Pavyzdžiui, vardija ji, makaronų, arbatos, kavos tinkamumo vartoti terminą planuojama pratęsti iki 2 mėnesių, o miltų mišinių, padažų, aliejaus, sausainių – iki 1 mėnesio.

– Kokiems maisto produktams Europos Komisija rekomenduotų pratęsti galiojimo pabaigos terminą?

– Šiandien oficialaus sąrašo nėra, bet kalbame apie produktus, kurių galiojimo terminas ilgas. Tai – ryžiai, makaronai, kava ir pan. Dabar dalis produktų ženklinami „geriausia iki“ arba „tinka vartoti iki“, bet yra maisto produktų, ant kurių pakuočių terminas nenurodomas. Tad svarstoma, kad galbūt reikėtų prailginti sąrašą produktų, ant kurių pakuočių galiojimo terminas visai nebūtų nurodomas.

– Kodėl staiga atsirado poreikis pratęsti atskirų produktų galiojimo pabaigos terminą?

– Visas pasaulis kalba apie naujus iššūkius, tokius kaip maisto švaistymas, nors yra daugybė badaujančių žmonių. Ir ES turi problemą, kad daug maisto išmetama, – apskaičiuota, kad kasmet išmetama apie 88 mln. tonų. Iki 2025–2030 m. išmetamo maisto kiekį norima sumažinti per pusę. Vienas iš būdų – pratęsti ilgai negendančių produktų galiojimo trukmę, kad vartotojai jų kuo mažiau išmestų.

– Ar tai padaryta po ilgų tyrimų? Ar atsižvelgta, kad nukainotus ir ilgai negendančius produktus žmonės perka ir nesiskundžia dėl jų kokybės?

– Svarbi ir pastaroji priežastis, nes dauguma ES šalių nedraudžia parduoti produktų, kai jų tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs. Žinoma, ten taip pat galioja tam tikros taisyklės. Yra nedaug ES šalių (tarp jų – ir Lietuva), draudžiančių produktus, kurių tinkamumo terminas pasibaigęs, parduoti mažmeninėje prekyboje. Taigi ateityje bus svarstoma, ką galima tuo klausimu padaryti Lietuvoje.

– Pirkėjai pastebi, kad prekybos tinkluose nukainojamos prekės, tarkim, bananai, kurių vartoti praktiškai nebegalima. Kas bus, jei bus pratęstas jų galiojimo terminas?

– Jei produktas parduodamas, jis turi būti ir saugus, ir kokybiškas. Supuvusio maisto tikrai negalima parduoti. Švieži vaisiai ir daržovės – produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas nenustatomas. Tad jei matote, kad tie produktai, tarkim, bananai, netinkamos kokybės, nereikia jų pirkti, be to, apie tai visada galima pranešti Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokama telefono linija.

– Bet jei mikrobiologinės taršos galima nepamatyti, kaip ją pastebės prekybos tinklų darbuotojai?

– Dėl to šiuo metu Lietuvoje maisto produktus, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs, parduoti draudžiama. Gamintojai privalo užtikrinti, kad iki galiojimo termino pabaigos produktas būtų saugus (jeigu jis buvo laikomas tinkamomis sąlygomis). Eilinis vartotojas mikrobiologijos neišsitirs.

– Kiek dienų ketinama pratęsti produktų galiojimo laiką?

– Šiuo metu jokių nacionalinių teisės aktų ir projektų neturime, bet, tarkim, jei maisto produktai būtų atiduodami labdarai, yra atitinkamos aiškios taisyklės.

Makaronų, arbatos, kavos tinkamumo vartoti terminą planuojama pratęsti iki 2 mėnesių. Miltų mišinių, padažų, aliejaus, sausainių – iki 1 mėnesio. O duona, pyragai laikytini ne ilgiau kaip 5 dienas.