Europos Sąjungos (ES) šalių pozicijos šiuo klausimu išsiskyrė, o arabų šalių parengtas dokumentas balsų dauguma buvo priimtas. UNESCO rezoliucijoje Izraelis vadinamas okupacine valdžia Jeruzalėje ir smerkiami jo vykdomi kasinėjimo darbai senamiestyje, taip pat Izraelio vykdoma Gazos ruožo blokada.

Dėl dokumento balsavo UNESCO Vykdomosios tarybos narės. Lietuva šiam valdymo organui priklauso iki 2019 metų.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pareiškė esanti prieš bandymus išnaudoti UNESCO formatą politinių klausimų sprendimui.

„Vertiname UNESCO rezoliucijos dėl „Okupuotos Palestinos“ autorių pastangas siekti kompromisinio sprendimo. Suprantame ypatingą šventųjų vietų (Jeruzalės senamiesčio) svarbą visoms monoteistinėms religijoms“, - BNS atsiųstame komentare nurodė užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

„Esame įsitikinę, kad pasaulio kultūros paveldo apsauga Palestinos teritorijose ir Jeruzalėje reikalauja visų suinteresuotų pusių įsitraukimo. Esame už subalansuotus veiksmus vengiant politizavimo. Bandymai išnaudoti UNESCO formatą politinių klausimų sprendimui gali diskredituoti šią organizaciją“, - teigė diplomatė.

Europiečių pozicija išsiskyrė

Iš ES šalių už rezoliuciją balsavo Švedija, susilaikė Estija, Prancūzija ir Slovėnija. Be Lietuvos, prieš balsavo Nyderlandai, Jungtinė Karalystė, Italija, Vokietija ir Graikija. Prieš rezoliucija taip pat balsavo JAV, o Rusija ir Kinija buvo už.

Izraelio ambasadorius Amiras Maimonas Vilniuje pasveikino Lietuvos sprendimą.

„UNESCO veidmainystės tęsiasi, bet Lietuva dar kartą parėmė Izraelį ir balsavo prieš. Labai tai vertiname“, - socialiniame tinkle „Facebook“ parašė A.Maimonas.

Lietuva tarptautinėje diplomatijoje yra viena iš tvirčiausių Izraelio remėjų Europoje. 2011 metais Lietuva buvo viena iš vos 14 valstybių, balsavusių prieš Palestinos narystę UNESCO.

Stebėtojų teigimu, proizraelietišką politiką iš dalies lemia Holokausto istorija Lietuvoje ir diplomatinių pozicijų derinimas su Jungtinėmis Valstijomis.

Palestiniečiai Rytų Jeruzalę laiko savo būsimos valstybės sostine, o Izraelis teigia, kad visas miestas yra jo sostinė. Didžioji tarptautinės bendruomenės dalis Izraelio nausėdijas Rytų Jeruzalėje laiko neteisėtomis, užsienio šalių ambasados yra įkūrusios Tel Avive, ne Jeruzalėje.