Komisija pranešė, kad siūlo originalią pavardžių rašybą leisti pagrindiniame dokumento puslapyje, tačiau nevertino Seime svarstomų įstatymo pataisų nuostatų, kurios atvertų kelią lenkų tautybės Lietuvos piliečiams pavardes dokumentuose rašyti nelietuviškais rašmenimis.

Liberaliajame projekte yra numatyta galimybė Lietuvos lenkams vardą ir pavardę užrašyti pagrindiniame paso puslapyje. Jeigu būtų priimtos konservatyviosios pataisos, lenkų tautybės Lietuvos piliečiai asmenvardžius lotyniškais rašmenimis galėtų užrašyti papildomame paso puslapyje.

Anot liberalųjį įstatymą Seime pateikusio socialdemokrato Gedimino Kirkilo, VLKK išvada uždega žalią šviesą tiek Lietuvos pilietybę įgijusiems užsieniečiams, tiek su užsieniečiais santuoką sudariusiems ir jų pavardę perėmusiems Lietuvos piliečiams, tiek Lietuvos lenkams pavardę lotyniškais rašmenimis rašyti pagrindiniame paso puslapyje.

„Sprendimas yra pozityvus“, – BNS sakė Seimo vicepirmininkas.

Jis teigė, kad komisijos išvada paskatins daugiau Seimo narių remti jo pateiktą projektą: „Mes galime visi turėti savo nuomonę, bet pateikti ekspertinėms išvadoms yra skirta VLKK“.

Parlamentaro manymu, galimybe užsirašyti pavardę lotyniškais rašmenimis pasinaudos keli šimtai Lietuvos lenkų, o kur kas labiau tuo naudosis su užsieniečiais santuoką sudarę ir jų pavardę perėmę Lietuvos piliečiai.

Savo ruožtu konservatyvųjį projektą Seimui pateikęs konservatorius Laurynas Kasčiūnas atkreipė dėmesį, kad VLKK vertindama projektus laikėsi „tokių pačių nuostatų, kurios buvo teikiamos Seimui dėl anksčiau registruotų vardų ir pavardžių rašybą reglamentuoti numatančių įstatymų projektų“.

2014 metais komisija paskelbė, kad asmens dokumentuose nelietuviškais rašmenimis galėtų būti užrašomos Lietuvos pilietybę įgijusių užsieniečių ir sutuoktinio užsieniečio pavardę priėmusių Lietuvos piliečių pavardės. Kitais atvejais komisija pasiūlė išlaikyti „pagrindinį principą rašyti lietuviškais rašmenimis pagal tarimą“.

L.Kasčiūno nuomone, Kalbos komisija griežtai nustatė dvi išimtis, kada pagrindiniame paso puslapyje lotyniškais rašmenimis galėtų būti rašomi asmenvardžiai.

„Šiandieninis išaiškinimas, nepaisant skambių antraščių, laiko tą pačią liniją“, – sakė Seimo narys.

Jis teigė greičiausiai pasiūlysiantis pataisą G.Kirkilo teiktam projektui, kuris leistų Lietuvos pagrindiniame paso puslapyje vardą ir pavardę lotyniškais rašmenimis rašyti tik Lietuvos pilietybę įgijusiems užsieniečiams ir sutuoktinio užsieniečio pavardę perėmusiems Lietuvos piliečiams. Tokiu atveju, anot konservatoriaus, Lietuvos lenkams būtų palikta galimybė vardą ir pavardę lotyniškais rašmenimis užrašyti tik papildomame paso puslapyje.

„Aš įsivaizduoju, kad čia įmanomas tam tikras kompromisas“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis užsiminė, kad paskutine instancija svarstant abu projektus vis tiek gali tapti Konstitucinis Teismas.

Šiuo metu Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad Lietuvos piliečių dokumentuose vardai ir pavardės rašomi lietuviškais rašmenimis. Lietuvos teismai yra priėmę keletą neskundžiamų sprendimų, įpareigojančių Lietuvos piliečių pasuose ir tapatybės kortelėse įrašyti pavardes ir nelietuviškais rašmenimis, bet antrame dokumento puslapyje. Skundų autoriai nėra šiais sprendimais patenkinti.

Originalios pavardžių rašybos lotyniško pagrindo rašmenimis siekia Lietuvos lenkai ir Varšuvos politikai. Originalios rašybos įteisinimo šalininkai teigia, kad jos būtų svarbios ir santuokas su užsieniečiais sudariusioms lietuvėms. Kritikai teigia, kad taip būtų sumenkintas konstitucinis valstybinės lietuvių kalbos statusas, gali kilti keblumų skaitant nelietuviškas pavardes.