Nors darbo grupės parengtame projekte numatyta išlaidas parlamentinei veiklai didinti nuo dabartinio vieno vidutinio mėnesio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio, šiuo metu apie 800 eurų, iki prieš krizę buvusio 1,7 VMDU, R. Baškienė sako, kad balsuojant parlamente bus pritarta Seimo narių grupės siūlymui apsistoti ties dabartiniu 1 VMDU.

„Padidėjusi suma buvo nustatyta labai seniai, Seimo nariai susimažino tą siūlymą, darbo grupė manė, kad tikslinga palikti tą ankstesnę įrašytą Seimo statute, mes jau paruošėme pasiūlymą, kad paliktume vieną, ir rašytume vieną VMDU ir nebegrįžtume nuolatos prie mažinimo buvusio dydžio“, – žurnalistams Seime sakė R. Baškienė.

Parlamentarė tvirtino, kad drauge bus keičiamas ir Seimo statutas: „Parašę vieną žinosime, kad yra tiek ir ne daugiau“.

Darbo grupės projekte numatyta, kad parlamentinei veiklai Seimo nariai kas mėnesį gautų po 1,7 vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio sumą, tai reikštų grįžimą į prieš ekonominę krizę buvusią padėtį.

Ši suma įrašyta ir Seimo statute, tačiau nuo 2008 metų mokamas 1 VMDU – sumažinimas kaskart nustatomas metams, bet iki šiol visada būdavo pratęsiamas.

Pasak R. Baškienės, darbo grupės parengtas projektas parlamentui gali būti teikiamas ketvirtadienį.

R. Baškienė sako, kad per svarstymą Seime projekte gali atsirasti ir Seimo narių atostogos, nors darbo grupė laikosi pozicijos, kad tai Europos valstybėms nebūdinga tvarka.

Konstitucinis Teismas dar 2004 metais nutarimu paskelbė, kad „įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę“, o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas, tačiau šis nutarimas iki šiol neįgyvendintas.

„Manau, (galutinis variantas) stipriai skirsis, nes Seimo nariai teikia siūlymus dėl atostogų, nes turime KT sprendimą, ir kadangi darbo grupė mano, kad atostogos nereikalingos, nėra tokios praktikos Europoje, grupė Seimo narių mano, kad reikia turėti konkrečiai apibrėžtas atostogas“, – kalbėjo R. Baškienė.

Darbo grupės parengtame įstatymo projekte dėl parlamentarų veiklos garantijų taip pat siūloma leisti parlamentinei veiklai skiriamas lėšas naudoti trumpalaikei automobilio nuomai, ne daugiau kaip septynias dienas per mėnesį.

Pastaruosius kelis mėnesius, pagal naujų Seimo valdančiųjų nustatytą tvarką, parlamentinės lėšos automobilio nuomai negali būti naudojamos. Iki šios tvarkos įvedimo parlamentarai galėjo neribotai naudoti parlamentinei veiklai skirtas lėšas automobilio nuomai.