Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatyme (Žin., 2002, Nr. 73-3085; toliau – GPMĮ) įtvirtinta gyventojo teisė, darbdaviui pateikus prašymą dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo (toliau – NPD), kas mėnesį prisitaikyti NPD, o auginantiems 1–2 vaikus – ir papildomą neapmokestinamąjį pajamų dydį (toliau – PNPD). Tokiu būdu, t. y. per darbdavį, realizuojama gyventojo teisė dar tą patį mokestinį laikotarpį (kalendoriniais metais) kas mėnesį prisitaikyti šiuos dydžius.

Tam tikrais atvejais NPD ir PNPD yra taikomi ir Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos (toliau – VSDFV) teritoriniuose skyriuose.

Gyventojų pajamų mokesčio nuo valstybinio socialinio draudimo pašalpų apskaičiavimo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniuose skyriuose taisyklėse, patvirtintose VSDFV direktoriaus 2003 m. sausio 3 d. įsakymu Nr. V-4 (Žin., 2003, Nr. 4-167), numatyta taikyti NPD ir PNPD apmokestinant ligos, motinystės bei motinystės (tėvystės) pašalpas. Iki 2006 m. rugsėjo 5 d. apmokestinant ligos pašalpas, NPD ir PNPD VSDFV teritoriniame skyriuje buvo taikomas, kai apdraustasis jam pateikdavo darbdaviui pateikto prašymo dėl NPD taikymo kopiją, tačiau tik tuo atveju, jei ligos pašalpa buvo išmokama už visą kalendorinį mėnesį.

VSDFV direktoriaus 2006 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V-356 (Žin., 2006, Nr. 94-3717) minėtos taisyklės buvo papildytos, o NPD ir PNPD taikymo pagrindai išplėsti. Šiuos dydžius numatyta taikyti (nuo 2006 m. rugsėjo 6 d.), apmokestinant ligos bei tėvystės pašalpas, ir ne tik tais atvejais, kai tokia pašalpa išmokama už visą kalendorinį mėnesį, bet ir tada, kai apdraustojo mėnesinis darbo užmokestis yra mažesnis arba lygus NPD. Kad tai patvirtintų, apdraustasis turi pateikti VSDFV teritoriniam skyriui darbdavio išduotą pažymą apie jo paskutinio praėjusio prieš ligos ar tėvystės atostogų pradžią mėnesio darbo užmokestį.

Kitais atvejais VSDFV teritorinis skyrius pajamų mokestį apskaičiuoja nuo visos apskaičiuotos ligos ir tėvystės pašalpos, netaikydamas NPD ir PNPD.

Taigi įstatyme ir minėtame VSDFV teisės akte numatytos priemonės, kad visas gyventojui mokestiniu laikotarpiu taikytinas metinis NPD ir PNPD būtų pritaikytas dar tais pačiais metais.

Tačiau tais atvejais, kai šie dydžiai dėl kokių nors priežasčių nebuvo pritaikyti, apmokestinant gyventojui išmokamas su darbo santykiais susijusias išmokas ir ligos, tėvystės pašalpas (tarkim, gyventojas nepateikė reikalingų dokumentų VSDFV apskaičiuojant ligos pašalpą, arba ligos trukmė buvo trumpesnė kaip mėnuo, o paskutinio praėjusio mėnesio darbo užmokestis buvo didesnis už NPD ir PNPD), pajamų mokestis gali būti perskaičiuotas darbovietėje.

1 pavyzdys

Nuolatinė Lietuvos gyventoja vienoje iš darboviečių pateikė prašymą taikyti 430 Lt individualų NPD. Mėnesio darbo užmokestis – 500 Lt (gyventoja dirba ne visą darbo dieną). Darbdavys, išmokėdamas 2006 m. liepos–rugpjūčio bei spalio–gruodžio mėnesių darbo užmokestį, taiko NPD ir pajamų mokestį iš kiekvieno mėnesio darbo užmokesčio išskaičiuoja taip:

(500 - 430) x 0,27 = 18,90 Lt. (501 Rugsėjo mėnesį gyventoja gavo 210 Lt ligos pašalpą, iš kurios VSDFV teritorinis skyrius, pritaikęs 27 proc. pajamų mokesčio tarifą, išskaičiavo 56,70 Lt. Apie tai informavo apdraustosios darbdavį, pateikdamas VSDFV direktoriaus 2006 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V-356 patvirtintos formos pažymą.

Už rugsėjo mėnesio darbo dienas darbdavys išmokėjo 230 Lt darbo užmokestį, taikė NPD ir pajamų mokesčio neišskaičiavo. Atsižvelgdamas į VSDFV teritorinio skyriaus pateiktus duomenis ir į tai, kad rugsėjo mėnesio NPD gyventojai pritaikytas tik iš dalies, darbdavys perskaičiuoja nuo bendros rugsėjo mėnesio darbo užmokesčio ir ligos pašalpos sumos į biudžetą mokėtiną pajamų mokestį:

(210 + 230) - 430 (NPD) = 10 Lt x 0,27 = 2,70 Lt.

Iš ligos pašalpos buvo išskaičiuotas 56,70 Lt pajamų mokestis, todėl darbdavys, spalio mėnesį 54 Lt (56,70 - 2,70) sumažinęs bendrą į biudžetą nuo šio mėnesio darbo užmokesčio mokėtiną mokestį (arba susigrąžinęs iš mokesčių administratoriaus), jį (54 Lt) grąžina gyventojai.

Darbdavys, teikdamas metinę pajamų mokesčio deklaraciją, jos FR0573A priedo eilutės, kurioje įrašomi duomenys apie gyventojai išmokėtas su darbo santykiais susijusias išmokas, A12 laukelyje kaip išskaičiuotą pajamų mokestį nurodo 97,20 Lt, apskaičiuotus iš bendros mokestinio laikotarpio išskaičiuoto mokesčio sumos atėmus gyventojai grąžintą sumą:

(18,90 Lt x 5 mėn.) + 56,70 - 54 = 97,20 Lt.

Tais atvejais, kai darbuotojui grąžinus iš ligos ar tėvystės pašalpos išskaičiuotą pajamų mokestį, gaunama neigiama bendra per mokestinį laikotarpį išskaičiuoto mokesčio suma, ji deklaracijos FR0573A priede nurodoma su minuso ženklu. Neigiama suma gali būti apskaičiuojama tais atvejais, kai per mokestinį laikotarpį gyventojui taikytinas NPD ir PNPD yra didesnis už jo tais metais gautą darbo užmokestį ir ligos ar tėvystės pašalpą (arba jam lygus).

2 pavyzdys

Nuolatiniam Lietuvos gyventojui dėl II invalidumo grupės (nustatyto 30–40 proc. darbingumo lygio) taikomas 380 Lt individualus NPD. Mėnesio darbo užmokestis yra 360 Lt. Darbdavys pagal gyventojo pateiktą prašymą taikė NPD ir iš mokestinį laikotarpį išmokamo darbo užmokesčio pajamų mokesčio neišskaičiavo, o visą iš ligos pašalpos VSDFV teritorinio skyriaus išskaičiuotą pajamų mokestį grąžino gyventojui. Deklaracijos FR0573A priede nuo gyventojui išmokėtos išmokos išskaičiuota (gyventojui grąžinta) mokesčio suma nurodoma su minuso ženklu.

Atsižvelgus į tai, kad GPMĮ įpareigoja darbdavį pagal darbuotojo pateiktą prašymą taikyti jam priklausantį NPD (PNPD), tuo pačiu mokestiniu laikotarpiu išskaičiuotas ir gyventojui pagal VSDFV teritorinio skyriaus pateiktą informaciją (taip pat ir kitais atvejais) grąžintinas pajamų mokestis darbovietėje turėtų būti perskaičiuojamas. Jį perskaičiavus, gyventojas dar tais pačiais metais turės galimybę pasinaudoti visu metiniu NPD ir visu metiniu PNPD ir dar tais pačiais metais darbovietėje susigrąžinti išskaičiuotą pajamų mokestį ar jo dalį.

Pažymėtina, kad pajamų mokestis darbovietėje perskaičiuojamas ir grąžinamas gyventojui tik tais pačiais kalendoriniais metais nuo tą patį mokestinį laikotarpį išmokėtų išmokų.

Darbovietėje neperskaičiuojamas pajamų mokestis nuo skirtingais mokestiniais laikotarpiais išmokėtų išmokų arba nuo praėjusio mokestinio laikotarpio išmokų - kitą mokestinį laikotarpį.

Tarkim, jei gyventojas gavo ligos pašalpą gruodžio mėnesį, o VSDFV teritorinis skyrius pateikė pažymą apie jos apmokestinimą darbdaviui kitų metų sausio mėnesį, išskaičiuotas pajamų mokestis negali būti darbovietėje perskaičiuojamas bei grąžinamas. Tokiu atveju gyventojas, pageidaujantis susigrąžinti pajamų mokestį dėl nepritaikyto metinio NPD (PNPD), jį susigrąžinti gali tik pateikdamas praėjusio mokestinio laikotarpio metinę pajamų mokesčio deklaraciją.

Į biudžetą permokėtą (įskaitant ir dėl nepritaikyto metinio NPD ir metinio PNPD) pajamų mokestį pagal gyventojo pateiktą pajamų mokesčio deklaraciją mokesčių administratorius grąžina kitais kalendoriniais metais, iki liepos 31 dienos.

Pajamų mokestis gali būti perskaičiuojamas ir nuo bendros darbo užmokesčio ir atlyginimo už atostogas, apskaičiuoto už tą mėnesį, sumos, atėmus anksčiau išskaičiuotą pajamų mokestį.

3 pavyzdys

Darbuotojas, kuriam taikomas 290 Lt NPD, nuo 2006-05-23 iki 2006-06-12 atostogavo. Gautas 1000 Lt gegužės mėnesio darbo užmokestis, 250 Lt gegužės mėnesio atlyginimas už atostogas ir 450 Lt birželio mėnesio atlyginimas už atostogas.

Pajamų mokestis nuo gegužės mėnesio darbo užmokesčio ir šio mėnesio atostoginių apskaičiuojamas taip:

(1000 + 250) - 290{} x 0,33 = 316,80 Lt,

o pajamų mokestis nuo atlyginimo už birželio mėnesio atostogas:

(450 - 290) x 0,33 = 52,80 Lt.

Už birželio mėnesio darbo dienas darbuotojui išmokama 520 Lt darbo užmokesčio. Pajamų mokestis perskaičiuojamas nuo bendros birželio mėnesio darbo užmokesčio ir atostoginių už šį mėnesį sumos, atėmus išskaičiuotą pajamų mokestį:

(450 + 520) - 290{} x 0,33 = 224,40 - 52,80 = 171,60 Lt.

Tačiau pajamų mokestis neperskaičiuojamas nuo skirtingais mokestiniais laikotarpiais išmokėtų atostoginių ir darbo užmokesčio, pavyzdžiui, nuo bendros gruodžio mėnesio atostoginių, išmokėtų tą mėnesį, ir gruodžio mėnesio darbo užmokesčio, išmokėto sausio mėnesį, sumos.

Pajamų mokestis darbovietėje negali būti perskaičiuojamas ir nuo išmokų, apmokestinamų taikant skirtingus pajamų mokesčio tarifus (pereinamuoju laikotarpiu, keičiantis pajamų mokesčio tarifui).

Pavyzdžiui, pajamų mokestis neperskaičiuojamas nuo 2006 m. birželio mėnesį išmokėto atlyginimo už liepos mėnesio atostogas, apmokestinto taikant 33 proc. pajamų mokesčio tarifą, ir liepos mėnesį už šio mėnesio darbo dienas išmokėto darbo užmokesčio, apmokestinto taikant 27 proc. pajamų mokesčio tarifą.

Paskutiniame savaitraščio „Buhalterija“ numeryje 42(103) skaitykite:

Mokesčių labirintuose

Neapmokestinamieji pajamų dydžiai ir jų taikymas išmokant pašalpas

Iš „Sodros“ biudžeto mokant ligos, motinystės, motinystės (tėvystės) ir tėvystės pašalpas, išskaičiuojamas gyventojų pajamų mokestis. Išskaičiuojant šį mokestį gali būti taikomas neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), individualus NPD arba papildomas NPD. p. 1-2

Apskaita

Balanse tik tai, ką galima apibrėžti

Neapibrėžtųjų įsipareigojimų pripažinimas ir atskleidimas

Įsigaliojus Verslo apskaitos standartams (toliau – VAS), susidūrėme su daug naujų sąvokų ir apskaitos tvarkymo metodų. Šiame straipsnyje aptarsime vieną iš jų – neapibrėžtuosius įsipareigojimus. Išsiaiškinsime, kas jie tokie ir kaip juos atskleisti finansinėje atskaitomybėje.p. 1-4

Savaitės pašnekovas

Bankines operacijas galima atlikti iš bet kurios vietos

„Bankinės sistemos yra sukurtos taip, kad, pervedant lėšas į teisingai nurodytą sąskaitą, jos visuomet pasieks gavėją ir klaidoms atsirasti nėra net teorinės galimybės, – sako Lietuvos Respublikos bankų asociacijos prezidentas Rimantas BUSILA. – Net ir tuo atveju, jei klientas klaidingai suveda lėšų gavėjo duomenis, bankinės sistemos suprogramuotos taip, kad jis yra informuojamas apie klaidas ir sistema automatiškai paprašo pataisyti klaidingą informaciją.“

Redakcijos svečias R. Busila sutiko išsamiau atsakyti į mūsų skaitytojams labiausiai rūpimus klausimus. p. 3

Nuomonės

Inventorizuoti turtą įmonės kol kas neskuba

Kad įmonių savininkai ir kiti finansinės atskaitomybės duomenų vartotojai turėtų teisingą informaciją apie įmonės turimo turto kiekį ir jo vertę, reikia atlikti turto inventorizaciją.

Pagal galiojančią tvarką inventorizacija atliekama ne rečiau kaip kartą per metus prieš metinės finansinės atskaitomybės sudarymą.

Apskaitos specialistų klausinėjome, kaip šiemet sekasi inventorizuoti savo įmonės turtą. p. 5

Specialistai pataria

UAB „Pačiolis“ specialistų konsultacijos

• Atgalinis lizingas

• Darbo laiko apskaita komandiruotės atveju

• Darbo užmokesčio apskaičiavimo tvarka p. 9

Tarp įstatymų „Vokeliai“ Vilniuje: rezultatai ir tendencijos

Valstybinės mokesčių inspekcijos pasitikėjimo telefonas 1882 startavo prieš keturis mėnesius. Per tą laiką apie atlyginimus „vokeliuose“ ir kitus mokestinius pažeidimus mokesčių inspekcijai pranešė daugiau kaip 300 Vilniaus miesto ir rajono gyventojų. Išnagrinėta daugiau kaip pusė šių pranešimų, rasti keli šimtai tūkstančių litų neapskaitytų lėšų, „juoduosiuose“ žiniaraščiuose nurodytos šimtatūkstantinės darbuotojams mokėtos sumos. p. 10

Kito savaitraščio „Buhalterija“ numerio laukite pirmadienį, spalio 30 d.