„Tų emocijų turėsime, ar visos tos pataisos sulauks pritarimo, tikrai nesiimčiau prognozuoti, bet kad bus žengtas žingsnis į priekį, kalbant apie alkoholio prieinamumą, o tuo pačiu pasekmių šalinimą - tikrai taip. Bet, ko gero, nebus taip, kad 100 proc. visos pataisos sulauks pritarimo“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė S. Skvernelis.

Anot jo, pasiūlymų yra įvairių ir Seime „aistros tikrai virs“.

Premjeras tikino asmeniškai pritariantis pasiūlymui masiniuose renginiuose įrengti atskiras zonas, kur būtų galima įsigyti alkoholio. Anot jo, panašią praktiką Lietuva jau yra taikiusi.

„Atskiros zonos, tokią praktiką turėjome, galbūt, pamiršome. Buvo pas mus krepšinio čempionatas Europos, prie arenų buvo atskirtos pramogų zonos, kuriose buvo galima įsigyti silpno alkoholio, konkrečiai alaus. Pačiose arenose buvo draudžiama prekiauti ir tas modelis, atrodo, tuo metu veikė. Manau, neturėtume išskirti mokamo-nemokamo renginio, jei tokį modelį taikome“, - tikino premjeras.

Jis taip pat teigė, jog palaikys siūlymą, kad alkoholį būtų galima įsigyti nuo 20 metų, tačiau atkreipė dėmesį, kad su amžiumi susiję daug pasiūlymų, tad Seime virs diskusijos.

„Aš palaikysiu šitą poziciją, yra siūlymai, kurie, matyt, bus diskutuojami, tai siūlymai diferencijuoti alkoholinių gėrimų stiprumą ir amžių - leisti įsigyti nuo 18 metų silpnus alkoholinius gėrimus, yra siūlymas, kuris turi pagrindimą, kalbant su kavinių, barų savininkais, leisti ten vartoti alkoholį 18-mečiams, neišsinešant alkoholio. Nes ten yra saugi aplinka, atsakingas verslas prižiūri, apsvaigusiam asmeniui neparduodama, tai pasiūlymų yra įvairių“, - teigė S. Skvernelis.

Įvairių alkoholio vartojimo ribojimų pakete - ir siūlymas trumpinti pardavimo laiką. Pirmadieniais-šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu išsinešti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais - nuo 10 val. iki 15 val. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje. Alkoholio pardavėjams siūloma leisti pareikalauti tapatybę liudijančio dokumento ir iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų.

Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Siūloma nauja alkoholio prekybos ir vartojimo tvarka mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyktų, nes įstatymas jas draustų.