R. Karbauskis, kalbėdamas su LRT.lt, kritiškai įvertino Švietimo ir mokslo ministerijos užmojus ilginti mokslo metų trukmę. Ministerijos pozicija – mokslo metai turėtų ilgėti 10–15 dienų.

Pagal Švietimo ir mokslo ministeriją, vaikai ilgiau galėtų mokytis birželį arba anksčiau pradėti mokslo metus rugpjūtį. Taip pat mokykloms būtų paliekama pačioms apsispręsti, kaip jos nori išsidėlioti mokslo metus.

„Pirmiausia, man atrodo, dėl ko mes visi sutariame – kad norime išsilavinusios Lietuvos. Ambicingos, išsilavinusios ir modernios šalies. Esame numatę daug reformų ir siekiame turėti kokybišką švietimą. Mūsų pasiekimų rezultatai, deja, prastėja. O mes turime vienus trumpiausių mokslo metų. Ugdymo turinys, apie ką kalba tėvai, ugdymo programa, apie kurią kalba mokytojai ir moksleiviai, iš tiesų sukelia didelį krūvį ir didelę įtampą mokykloje. Mokslo metų ilginimas sudaro galimybes nuosekliau, ramiau išdėstyti ugdymo turinį. Tai turėtų įtakos teigiamiems pasiekimams“, – LRT teigė švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė.

Savo ruožtu LVŽS lyderis R. Karbauskis teigia esantis kategoriškai prieš tokius pasiūlymus. Pasak politiko, LVŽS frakcijoje nėra žmogaus, kuris pritartų mokslo metų ilginimui.

„Aš labai tikiuosi, kad tokių sprendimų nebus, nes apie šnekėjome ir su premjeru, kad viskas turi turėti pagrindimus. Šitas siūlymas tikrai tas siūlymas, kuris yra be pagrindimo. Jei būtų pasakyta, kad bus skiriamos lėšos kelionėms ir galėtų motyvuoti, kodėl reikia ilginti... Dabar apie turinį nešnekam, kalbam tik apie tikslą prailginti. Tikiuosi, kad to sprendimo nebus, mūsų frakcijos nuomonė – vienareikšmė“, – tvirtino R. Karbauskis.

Jo žodžiais, „kai bus ateita su konkrečiais pasiūlymais, tada bus kita kalba, ir visuomenė tai esą taip pat galbūt vertins palankiau“.

„Dabar suprantu neigiamą visuomenės reakciją. Ir aš, kaip tėvas, negaliu į tai teigiamai žiūrėti. Švietimo reformoje yra logiškų dalykų – štai jau universitetai patys pradėjo tartis, vyksta procesai. Bet kas susiję su mokslo metų ilginimu... Uždarysime vaikus antroje birželio pusėje ir juos mokysime? Kas gali 25 laipsnių temperatūroje, kai už lango viskas žaliuoja, mokytis? Visi suprastume, jei būtų ekskursijos, stovyklos, dar kažkas. Tuomet būtų galima tai svarstyti, bet dabar nėra turinio ir dėl to mes esame griežtai prieš“, – LRT.lt kalbėjo R. Karbauskis.