, mįslingomis aplinkybėmis jis pasiekė tik J.Laucių.

Po vakarykščio parengiamojo posėdžio tiek J.Laucius, tiek A.Berčaitė susilaikė nuo bet kokių komentarų. Tik J.Laucius ironiškai mestelėjo: "Neturiu įpročio komentuoti Generalinės prokuratūros veiksmų."

Spalvinga biografija

Priminsime, kad prokuroro J.Lauciaus biografiją žymi iškalbingos detalės. 2008 metų rugpjūtį sostinės „Šarūno" viešbutyje švęsdamas kolegos gimtadienį jis apsikumščiavo su Generalinės prokuratūros Valdymo skyriaus vyriausiojo prokuroro pavaduotoju Virginijumi Sabučiu. Konfliktas esą kilo dėl pastarojo nepagarbaus elgesio su moterimis.

Labiausiai J.Laucius išgarsėjo tirdamas Valstybės saugumo departamento pulkininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybes. Jaunasis prokuroras priėmė iki šiol itin kritikuojamą sprendimą nutraukti tyrimą konstatuojant, kad V.Pociūnas pro viešbučio langą Breste iškrito pats.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją