Anot ministro, Kijevo nekontroliuojamuose Donecko ir Luhansko regionuose Rusija įkūrė du armijos korpusus, juose yra 36 tūkst. karių, be to, rytų Ukrainoje veikia 3 tūkst. Rusijos reguliarių pajėgų karių.

„Rusija taip pat stiprina prie Ukrainos ir Rusijos pasienio dislokuotas pajėgas, skaičiai nuolat auga. Visa tai rodo Rusijos Federacijos agresyvias intencijas ir planus Ukrainos atžvilgiu“, – penktadienį per spaudos konferenciją sakė S. Poltorakas, Ji surengta po susitikimo su Lietuvos krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

Ukrainos ministro teigimu, rytinėje šalies dalyje „nėra nė dienos, kai paliaubų nepažeistų teroristai ir Rusijos reguliarios pajėgos“, jos naudoja ginkluotę, kuri pagal susitarimus turėjo būti atitraukta.

S. Poltorakas padėkojo už Lietuvos paramą, ypač karinių instruktorių veiklą. Jo teigimu, Ukrainą domina Lietuvos patirtis įtvirtinant NATO standartus kariuomenėje, o pati Ukraina yra pasirengusi dalytis savo patirtimi.

R. Karoblis sakė pasigendantis Vakarų dėmesio situacijai rytų Ukrainoje.

„Deja, tas konfliktas mūsų kitų Vakarų aljanso šalių dažnai yra, jeigu neužmirštamas, tai tikrai nelabai žinoma, ką daryti“, – per bendrą spaudos konferenciją sakė R.Karoblis.

Jo teigimu, Lietuvos parama Ukrainai transformuojama „iš vienkartinių komandiruočių į plačią mokymo misiją“.

Lietuva Ukrainai yra perdavusi ginkluotės elementų, nebenaudojamos amunicijos, Lietuvoje priimami gydytis sužeisti ukrainiečiai.

Maskvos remiami separatistai Luhansko ir Donecko provincijų dalis užėmė 2014 metais, kai buvo nuverstas Rusijos palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių.

Rusija neigia, kad yra dislokavusi reguliarios kariuomenės karių regione, ir dėl paliaubų pažeidimų kaltina Ukrainą.

Buvęs Nacionalinės gvardijos vadas S. Poltorakas Ukrainos gynybos ministerijai vadovauja nuo 2014 metų spalio mėnesio. Jis taip pat turi Ukrainos armijos generolo rangą, nuolat dėvi karinę uniformą, tai neįprasta Vakaruose, kur gynybos ministrai skiriami civiliai.