Į tarptautinį forumą "Vilniaus konferencija 2006: Bendra vizija bendrai kaimynystei" atvykęs Rusijos valstybinio humanitarinių mokslų universiteto direktorius Jurijus Afanasjevas sakė žurnalistams, kad norėtų ne taip pesimistiškai vertinti situaciją šalyje.

"Aš su malonumu užsikabinčiau už ko nors, kas man suteiktų pagrindo optimizmui. Bet kai ieškai, už ko galima užsikabinti, kad ne taip niūru būtų žiūrėti į ateitį, gaila, bet nėra, ar beveik nieko nėra", - kalbėjo J.Afanasjevas.

Jis apgailestavo, kad Rusijoje ne tik nėra opozicijos dabartiniam režimui, bet apskritai yra sunaikintas politinis gyvenimas.

Anot J.Afanasjevo, šalį valdo "įvairios korporacijos", o politikos technologai "lipdo muliažus - Dūmą, partijas, teismus, rinkimų sistemą, gėrisi šiais muliažais ir pateikia juos kaip demokratijos, pilietinės visuomenės institucijas".

Jis nemano, kad 2008 metais, kai numatyti Rusijos prezidento rinkimai, dabartinis šalies vadovas Vladimiras Putinas pasitrauks iš valdžios.

"Jie pabandys kažką sulipdyti, gal prijungs Baltarusiją, lyg sukurs naują valstybę, nauji rinkimai, vėl išrinks V.Putiną", - pesimistiškai prognozavo Rusijos atstovas.

Taip pat į konferenciją atvykęs Strateginių studijų centro direktorius Andrejus Piontkovskis sakė nenorintis būti toks pesimistiškas, nors pripažino neturintis iliuzijų dėl V.Putino režimo.

"Tiesiog tas režimas 70 metų negyvuos, jis žlugs žymiai greičiau dėl savo paties vidinių prieštaravimų", - pabrėžė politologas.

Jo teigimu, Rusijoje Lietuva, Ukraina, Gruzija vertinamos kaip "dalis prakeikto Vakarų pasaulio". "Dabar Rusijos žiniasklaidoje sukelta beprecedentė antivakarietiška isterija", - sakė A.Piontkovskis.

Anot jo, Rusijos vadovai neslepia, kaip vertina demokratinio pasirinkimo šalis - tai "oranžinis maras, grėsmė".

Kartu A.Piontkovskis stebėjosi, kad Rusijos vadovai nesupranta, jog taip veikia prieš savo pačių šalies interesus.

"Pavyzdžiui, kampanija prieš Gruziją. Na, kur ji atves? Tiesiog visi šimtas procentų gruzinų bus neigiamai nusistatę Rusijos atžvilgiu", - mano centro vadovas.

Žinomas Rusijos žurnalistas, politikos analitikas Jevgenijus Kiseliovas teigė, kad Rusijoje nevyksta "nieko gero". "Aš nusiteikęs pesimistiškai, manau, kad nėra jokio pagrindo tikėtis teigiamų permainų. Aš save rengiu tik blogiausiam", - kalbėjo J.Kiseliovas.

Jis mano, kad V.Putinas liks valdžioje ir po 2008-ųjų metų, o jo aplinka, vadinamoji "Piterio komanda", stiprins spectarnybų, milicijos įtaką, toliau bus ribojamos piliečių teisės ir laisvės, spaudos laisvė.

Kalbėdamas apie Rusijos santykius su Baltijos šalimis, žurnalistas teigė nė kartą įspėjęs šių valstybių politikus ir diplomatus, kad jie per anksti džiaugiasi gerėjančiu bendradarbiavimu su Rusija.

"Prieš trejus-penkerius metus daugelis Baltijos šalių politikų manė, kad visi sunkumai liko praeityje, kad Rusija nebekels jokių problemų ar sunkumų. Jie pakankamai lengvabūdiškai vertino tai, kas vyko kitoje sienos pusėje, manė, kad iš Rytų nebebus jokios grėsmės. Pasirodo, grėsmės gali kilti, ir dar kokios", - perspėjo J.Kiseliovas.