„Viską darėm – ir ganyklos buvo statomos, ir keliai, ir žemės ūkis tvarkomas. Mes intensyviai dalyvavome. Tai galima būtų sakyti, kad mes uždirbome visą tai ne tik sau, bet ir tiems, kurie dabar dirba. Tačiau laikoma, kad esame niekam nereikalingi“, – piktinosi garbaus amžiaus pašnekovas.

Jis neslėpė, kad šiuo metu jo pensija siekia 430 eurų – daugiau nei 30 metų vyras dirbo inžinieriumi. Be to, pensininkas pripažino visiškai dirbti nustojęs tik prieš maždaug 3 metus – iki tol pusę dienos vesdavo ekskursijas Energetikos ir technikos muziejuje.

Siekia algų šuolio

„Suprantama, šeimoms su jaunimu, vaikais, priešmokyklinukais tikrai sunku. Jei jų atlyginimai labai maži, o išlaikyti reikia... Kur mūsų ateitis? Jaunimas. Kitiems dirbantiems ir gausioms šeimoms turėtų mokėti daugiau nei 1 tūkst. eurų“, – pokalbį toliau tęsė pensininkas.

Pastebėjus, kad tai nėra tokia jau menka alga, pašnekovas tikino, kad pinigų Lietuvoje yra, tik esą jie skirstomi neteisingai.

„Kai pasiskaitai plakatus, užrašus, tų pinigų yra. Deja, mes jais nedisponuojame. Kaip ir mitingo metu kalbėjo – 800 eurų pridėjo tarnautojams įvairiems. Jei prie jų didelių algų dar 800 eurų, tai mes turėtume gauti apie 1 tūkst. eurų, kaip aš miniu“, – kartojo senolis.

Jo teigimu, reikia žvelgti į ateitį, o tai yra – į jaunimą. Pašnekovas aiškino, kad pusė moksleivių dabar nori emigruoti, jie nesieja savo planų su Lietuva.

„Praktiškai, mes save naikiname tokiu būdu“, – konstatavo vyras.

Pensija – vos 250 eurų

Tiesa, kita mitinge sutikta senjorė sakė, kad jos pensija siekia vos 250 eurų. Mažiausiai 80 eurų kas mėnesį ji išleidžia vaistams, dar 60 eurų – mokesčiams už butą.

„Nusiperki maisto ir žiūri, kad 50 eurų vos lieka, o mėnesį gyventi reikia“, – guodėsi ji.

Tačiau paklausta, ar pritartų išsakytai minčiai, kad pensijos Lietuvoje turėtų siekti bent 1 tūkst. eurų, pensininkė ėmė įnirtingai mojuoti galva į šalis.

„Ne, nereikia gąsdintis tokiomis sumomis. Man bent 100 eurų pakeltų, vis šis tas“, – dėstė ji.

Agitavo 15, atėjo 2

Savo ruožtu trečiasis mitinge užkalbintas pensininkas piktinosi, kad kova už didesnes pensijas nerūpi net patiems pensininkams. Vyras prisiminė, kad bene prieš metus žmonių į panašų mitingą susirinko daugiau nei tūkstantis.

„Parduotos vasaros, kaip vadina. Į sodus visi važiuoja. Aš irgi apie 15 žmonių agitavau, atėjo 2 tik. Išvažiavo į sodus kiti. „Geras oras“, – sako“, – skundėsi pašnekovas.

Jo teigimu, problemą, kad pensijos Lietuvoje yra mažos, supranta visi, bet prie to tiesiog priprasta.

„Jie daugiau išleidžia nei uždirba. Yra priklausomybė – kaip alkoholis, kaip kita, tai jie priklauso nuo sodo. Tie senukai atvažiuoja pavargę: „O, Jėzau, Marija, kaip skauda, prakeikti tie sodai“, bet vis tiek važiuoja“, – toliau dėstė jis.

Pats pensininkas pripažino gaunantis 280 eurų pensijos.

„Mes dviese su žmona gyvenam, man pavyksta išgyventi. Susitvarkiau savo poreikius ir norus taip, kad man užtektų. Kartą per metus ir į užsienį galiu išvažiuoti. Gyvenu sveiką gyvenimo būdą – tas nekainuoja“, – pasakojosi jis.

Vyko mitingas

DELFI primena, kad antradienį Vilniaus miesto „Bočių“ bendrija prie Seimo surengė sankcionuotą visuotinį piliečių mitingą, kuriuo siekiama valdantiesiems priminti rinkiminius pažadus.

„Reikalaujama imtis priemonių prieš emigraciją ir socialinės atskirties augimą, už atlyginimų ir pensijų didinimą, progresinių mokesčių įvedimą ir kt. Seimo pirmininkui bus įteikta mitingo rezoliucija. Tada renginio dalyviai patrauks Gedimino prospektu iki V. Kudirkos aikštės, kur bus skaitomos kūrėjų eilės konkursui „Grįžkit į Tėvynę“, ir susirinkusiųjų lūkesčiai išsakyti Vyriausybės atstovui“, – teigta organizatorių pranešime.

Kvietime į protestą buvo teigiama, kad į jį kviečiami „ visi – kad ir pražilę, bet jauni širdyje“, prašoma dalyvių apsirengti šviesiai, kokie esą yra jų siekiai.

„Atidėkite apsilankymą kirpykloje ar parduotuvėje, žinokite – tai renginys jums ir dėl jūsų, ir todėl Jūs čia pats svarbiausias. Ateikite su bičiuliais, ateikite kaip į šventę, kaip į pirmą pasimatyti, kaip į paskutinį mūšį! Visi vieningai reikalausime žadėto pensijų pakėlimo, algų didinimo ir pagarbos žmogui“, – rašoma kvietime.

Tai – antrasis panašaus pobūdžio mitingas šiemet. Pensininkai prie Seimo jau mitingavo kovo viduryje.