Gyventojų palankumą praranda ir valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis – jo reitingas smuko nuo 51 proc. iki 46 proc. Reitingo viršūnėje įsitvirtino prezidentė Dalia Grybauskaitė – ją palankiai vertina 64 proc. gyventojų.

Stebėtojų teigimu, reitingams įtakos galėjo daryti politikų pozicijos dėl naujojo Darbo kodekso, alkoholio ribojimo ir mokesčių lengvatos centralizuotai tiekiamam šildymui.

„Dėl alkoholio pertempiama styga, o šildymo lengvatos atsisakymas rodo abejingumą eiliniams žmonėms“, – BNS sakė Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius.

Politologas, žurnalo IQ redaktorius Tomas Janeliūnas BNS sakė, kad krentantys reitingai atspindi mažėjančią žmonių kantrybę, nes su „valstiečiais“ ir konkrečiais lyderiais buvo siejami dideli lūkesčiai.

„Vyriausybė jau dirba bemaž pusę metų, Seimas – dar ilgiau, o apčiuopiamų sprendimų, kurie pateisintų žmonių lūkesčius, dar nėra“, – teigė politikos ekspertas.

Jo teigimu, R.Karbauskis kol kas viešumoje labiausiai buvo pastebimas tik kaip kontroversiškų ir nelabai aktualių įdėjų siūlytojas arba politikas, įklimpęs tarp asmeninių ir politinių interesų. S.Skvernelis vis dar išlaiko didžiulį populiarumą, tačiau ir jam jau reikia rodyti konkrečius laimėjimus, o neužtikrinta parama Vyriausybės projektams Seime to neleidžia demonstruoti, teigė jis.

Tyrimo duomenimis, pačios partijos pozicijos stabilizavosi – už „valstiečius žaliuosius“, kaip ir mėnesiu anksčiau, žada balsuoti 26 proc. šalies gyventojų.

Antroje vietoje įsitvirtinusių Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų populiarumas kiek ūgtelėjo – balandį už konservatorius žadėjo balsuoti 14 proc. respondentų. Apklausos duomenimis, konservatorių populiarumas per mėnesį pakilo keturiais procentiniais punktais.

Trečioje vietoje lieka socialdemokratai su 10 proc. parama, ketvirtas – Liberalų sąjūdis, už kurį žadėjo balsuoti 8 proc. apklaustųjų. Jų reitingas svyruoja paklaidos ribose. Kitos partijos 5 procento slenksčio į Seimą neperžengtų.

Balandžio 8-25 dienomis tiesioginio interviu būdu apklaustas 1021 Lietuvos gyventojas nuo 15 iki 74 metų amžiaus. Tyrimų paklaida siekia 3,1 proc.