„Tai, kokius projektus pristatė Sveikatos reikalų komitetas ir Vyriausybė, nuvilia ir stebina. Įstatymo pakeitimai turi remtis aiškia logika, kas turi būti pasiekta: mažinti alkoholio prieinamumą, panaikinti alkoholio reklamą ir mažinti alkoholio įperkamumą. Prieinamumas bus mažinimas tik trumpinant alkoholio pardavimo laiką, o kitos priemonės, tokios kaip draudimas alkoholiu prekiauti lauko kavinėse ar masiniuose renginiuose, yra tiesiog nesusipratimas, neduosiantis jokios realios naudos ir taikantis visiškai ne į tą visuomenės grupę“, - sako G. Landsbergis.

Pasak Seimo TS-LKD frakcijos seniūno, iš to, kas matoma įregistruotame siūlyme, frakcija yra pasirengusi palaikyti alkoholio pardavimo laiko ribojimą - tai buvo įrašyta TS-LKD partijos rinkimų programoje. Konservatoriai pritaria ir tam, kad alkoholio reklamos ribojimas turi būti griežtinamas, tačiau nepritaria, kad tokios reklamos draudimas turėtų būti absoliutus, kaip siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai. Pavyzdžiui, galima svarstyti apie tam tikras išimtis sporto rėmimui.

Pasak parlamentaro, po svarstymų Seimo Sveikatos reikalų komitete įregistruotos pataisos neįtikina, kad specialus Visuomenės sveikatinimo fondas bus tinkamai ir pakankamai finansuojamas. Atsisakyta ir specializuotų alkoholio parduotuvių idėjos, nors tai yra viena iš svarbiausių priemonių siekiant mažinti alkoholio prieinamumą - jos leistų geriau kontroliuoti perkančiųjų alkoholį amžių ir taip padėtų realiai reguliuoti alkoholio pardavimą.

„Šiandien Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio išplatintas kreipimasis į Vyriausybę įneša dar daugiau sumaišties dėl klausimo, kodėl jo pasiūlymai dėl specializuotų parduotuvių neatsispindi Vyriausybės teiktose pataisose. Nematome ir siūlymų dėl griežtesnio prekybos alkoholiu licencijų išdavimo tvarkos įvedimo ar kovos su nelegalaus alkoholio pardavimo „taškais“, jau nekalbant apie „minkštąsias“ priemones - gydymą ir psichologinę pagalbą, darbą su bendruomenėmis bei kitas panašias iniciatyvas. Apsiribojama tik draudimais, tikintis, jog tai išspręs alkoholizmo problemą - nemanau, kad tai yra teisingas požiūris, - teigia G. Landsbergis. - Tenka konstatuoti, kad įregistruotas įstatymo projektas atrodo nerimtai - nelogiški ir nereikšmingi pasiūlymai jame tampa svarbesniais nei iš tiesų alkoholio vartojimo mažėjimo efektą duoti galinčios priemonės. Tuo tarpu valdančiųjų negebėjimas paaiškinti siūlomų iniciatyvų diskredituoja visą kovos su alkoholizmu idėją“.

Pasak G. Landsbergio, konservatoriai negali pritarti alkoholio prekybos draudimui lauko kavinėse ir draudimui alkoholiu prekiauti nemokamuose renginiuose, pavyzdžiui, miestų šventėse. Tai iki šiol reguliavo savivaldybės ir jos tą gali puikiai daryti toliau savo nuožiūra.

TS-LKD frakcija taip pat negali pritarti tokiems nelogiškiems siūlymams kaip draudimui gabenti ir laikyti alkoholį viešose vietose viešai matomoje pakuotėje. Abejonių kyla ir dėl alkoholio pardavimo amžiaus didinimo iki 20 metų, nes TS-LKD frakcijos teiktuose pasiūlymuose amžiaus didinimas buvo susietas su specializuotų parduotuvių atsiradimu. Atsisakant šios iniciatyvos, amžiaus, nuo kurio galima įsigyti alkoholį, didinimas praranda savo prasmę - tokios nuostatos įgyvendinimas būtų sunkiai kontroliuojamas, kaip ir šiandien taikomos amžiaus ribos kontrolė.

„Atsižvelgdamas į visa tai, siūlau skelbti moratoriumą tolesniam Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų svarstymui Seime, kol nebus rastas sutarimas tarp frakcijų ir nesusidarys reikalinga dauguma šio įstatymo priėmimui. Akivaizdu, kad Seimo daugumos palaikyti dabartiniam valstiečių ir žaliųjų stumiamam ir neigiamos visuomenės reakcijos susilaukusiam įstatymo projektui nėra, tačiau TS-LKD yra atvira konstruktyviam ir operatyviam įstatymo tobulinimui“, - sako TS-LKD frakcijos seniūnas.

Pasak G. Landsbergio, projekto svarstymo atidėjimo reikia tam, kad būtų galima iš jo išbraukti neracionalius siūlymus bei įtraukti esmines papildomas priemones, tokias kaip siūlymą stiprinti specialaus socialinės reklamos fondo, kuris kompensuotų žiniasklaidos praradimus uždraudus reklamą, idėją ir griežtesnio alkoholio prekybos reguliavimo priemones.

„Švelnesnis, tačiau panašų kontrolės efektą turėsiantis siūlymas, kurį matome kaip galimą alternatyvą specializuotų parduotuvių idėjai (jei toks siūlymas nesulauktų pakankamai politinio palaikymo), yra gerokai griežtesnis alkoholio prekybos vietų licencijavimas. Siūlysime, kad licencijų minimali kaina būtų didinama, jų kiekis savivaldybėse ribojamas, skirtingo stiprumo alkoholiui būtų taikoma skirtinga licencijos kaina, o pats licencijų pirkimas vyktų aukciono būdu“, - tolesnius alkoholio kontrolės veiksmus vardija G. Landsbergis.