„Buvo surengta pamoka Seimo valdybai, ir valstybė tikrai ne pavojuje, valstybė turi savo tarnybas, kurios dirba, atlieka savo pareigas. Aptarti nepotizmas, korupcija, neteisėtas lobizmas ir kiti susiję su tuo dalykai.

Galiu pasakyti nepotizmo tokį pavyzdį, kada įvertino kokią nors vieną įstaigą, ir toje įstaigoje rado 40 proc. dirbančiųjų, susijusių kažkokiais ryšiais, tai yra labai daug, bet čia vienas toks pavyzdys“, – sakė V. Pranckietis.

Klausiamas, ar mintyje turėjo „Lietuvos geležinkelius“, V. Pranckietis nekonkretizavo: „Jūs spėliokit kiek norit, vis tiek neatspėsit“.

Pasak V. Pranckiečio, Seimo valdybos nariai taip pat išgirdo prašymą priimti tarnyboms reikalingus teisės aktus bei jų pakeitimus, įvardijo parlamente sustojusį Lobizmo įstatymo projektą.

„Supažindino su tokiais variantais, kad mes būtumėm vieningesni, nes mes valdyboje esame skirtingų partijų, sutarėme, kur tarnyboms reikia paramos, kad mes būtume vieningesni ir elgtumėmės, kaip užsienio politikoje, labai vieningai, visos partijos bendru sutarimu priima reikalingus sprendimus“, – kalbėjo Seimo pirmininkas.

Jis sutiko, kad verslas daro įtaką sprendimas, bet, pasak V. Pranckiečio, ir „turi daryti, bet reikia normaliai registruotis, priimti Lobizmo įstatymą, ir tada atstovauti, kaip priklauso, formaliai“.

„Mes klausėme, kaip galėtume būti skaidresni, patarė, kad galite būtinai viešai susitikti, būtinai iš anksto deklaruojant susitikimus, dar pasikviesti žmonių į tą susitikimą, kad būtų matoma, o ne kokiose kavinėse, užkampiuose ar dar kur nors“, – sakė parlamento vadovas.

Pasak jo, susitikimai kavinėse ar restoranuose kelia „nereikalingų klausimų“. „Kas tada moka už pietus? Pasidaro tokių klausimų nereikalingų. Visi Seimo nariai turi kabinetus, gali priimti žmones čia, visiškai nereikia tokių įtartinų susitikimų“, – kalbėjo V. Pranckietis.

Kalbėdamas apie grėsmes Seimo pirmininkas taip pat įvardijo „išorinę korupciją iš kitų valstybių“, tačiau šios frazės irgi nepaaiškino, sakydamas: „Tiek kiek išgirdot, tiek ir bus“.

Trečiadienio rytą slaptoje Seimo salėje buvo sušauktas Seimo valdybos posėdis su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) bei Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovais. Toks posėdis vyko pirmą kartą, tačiau V. Pranckietis sakė, jog posėdžiai gali tapti rutininiai, kitas būtų kviečiamas rudenį.

Apie posėdį pranešta antradienio popietę, skelbta, kad jis šaukiamas „dėl verslo grupių įtakos Lietuvos politinei sistemai, su Lietuvos saugumo interesais nederančių investicijų, neskaidraus lobizmo ir jo daromos žalos, nepotizmo ir protekcionizmo valstybiniame sektoriuje, korupcinių pažeidimų ir priemonių, kaip jų išvengti“.

Seimo valdybai buvo pristatyta Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) informacija ir teisėkūros iniciatyvos bei Valstybės saugumo departamento (VSD) grėsmių vertinimas.