DELFI jis sakė, kad šie vaizdai įamžinti prieš 3-4 metus, maždaug 6 valandą ryto.

Kaip matyti iš vaizdo įrašo, jame užfiksuoti kartu laiką leidžiantys jaunuoliai, kurių bent vienas – galimai itin neblaivus. Jo judesiai – nekoordinuoti, jis beveik nekalba. Savo ruožtu kartu su juo esantys festivalio dalyviai linksmai krizena, ant vaikino krauna įvairius daiktus, jam ant veido pilamas vanduo.

Panašių vaizdų turi ir daugiau

„Iš viso lankiausi daugiau nei 10-yje festivalių, gal ir 20-yje. Mano patirtis – nuo paauglystės. Važiuodavau dar tuomet, kai pats vartodavau alkoholį, ir, kai ėmiau nebevartoti, važiavau, važiuoju ir važiuosiu. Man tiesiog smagu ten leisti laiką, o gerti nebūtina, kad galėčiau gerai pasilinksminti“, – aiškino S. Dailidė.

Pašnekovas pripažino turintis ir daugiau panašaus pobūdžio vaizdo įrašų, ketinantis jais pasidalinti ateityje. Pats jis – vienas iš festivalio „Varom“, kuriame pasisakoma prieš alkoholio vartojimą, organizatorių.

„Vaizdai dažniausiai filmuoti tuomet, kai einu į automobilį ar palapinę. Kažkaip įsitrauki į tą visą veiksmą, išsitraukti telefoną ir filmuoji – tiesiog jau pats jautiesi gerokai apsvaigęs po visos nakties blaivių linksmybių, nuo tos aplinkos pats lengvai nupušti, tampi bandos narys. Bet ir šiaip – tai niekam ne paslaptis. Gali tiesiog eiti ir fiksuoti tokius dalykus kiekviename festivalyje“, – DELFI kalbėjo S. Dailidė.

DELFI perspėja, kad vaizdo įraše vartojama ir necenzūrinė leksika

Pristato kaip kitą medalio pusę

Savo feisbuke dalindamasis šiuo įrašu S. Dailidė perspėjo, kad vaizdai jame – žiaurūs, o nenorintys matyti tikrovės tai turėtų praleisti.

„Tai yra kita dabartinių masinių renginių medalio pusė. Tai, ko neparodo festivalių organizatoriai. Vieša paslaptis, kad tokiuose renginiuose žmonės ir miršta. Mamos ir atitrūkę nuo tikrovės žmonės sakytų, kad šiame įraše matomas vaikinas – komos būsenos, galėjo mirti, o „festivaliautojai“ pasakytų: „Chill (ramiai – liet.), viskas su juo gerai, truputį „pergėrė“ arba primaišė. Kam nepasitaiko. Gal nepavalgęs žmogus buvo...“, – rašė S. Dailidė.

Kartu jis pripažino palaikantis ir labai gerbiantis dabartinį sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kuris ėmėsi alkoholio prieinamumo mažinimo.

Mano, kad žmonės suklaidinti: draudimai veikia, bet yra prieš visišką alkoholio atsisakymą festivaliuose

„Aš manau, kad tie žmonės yra gerokai suklaidinti. Jie galvoja, kad kažkas nori uždrausti alkoholį festivaliuose. Niekas nenori. Nori tik apriboti truputį, kad nebūtų jau taip pilnai pilama. Manau, tie žmonės ne visai įsigilinę į problemą, tą, ką nori padaryti valdžia, kokius įstatymus nori priimti. Manipuliuojama, manyčiau tuo“, – paklaustas, ką mano apie prieš jo idėjas kylančius, sakė pašnekovas.

Tiesa, S. Dailidė pripažino nepasisakantis už tai, kad festivaliuose alkoholis būtų visiškai uždraustas, esą verčiau reikėtų pagalvoti apie prieinamumo mažinimą.

„Tie draudimai veikia – tai faktas. Tai viena reikšmingiausių priemonių alkoholio mažinimo: draudimai, prieinamumo mažinimas, kainų didinimas, reklamos draudimas. Dėl to verkia ir verks visi, kurių pinigai priklauso nuo tokių spendimų. Šiuo atveju – festivaliai. Tai didžiuliai pinigai, todėl ir dedamos pastangos, kad kiek įmanoma būtų liberalesnė ir laisvesnė prekyba“, – kalbėjo jis.

Simonas Dailidė

Surengs koncertą

DELFI primena, kad antradienį nuo 16 valandos prie Seimo (Nepriklausomybės aikštėje Vilniuje) rengiamas vienas didžiausių taikių koncertų per pastaruosius metus – „Laisvė rokenrolui“. Kaip skelbia koncerto organizatoriai, jų tikslas – garsiai kartu pasakyti Seimo nariams ir Vyriausybės atstovams, kad visuomenė moka švęsti atsakingai ir nenori naujų draudimų.

Koncerte už laisvę rinktis, prisiimti atsakomybę ir spręsti patiems pasisakys kultūros atstovai, festivalių ir koncertų organizatoriai, taip pat visuomenės veikėjai. Tikimasi sulaukti ir politikų palaikymo.

Vieni pirmųjų prie koncerto prisijungė grupės „G&G Sindikatas” ir „Bix“. Pastarosios grupės lyderis Saulius Urbonavičius – Samas kalbėjo, kad rokas nugriovė ne vieną valdžią: „Manau, kad jokia valdžia nepasieks jokių rezultatų, jei nesikalbės su savo piliečiais. O šiandien viskas vyksta kitaip – kažką kažkas susitarė, kažką išmetė į viešą erdvę, susprogdino granatą ir paskui visi aiškinasi, ką draus, o ko ne. Kas laukia toliau? Išsivaikščiojusi Lietuva ir nepatenkinti žmonės, nes su jais elgiamasi kaip su karvėmis“.

Muzikantas sako, kad jis yra gyvas pavyzdys, kaip galima gyventi kitaip, kadangi alkoholio nevartoja jau 11 metų. Tačiau S. Urbonavičius-Samas nieko neturi prieš žmones, kultūringai vartojančius alkoholį, ir pasisako už asmeninį kiekvieno pasirinkimą.

Koncerto organizatoriai jau pranešė ir daugiau atlikėjų, prisijungsiančių prie taikaus koncerto. Tarp tokių – grupės „Baltasis Kiras“, „Solo ansamblis“ ir „The Station“. Koncerte ant scenos lips ir atlikėjas Benas Aleksandravičius - ba., jau anksčiau griežtai pasisakęs prieš valdančiųjų siūlomas neadekvačias priemones kaip mažinti alkoholio prieinamumą. Už laisvę rinktis ir spręsti patiems dainuos bei specialią dainą pristatys Vidas Bareikis, pasirodymą surengs ir Leon Somov su Jazzu.

Mėgstate lankytis festivaliuose? Pasidalinkite įspūdžiais – kaip manote, ar iš tiesų kartais juose vartojama per daug alkoholio, kaip siūlytumėte šią problemą spręsti? Ar esate užfiksavę gėdingų akimirkų, kurios rodo, kad organizatoriai turėtų atidžiau stebėti dalyvius? Kaip, jūsų akimis, festivaliai galėtų tobulėti, ko jiems reiktų, kad Lietuvoje taptų populiaresni? Galbūt kada nors esate nusivylę renginiu? Jūsų minčių laukiame el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Festivalis“.