Statybų inspektoriai aplankė statomą namą

E. Dragūnui priklausantis sklypas ir jame statomas namas yra Pavilnių parko Lydlaukių rekreacinėje funkcinėje zonoje. Aplinkos ministerijos sudaryta komisija dar praėjusių metų gegužę nustatė, kad namo tūris buvo padidintas 15,9 karto, statybos leidimas buvo išduotas 2015 m. spalį.

Saugomų teritorijų įstatyme yra nuostata, jog draudžiama statyti statinius arčiau nei 50 metrų nuo šlaito viršutinės ir apatinės briaunos. Šiuo atveju atstumas iki šlaito – vos 11,44 metrų.

Tačiau, kaip paaiškėjo, statybas palaimino Vilniaus miesto savivaldybė, išdavusi dainininkui visus reikalingus leidimus, kuriuos Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija siekia panaikinti. VTPSI įsitikinusi, kad leidimai buvo išduoti neteisėtai.

Tačiau tuo nemalonumai E. Dragūnui nesibaigia. Šią savaitę VTPSI inspektoriai, turėdami naujos informacijos, dar kartą aplankė statybvietę Pavilnių regioniniame parke.

Kaip DELFI informavo VTPSI atstovas Albinas Keturka, patikrinimo metu buvo nustatyta rimtų pažeidimų.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija gavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos kreipimąsi dėl galimai ne pagal projektą, kuriam išduotas leidimas, vykdomų statybos darbų Vilniuje, todėl atliko patikrinimą vietoje. Jo metu buvo nustatyta, kad statybos darbai vykdomi savavališkai, nesilaikant patvirtinto projekto ir nukrypstant nuo esminių projekto sprendinių. Dėl šių pažeidimų statytojas kviečiamas į inspekciją, kur jam bus surašytas savavališkos statybos aktas ir paskirta administracinė nuobauda“, - sakė A. Keturka.

Anot jo, Administracinių nusižengimų kodekse už šį veiksmą yra numatyta bauda nuo 1400 iki 3000 eurų. Taip pat jis sakė, kad bus stabdomos žymaus atlikėjo vykdomos statybos.

„Statytojui bus pateiktas reikalavimas perstatyti statinį pagal projektą, kuriam yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas, o pačios statybos bus sustabdytos. Statytojas galės atlikti darbus tik pagal patvirtintą projektą arba šios savavališkos statybos padarinius šalinančius statybos darbus“, - situaciją paaiškino A. Keturka.

Teismas susidūrė su sunkumais

Taip pat šiuo metu Vilniaus apylinkės teisme nagrinėjama byla, kurioje VTPSI siekia šio pastato statybos leidimo panaikinimo, kadangi inspekcija nustatė, kad jis buvo išduotas neteisėtai. Artimiausias teismo posėdis yra numatytas birželio 6 dieną.

DELFI jau rašė, kad bylą nagrinėjantis Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Gintaras Pašvenskas susidūrė su netikėta kliūtimi – atlikėjas vengė atsiimti procesinius dokumentus ir pranešimus apie teismo posėdžius. Paaiškėjo, kad Selui dokumentus net keturis kartus bandė įteikti antstolis.

„Jis važiavo į jo gyvenamąją vietą, ne kartą susisiekė telefonu, E. Dragūnas žadėjo atsiimti gegužės 1 d., tačiau iš gegužės 5 d. pažymos matome, kad taip ir neatsiėmė“, – yra sakiusi VTPSI atstovė.

Kadangi E. Dragūnui nepavyko įteikti dokumentų ir pranešimo apie posėdžio datą, teismas nusprendė apie bylos nagrinėjimą paskelbti teismų puslapyje viešojo paskelbimo būdu. Tokiu atveju bylą galima nagrinėti atsakovui ir nedalyvaujant, pagal įstatymą būtų laikoma, kad bylos šalis žino apie procesą. Teismas taip pat be atsakovo pozicijos galėtų priimti ir sprendimą.

Apie teismo posėdį viešojo paskelbimo būdu E. Dragūnui jau buvo pranešta du kartus, tačiau šįkart nebuvo išlaikytas 14 dienų terminas, todėl teismas dar kartą bylos nagrinėjimą atidėjo ir nutarė, jog vėl teismų puslapyje bus paskelbta apie nagrinėjamą bylą. Kitas posėdis – birželio 6 d.

E. Dragūnas situaciją tikisi pataisyti

DELFI pavyko susisiekti su E. Dragūnu. Jis sakė jau apsilankęs Statybų inspekcijoje ir situaciją aptaręs su pareigūnais.

„Čia mane labai gražiai sutiko, kai kas prašė pasidaryti selfių, kabinete buvo daug žmonių. Esu nustebintas žmonių geranoriškumo – išklausėme vieni kitus, gavau pastabas, pagal kurias galėsiu pataisyti, supratau, kas padaryta truputėlį ne taip. Manau, kad kai kurie įstatymai yra nusenę ir tiesiog vadovybei reikia kai kur įvesti tam tikrus pataisymus. Mūsų šalis – tai mes, čia turi galioti žmonėms palankūs įstatymai, kad jiems būtų lengviau statytis namus“, – teigia jis.

E. Dragūnas įsitikinęs, jog informacija apie statybų reikalavimus galėtų būti pateikiama paprasčiau ir suprantamiau – taip būtų išvengiama kai kurių pažeidimų. „Esama daug tokių įstatymų, kurie yra tiesiog neprotingi. Man džiugu, kad ši problema iškilo į viešumą – žmonės mane išgirdo. Aš nebuvau spaudžiamas, man tiesiog draugiškai siūlomos išeitys iš susidariusios situacijos. Turime gyventi savo šalyje, laisvai statyti namus ir gimdyti vaikus – turime būti atviri, diskutuoti ir padėti vieni kitiems“, – mano pašnekovas.

Atlikėjas teigia, jog ne jis vienas susiduria su tokiomis problemomis ir jam džiugu, jog sulaukia pagalbos. „Žmonių geranoriškumas ir šiltumas mane stebina. Kai sužinojau apie susidariusią situaciją, bijojau spręsti problemas, tačiau šią minutę suprantu, kad žmonės geranoriški. Labai tikiuosi, kad viskas išsispręs ir bet kuriuo atveju vyraus sveikas protas. Įstatymus reikia keisti taip, kad žmonėms būtų lengviau gyventi, kad mes norėtume čia gyventi ir kurti“, – tikina E. Dragūnas.