Pasak jo, svarbu įvertinti, ar PSO statistikoje visų šalių alkoholio suvartojimo apskaičiavimo metodika yra tokia pat, tai yra neskaičiuojami turistai, ar įvertinti tik oficialūs alkoholio pardavimo duomenys, ar ir šešėlinė rinka.

„Visi žino, kad tarptautinėje statistikoje palyginamumas yra sudėtingas, turi būti lygiai lygiai tokia pat metodika (...). Duomenų aš nekvestionuoju, tačiau reikia pažiūrėti, kaip jie suskaičiuoti, ar jie tiksliai palyginami su kitų šalių duomenimis“, - BNS antradienį sakė Ž.Šilėnas.

Jis neatmetė, kad valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga gali pasinaudoti paskelbta statistika ir manipuliuoti ja priimant šiuo metu svarstomas alkoholio kontrolės priemones.

Laisvosios rinkos instituto vadovas teigė, kad mažuma žmonių Lietuvoje išgeria didžiąją dalį alkoholio, tad siūlo visas priemones politikams nukreipti būtent į juos.

„Tai dažniausiai žmonės mažesnių pajamų, dažniausiai bedarbiai, kaimiškose vietovėse, su prastesniu išsilavinimu, kurie nemato perspektyvos. Tai yra grupė žmonių, kuriuos reikia gelbėti. Tai, ką dabar siūlo valdžia, yra skirta žmonėms, kurie neturi problemų“, - kalbėjo Ž.Šilėnas.

Vilniuje antradienį viešintis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Gaudenas Galea (Gaudenas Galėja) paskelbė, kad Lietuvoje 2016 metais vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo 16 litrų alkoholio.

„Tai, naujausiais skaičiavimais, daro ją (Lietuvą) didžiausia gėrike Europoje, taip pat didžiausia gėrike pasaulyje“, - žurnalistams Seime sakė G.Galea.

Jis teigė, kad geriausi būdai mažinti alkoholio suvartojimą yra kontroliuoti jo kainą, prieinamumą ir reklamą.