Seimo narių darbo grupės paruoštame pirminiame parlamentarų teises ir darbo sąlygas nustatančio įstatymo projekto variante atostogos nereglamentuojamos, bet V.Pranckietis tikisi įtikinti kolegas jų reikalingumu. Seimo valdyba šią savaitę priėmė sprendimą dar mėnesiui pratęsti darbo grupės veiklą.

„Vis tik norim įrašyti atostogas. Aš tikrai noriu įrašyti ir įtikinti žmones, kad jų reikia, kam mums vaidinti gražius, jei mes galime būti gražūs. Atostogas įteisinti būtų labai svarbu“, – BNS sakė Seimo pirmininkas.

Darbo grupės parengtame įstatymo projekto variante atostogos neįrašytos laikantis pozicijos, kad toks parlamentarų darbo ir poilsio laiko reglamentavimas nebūdingas Vakarų valstybėms, o Seimo nario mandatas yra nepertraukiamas.

Konstitucinis Teismas dar 2004 metais paskelbė, kad „įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę“, o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas, tačiau šis nutarimas iki šiol neįgyvendintas.

Pasak V.Pranckiečio, darbo grupės parengtame įstatymo projekte yra ir daugiau taisytinų dalykų. „Yra neatitikimų su logika, buvo įrašyta, kad Seimo nariai galėtų dengti komunalines išlaidas iš Seimo nario parlamentinei veiklai skiriamų išlaidų, bet tai ne parlamentinių išlaidų klausimas, už savo buitį turėtų mokėti patys“, – sakė V.Pranckietis.

Darbo grupės parengtame projekte numatyta taip pat numatyta išlaidas parlamentinei veiklai didinti nuo dabartinio vieno vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio, šiuo metu apie 800 eurų, iki prieš krizę buvusio 1,7 VMDU, tačiau grupės narė Rima Baškienė tvirtina, kad balsuojant parlamente bus pritarta Semo narių grupės siūlymui apsistoti ties dabartiniu 1 VMDU.

Dydis 2008 metais sumažintas iki 1 VMDU. Sumažinimas kaskart nustatomas metams, bet iki šiol visada būdavo pratęsiamas.

Darbo grupės parengtame įstatymo projekte dėl parlamentarų veiklos garantijų taip pat siūloma leisti parlamentinei veiklai skiriamas lėšas naudoti trumpalaikei automobilio nuomai, ne daugiau kaip septynias dienas per mėnesį.

Pastaruosius kelis mėnesius, pagal naujų Seimo valdančiųjų nustatytą tvarką, parlamentinės lėšos automobilio nuomai negali būti naudojamos. Iki šios tvarkos įvedimo parlamentarai galėjo neribotai naudoti parlamentinei veiklai skirtas lėšas automobilio nuomai.