Dėžutė, atstojanti lovytę, kūdikiui pritaikytas čiužinys, paklodės, drabužėliai ir kiti pirmiesiems mažylio poreikiams patenkinti reikalingi daiktai Suomijoje jau seniai nemokamai dalinami kiekvienai ką tik kūdikio susilaukusiai mamai. Lietuvoje kol kas didelis pasiekimas būtų, jog tokį krepšelį pavyktų padovanoti kiekvienai socialinės rizikos grupėje esančiai šeimai, rašoma pranešime spaudai.

R. Jasnauskienė pasakoja, jog idėja visiškai netikėtai gimė tuomet, kai jos sūnaus šeima laukė pirmagimio. Jam gimus seneliai suko galvą, ką padovanoti. Išgirdę apie Suomijoje kiekvienai šeimai dovanojamą naujagimio kraitelį Jasnauskai rado būdą, kaip tokį pat rinkinį nupirkti, ir parsisiuntė jį į Lietuvą.

„Sūnus ir jo žmona labai džiaugėsi. Tuomet kilo idėja: kodėl tokių dėželių, kūdikio kraitelių nėra Lietuvoje?“ – klausė R. Jasnauskienė.

Pirmieji susidomėjo marijampoliečiai

Pašnekovė pradėjo ieškoti, kas galėtų pagaminti dėžę/lovelę, čiužinį, paklodę ir kitus „Kūdikio lizdo“ daiktus Lietuvoje. Surinkusi visą rinkinį su idėja padovanoti tokią dėžutę ką tik tėvais tapusioms poroms, nuskubėjo į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Tačiau ten išgirdo, kad lėšas, iš kurių būtų galima nupirkti krepšelį, valdo savivaldybės. R. Jasnauskienė pradėjo „žygį“ per Lietuvos savivaldybes ir netrukus sudomino marijampoliečius.

„Pati buvau susitikusi su Marijampolės socialiniais darbuotojais, dirbančiais su tokių šeimų mamomis, moterimis, ir supratau, kad jos niekaip neįstengtų pačios įsigyti kūdikio gimimui būtinų priemonių. Didžiuojuosi savivaldybės empatišku požiūriu: Marijampolės savivaldybė įsigijo ir išdalins 15 kūdikio kraitelių,“ – sako pašnekovė.

Paplitęs socialinio verslo būdas: vienas už vieną

Iniciatyvos „Kūdikio lizdas“ įkūrėja, keliaudama po Lietuvą ir bendraudama su savivaldybėmis, prisimena savo vyro, gydytojo, ištartus žodžius: „Kūdikiai ne patys ateina į šį pasaulį. Tai mes juos pasišaukiame. Todėl turime būti už juos atsakingi. Visi naujagimiai turi būti saugūs. Kiekvienas jų turėtų pradėti savo gyvenimą vienodomis sąlygomis.“

Tai tapo jos iniciatyvos šūkiu. Matydama, jog Lietuvos savivaldybės vargu ar įstengs nupirkti po kūdikio krepšelį visiems socialinės rizikos šeimose gimsiantiems kūdikiams, R. Jasnauskienė pasiūlė Lietuvos gyventojams pasaulyje jau egzistuojantį socialinio verslo sprendimą: „vienas už vieną“. Tai reiškia, jog, įsigijus vieną kūdikio kraitelį, kitas keliaus to neišgalinčiai padaryti šeimai. Dovanai perkama dėžutė kainuoja 320 eurų.

„Galbūt keista, kad siūlome kūdikiui miegoti dėželėje, tačiau iš tiesų kūdikis turi miegoti be jokių pagalvėlių, apklotų, paminkštinimų“

Vieną pirmųjų „Kūdikio lizdo“ rinkinių įsigijusi Anželika Jankauskienė sakė, jog dėželė labai pravertė pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais.

„Daug ką jau buvome nusipirkę – o apie tokią dėžutę sužinojome tik paskaitų metu. Nusipirkome, kai išgirdome apie staigios kūdikių mirties sindromą – iki tol neteko apie tai nei skaityti, nei girdėti, – prisiminė mama. – Didžiausią dėžės naudą pajusdavau dieną – mažylį nešdavausi kartu su savimi į bet kurį kambarį ir jis toje dėžutėje miegodavo. Tuo metu tu gali ir maistą pasigaminti, ir apsitvarkyti, ir šiek tiek pailsėti – pirmus du mėnesius dėžutė buvo labai geras dalykas.“

A. Jasnauskienė sako, jog šiandien lapkritį gimusiam jos vaikui jau nebeįdomu miegoti – jis lipa lauk iš dėžės ir keliauja tyrinėti pasaulio, todėl panašu, kad ši dėžė-lovelė jau liks kaip atsiminimas.

„Rinkinio idėja puiki – mes tiek važinėjome visko ieškodami. Buvome pasimetę, nes tiksliai net nežinai, ko reikia. O dabar siūlomame rinkinyje tikrai yra absoliučiai visko, ko gali prireikti kokiai pusei metų. Manau, ją įsigydami tėvai sutaupys ir pinigų, ir laiko,“ – sako mažylį auginanti mama.

„Galbūt seneliai norės jį padovanoti savo vaikams, ar įmonės savo gimdyti išeinančiai darbuotojai? Tikiu, kad tai proga kiekvienam iš mūsų prisidėti. Sukūrėme svetainę, kurioje žmonės gali tiesiog nupirkti tokį „lizdelį“ ir jį kažkam paskirti. Kad viskas vyktų iš tiesų sąžiningai, bendradarbiauju su krizinio nėštumo centru ir konsultuojamės, kuriai mamai tokio krepšelio reikia labiausiai,“ – kalbėjo R. Jasnauskienė.

Pagrindinis rinkinys, dovanojamas socialiai remtinoms mamoms, kainuoja 75 eurus. Jį sudaro pati dėžutė, čiužinys, drėgmei atspari ir įprasta paklodė. Šiuo metu R. Jasnauskienė kartu su Krizinio nėštumo centro vadove planuoja vizitą pas sostinės merą Remigijų Šimašių. Moteris sužinojo, jog sunkiausia šio centro darbuotojams įtikinti gimdyti vienišas mamas – jos dažniausiai neturi išgalių aprūpinti kūdikį drabužėliais, lovyte ir kitais reikiamais daiktais.

Iniciatyvos autorė toliau gausina „Kūdikio lizdo“ turinį: siekiama, kad jame atsirastų dar du kombinezonai, kelnės ir apranga vasarai, kramtukas, milteliai nuo kūdikiams pasireiškiančių bėrimų. Taip pat įsibėgėjus pardavimams pavyktų sumažinti ir „Kūdikio lizdo“ kainą.

Pirmoji kūdikio dėžė ištvėrė negandas ir karą

Tvirtoje dėželėje kūdikis gali miegoti iki 6 mėnesių.

„Galbūt keista, kad siūlome kūdikiui miegoti dėželėje, tačiau iš tiesų kūdikis turi miegoti be jokių pagalvėlių, apklotų, paminkštinimų. Kitu atveju jį gali ištikti staigios kūdikio mirties sindromas. Suomiai tokiu būdu išsaugo daugybę kūdikių gyvybių. Nuo 1930 iki 2013 metų dėl kūdikio dėžės Suomijoje kūdikių mirtingumo rodikliai labai sumažėjo. Didžiausia rizika kūdikiui numirti dėl šio sindromo – per pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius,“ – perspėjo R. Jasnauskienė, neretai nustebinanti būsimas mamas paaiškinimais, kaip turi miegoti kūdikis.

Suomijoje prieš 75 metus būsimoms mamoms pateiktas pasiūlymas: moteris turi 4-tą nėštumo mėnesį apsilankyti pas ginekologą, lankyti paruošiamuosius kursus – tik tokiu atveju gaus naujagimio dėžutę arba kompensaciją už ją. Taip pakviestos mamos paskaitas lankė gausiau ir jose sužinojo tai, kas padėjo sumažinti beprasmių kūdikių mirčių skaičių.

Šioje šalyje kūdikio kraitis „išgyveno“ karus ir kitas negandas: moterys rinkdavosi į būrelius gaminti tokių dėželių nepasiturintiems, tėvai išaugtas dėželes grąžindavo ir perduodavo kitiems tėvams, o po Antrojo pasaulinio karo, prasidėjus kūdikių bumui, dėžė padėjo atsistatyti karo nualintai visuomenei. Suomiai juokavo, kad kūdikiai gyvenimą pradeda dėžėse, tačiau šiandien labai retai pasitaiko tėvų, kurie imtų piniginę kompensaciją vietoje kraičio: dėžutę pasiima 95 proc. pagimdžiusių moterų.

Apsauga nuo staigios mirties sindromo

2015 m. Lietuvoje iš 132 mirusių kūdikių 11 pasiglemžė staigios kūdikio mirties sindromas. 2016 m. iš 139 kūdikių 5 mirė dėl šios priežasties. Žvelgiant į bendrą statistiką šių mirčių skaičius neatrodo bauginantis, tačiau tai mirtys, kurių gana paprastai galima išvengti. Tereikia, kad būsimi tėvai žinotų, kas užtikrina saugų kūdikio miegą.

R. Jasnauskienė kartais sulaukia kritikos, kad dėžutėje, kuri skirta padovanoti labiausiai skurstantiems, nieko „tokio“ nėra.

„Tačiau svarbiausia, kad kūdikis grįžus namo turėtų savo saugią vietą. Dėžutę galima padėti ir ant lovos, ir kitur. Galima ją pernešti iš vienos vietos į kitą, o dangtį naudoti kaip pervystymo stalą,“ – sako R. Jasnauskienė.

Pašnekovė priduria, jog suomiai taip pat pradėjo nuo rinkinių dovanojimo visoms socialiai remtinoms ar skurstančioms šeimoms. Tačiau pastebėję, kaip sumažėjo kūdikių mirtingumas, jie nusprendė, kad verta tokiu būdu pasveikinti visas naujagimio susilaukusias šeimas.

Pilotinius projektus jau vysto ir Didžioji Britanija. Londono „Queen Charlotte“ ir „Chelsea“ ligoninės gimdyvėms pernai išdalinta apie 600 kūdikių dėžių.

Škotijos vyriausybė nuo šių metų pradžios visoms gimdyvėms dovanoja tokius kraitelius.

„Tai paprasta ir pasiteisinusi idėja, leidžianti įveikti nepriteklių, pagerinti sveikatą ir paremti tėvus“, – sako Škotijos ministrė pirmininkė N. Sturgeon. Pasak jos, ši iš Suomijos pasiskolinta idėja bus tarsi „tikėjimo kiekvienu vaiku simbolis“.