„Tėvas Saulaitis - reikšminga Lietuvos religinio, visuomeninio ir kultūrinio gyvenimo figūra ir 7 ar 9 žmonėmis jo taip paprastai nepakeisi, - DELFI sakė Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Ramutė Rachlevičiūtė. - Akademinės bendruomenės atstovai ir tikintieji, pasirašydami po prašymu palikti kunigą Lietuvoje, puikiai įsivaizduoja, kad jis reikalingas visur – ir Čikagoje, ir Brazilijoje, bet kaip niekur kitur jis reikalingas Lietuvoje.“

Kaip DELFI informavo Vilniaus arkivyskupijos kurija, klusnumo įžadus davęs vienuolis vyksta ten, kur yra siunčiamas vienuolijos vyresnybės. Vyskupas tik informuojamas apie naują misijos paskyrimo vietą. „Dėl tėvo Saulaičio su kardinolu nebuvo jokių derybų, manau, jis apie tai net nežino, tad nebus ir komentarų“, - sakė arkivyskupijos atstovai.

Į įvairius susitikimus, televizijos, radijo laidas nuolat kviečiamas kunigas bene pirmas iš Lietuvos dvasininkų prakalbo apie išsiskyrusių žmonių dvasines problemas, atkreipė dėmesį į tai, kad ne tik moterys, bet ir vyrai išgyvena šeimyninio ir dvasinio gyvenimo krizes, dirba su nusižudžiusiųjų artimaisiais, vaikais. „Šio jėzuitiškos dvasios skleidėjo veikla tokia plati, kad net sunku suvokti jos visumą“, - sakė R.Rachlevičiūtė.

Kelių knygų, populiarių vadovėlių studentams autorius (vienas iš jų kaip per daug liberalus buvo uždraustas - DELFI) pasiekė, kad socialinis Bažnyčios mokymas, religijos bei kultūros paskaitos būtų dėstomos penkiuose šalies universitetuose.

A.Saulaitis: esu iš ten kilęs, tai nepražūsiu

Prieš 8 metus inicijavęs akademinės sielovados judėjimą, dalį gyvenimo misijose praleidęs jėzuitas subūrė Lietuvos aukštųjų ir aukštesniųjų mokyklų dėstytojus, kuriems nesvetimos dvasingumo sklaidos idėjos.

„Sužinoję apie A.Saulaučio iškėlimą galvojome nieko nelaukę kreiptis į Lietuvos-Latvijos jėzuitų provincijos provincijolą Aldoną Gudaitį, nes greit atostogos, visi kas kur išsibarstys. Tačiau visų pirma nutarėme surinkti platų dvasininko CV, parodyti jo veiklos mastą, nes šis žmogus absoliučiai neužsiima savireklama, o mes, dirbdami jo globoje, galbūt per mažai jį gyrėme ir vertinome“, - sakė R.Raschlevičiūtė.

DELFI žiniomis, tėvas A.Saulaitis į Jungtines Amerikos Valstijas turėtų išvykti rugpjūtį. Paklaustas, kaip vertina paskyrimą, kunigas sakė dar neturintis jokių jausmų, nes tik prieš tris-keturias dienas apie tai sužinojo.

„Nespėjau susigaudyti, esu užsiėmęs su studentais, egzaminais, rašto darbais, tai nelabai noriu blaškytis. Savo jausmus atidedu, kol susitvarkysiu su einamaisiais reikalais“, - DELFI sakė dvasininkas.

Paklaustas, kaip reaguoja į žmonių prašymus palikti jį Lietuvoje, A.Saulaitis sakė, kad tai - labai suprantama: „Mes čia susigyvenom, bet tenai, Čikagos priemiestyje, jėzuitai irgi jau 20 metų turi parapiją. Nuspręsta mane ten siųsti, nes esu iš ten kilęs, tai nepražūsiu“, - kaip visada juokavo tėvas Antanas.

Lietuvoje nuo 1997-ųjų

Kodėl daugybę veiklų inicijavęs dvasininkas išsiunčiamas į mažą Čikagos parapiją DELFI išsiaiškinti nepavyko. Lietuvos Latvijos jėzuitų provincijolas A.Gudaitis - išvykęs į Airiją ir telefonu nepasiekiamas.

1939 metais Kaune gimęs A.Saulaitis iš Lietuvos išvyko Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, 1949-aisiais su šeima emigravo į JAV. Fairfield universitete baigęs chemijos bakalauro studijas, Boston College universitete įgijo filosofijos, teologijos ir chemijos magistro laipsnius.

1961 metais įstojo į Jėzaus Draugiją, po aštuonerių metų buvo įšventintas kunigu. Dirbo San Paulo lietuvių parapijos vikaru, nuo 1970 iki 1977 metų vadovavo Čikagos Jaunimo centrui, vėliau – už Lietuvos ribų gyvenančių lietuvių jėzuitų vyresniuoju.

Į Lietuvą A. Saulaitis paskirtas 1997 metais. Iki 2003-ųjų ėjo Lietuvos ir Latvijos jėzuitų provincijolo pareigas, iki šiol aktyviai bendradarbiauja spaudoje, dalyvauja skautų sąjūdyje, užsienio lietuvių jaunimo organizacijų veikloje, dėstytojauja, eina Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčiaus rektoriaus pareigas. Daugybės žmonių dvasios tėvas nuolat kviečiamas vesti susikaupimo dienas, skaityti pranešimus mokslinėse konferencijose.