"Prancūzijos prezidento rinkimai - tai nuosaikios, pažangios, eurointegracinės Europos pergalė", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje teigė vienas valdančiosios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) lyderių Seimo pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis.

Dabartinis Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas (Žakas Širakas) sekmadienį vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture triuškinama persvara įveikė kraštutinį dešinįjį Nacionalinio fronto lyderį Jeaną-Marie Le Peną (Žaną Mari Le Peną).

Preliminariais duomenimis, J.Chiracas laimėjo 82 proc. balsų, o jo varžovas J.-M.Le Penas - 18 procentų. Pirmajame rinkimų ture, Nacionalinio fronto lyderis surinko 16,9 proc. balsų ir aplenkė premjerą socialistą Lionelį Jospiną (Lionelį Žospeną).

Rinkėjus balsuoti antrajame ture už dabartinį Prancūzijos prezidentą ragino tiek dešinieji, tiek kairieji. "Pilietinė visuomenė tuo ir pasižymi, kad gali susivienyti tiek kairysis, tiek dešinysis elektoratas, kad nugalėtų reakcingą sparną. Tas pavyzdys yra labai teigiamas", - teigė V.Andriukaitis.

"To ypatinga trūko XX amžiuje, kai, pasinaudoję parlamentinių jėgų susiskaldymu, į valdžią Vokietijoje atėjo naciai ir atvedė Europą prie katastrofos", - pažymėjo jis.

Kitoje spaudos konferencijoje dalyvavęs opozicinės dešiniosios Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) partijos pirmininko pirmasis pavaduotojas ir šios partijos kandidatas į prezidentus Andrius Kubilius paragino Lietuvos politiką pakylėti į "naują kokybę, kuri neužleistų vietos populizmui".

"Aš tikiu, kad naują kokybę į Lietuvos politinį gyvenimą gali atnešti ir rengiamas nacionalinis susitarimas tarp politinių partijų ir visuomenės interesų grupių. Susitarus dėl konkrečių artimiausio laikotarpio prioritetų ir darbų, mums gali pavykti apsaugoti Lietuvos politinę erdvę nuo populizmo plėtros", - pažymėjo jis.

Kol kas neaišku, kada toks susitarimas gali būti pasirašytas. Be to, konservatoriaus nuomone, J.-M.Le Peno sėkmė pirmajame Prancūzijos rinkimų ture rodo, jog Europos politika išgyvena krizę, kuri gali pasireikšti ir Lietuvoje.

"Europos politika stokoja to, ką galima pavadinti "didelėmis idėjomis". Ji paprasčiausiai tampa nuobodi. Pasibaigus šaltajam karui Europoje neliko nei didelių lyderių, nei didelių idėjų", - teigė A.Kubilius.

Konservatoriaus nuomone, kairiesiems besivaržant su dešiniaisiais dėl vietos politinio spektro centre, jo flangus užėmė radikalai ir populistai, o balansą galėtų sugrąžinti kairiųjų bei dešiniųjų vertybių akcentavimas.