Tai jis teigė komentuodamas Rusijos kritiką dėl planų išmontuoti sovietmečiu pastatytą karius įamžinantį obeliską.

„Elgsimės pagal Lietuvos įstatymus, ir aš norėčiau, kad šita vieta taptų labiau lankoma. Šiuo metu ji yra visiškai nelankoma. Jeigu ji taptų estetiškai suprantamesnė miesto gyventojams, tai aš manau, kad žmonės čia ateitų ir pasidomėti, ir mokytojai ateitų vaikams istorijos pamokas pravesti“, – BNS sakė savivaldybės vadovas.

Savivaldybė yra patvirtinusi Prisikėlimo aikštės tvarkymo planą, tačiau jame nėra numatyta maždaug penktadalio teritorijos rekonstrukcija.

Šioje aikštės dalyje stovi obeliskas, skirtas „tarybiniams kariams, žuvusiems 1941-1945 metų kare“. Čia palaidota apie 50 sovietų karių.

Savivaldybės atstovai teigia, kad šiuo metu svarstomi trys kapavietės sutvarkymo variantai. Pirmasis iš jų – aikštės dalies, kur yra sovietų karių kapavietė, netvarkyti apskritai.

Taip pat svarstoma atlikti archeologinius tyrimus ir iškelti kapus, mat po rekonstrukcijos jie atsidurtų taku. Tokiu atveju būtų sprendžiamas klausimas ir dėl sovietų karius įamžinančio obelisko iškėlimo.

Trečias variantas yra rekonstruojant aikštę iškelti visus ten esančius kapus ir obeliską.

Šiaulių meras mano, kad sovietų karius įamžinantį paminklą reikia tvarkyti, tačiau kapai neturėtų būti iškeliami.

„Ten yra lentelės, kurios gali atgulti į tą pačią vietą ženkliai tvarkingesnėje teritorijoje. Na, tarkime, pati tvarkingiausia mintis galbūt būtų lygi pievelė, o ant jos tose pačiose vietose atgal paguldytos tos atminimo lentos. Bet dėl aukuro išsaugojimo – nežinau, ar jis yra labai estetiškai svarbus“, – svarstė A.Visockas.

„Niekas nesako, kad aikštėje neliks vietos, kur galima bus padėti gėlių. Ta vieta liks, tik ji bus dar gražesnė“, – pridūrė jis.

Meras pabrėžė, kad šiuo metu nėra priimto sprendimo, kaip bus elgiamasi su karių palaidojimo vietą žyminčiu obelisku. Dėl to jis šią savaitę konsultavosi Užsienio reikalų ministerijoje.

A.Visockas sakė, kad dėl obelisko likimo taip pat bus tariamasi Šiaulių savivaldybės taryboje, galvojama atsiklausti ir šiauliečių nuomonės.

Valstybė saugo tik Prisikėlimo aikštėje esančius sovietų karių kapus. Obeliskas nėra įrašytas į Kultūros vertybių registrą. Tai reiškia, kad jį galima tvarkyti be apribojimų.

„Tas obeliskas nėra saugomas. (...) Mūsų manymu, tas obeliskas neturi jokios kultūrinės vertės. Tai yra betono gabalas, apklijuotas plokštėmis. Nei ten paminklas, nei ką“, – BNS sakė Kultūros paveldo departamento Šiaulių skyriaus vedėjas Rytis Budrys.

Rusijos ambasada Lietuvoje teigia, kad obelisko išmontavimas sumenkintų sovietų karių atminimą.

„Dėl planų demontuoti paminklą (...), mūsų principinė pozicija šiuo klausimu nesikeičia – mes esame prieš tokių necivilizuotų planų įgyvendinimą. Tokią poziciją pareiškėme Lietuvos užsienio reikalų, kultūros ministerijose ir diskusijose su miesto valdžia“, – pranešime nurodė ambasada.

Ji teigė, kad Rusija yra pasirengusi finansiškai prisidėti prie remonto, tačiau su sąlyga, kad obelisko išvaizda nepakis.

„Neatmetame, kad variantai, išsaugantys esminius komplekso architektūrinius elementus, gali būti svarstomi kaip kompromisas“, – rašė atstovybė.

Prisikėlimo aikštės rekonstrukciją Šiauliuose planuojama baigti 2019 metais.