Pokalbiui Kaune daugiausia susirinko dabartiniai arba buvę Darbo partijos nariai. Partijos, kuri per rinkimus buvo nokautuota ir iš esmės atsidūrė už Seimo borto.

Seimo rinkimuose Darbo partija surinko 4,68 proc. balsų, į parlamentą vienmandatėse apygardose pateko vos du darbiečiai: Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas.

Susirinkusieji tarpusavyje kalbėjosi pažiūrėsią, kas čia bus. Vienas vyras belaukdamas iš pajūrio atvežtų kolegių sakė, kad dabartinė Darbo partijos pirmininkė Živilė Pinskuvienė iš pradžių visus važiuosiančius neva gąsdino metimu iš partijos, bet vėliau atsileido. Jis sakė esąs atsiųstas čia keleto skyrių, paskui turės visiems papasakoti apie V. Uspaskicho idėjas.

V. Uspaskichas susirinkusiųjų buvo pasitiktas tarsi gelbėtojas: plojimais atsistojus. „Kaip jaučiatės?“ - visų paklausė tik įėjęs V. Uspaskichas.

„Dabar jau geriau“, - choru atsakinėjo susirinkusios senyvo amžiaus moterys.

Nors susitikimas vyko už uždarų durų, tačiau susitikimo tikslas iš esmės buvo aptarti, kaip performuoti Darbo partiją ir jos vadovybę, pakeisti partijos Statutą, kad partijos renginiuose galėtų dalyvauti ir pats V. Uspaskichas. Pasirodo, V. Uspaskichas nebekviečiamas į partijos suvažiavimus ir kitus susibūrimus.

V. Uspaskichas siūlė surengti suvažiavimą ir rinkti naują pirmininką, jei dabartinės pirmininkės Ž. Pinskuvienės veikla netenkina. Už suvažiavimo sušaukimą atsakingu asmeniu paskirtas Viktoras Fiodorovas, kuris ilgą laiką buvo vienas ištikimiausių V. Uspaskicho bendražygių.

V. Fiodorovas anksčiau yra buvęs Seimo nariu, vadovavo jaunimo organizacijai „Darbas“, 2009-2012 m. buvo V. Uspaskicho padėjėjas Europos Parlamente.

Tarp pasiūlymų buvo ir asociacijos „Už vieningą ir sveiką Europą" kūrimas. V. Uspaskichas sako, kad nori kurti tokį visuomeninį judėjimą, kuriame burtųsi žmonės, norintys dalyvauti visuomeniniame gyvenime ir besidomintys ekologišku mąstymu.

Šios idėjos įgyvendinimui pasitelktas buvęs Seimo narys, V. Uspaskicho bendražygis Vytautas Gapšys.

- Pone V. Uspaskichai, kodėl surinkote žmones? Tikriausiai turite kažkokią viziją?

- Aš tikrai turiu, nes esu gana stipriai pasikeitęs, gyvenu kitoje filosofijoje ir man tai patinka. Man patinka naujos vertybės, naujų lyderių augimas. Aš pasiūliau žmonėms, jeigu norime aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime (o matosi, kad nori, nes suvažiuoja tiek žmonių), kurti asociaciją.

Pakalbėjau Europos Parlamente ne su vienu, nemažai tokių asociacijų kuriasi Europos Sąjungos šalyse, nes dabar braška ta Europa, tai mes norime būti vieni iš pirmų, už vieningą Europą ir už vieningą, sveiką Europą. Sveiką tai ne tik, kad nešiukšlinti gamtoje ar gatvėse, aš kalbu apie sveiką mąstymą, ekologišką mąstymą. Tai ne mano terminas, tai Stephen Covey filosofijos terminas: turėti ekologišką mąstymą, nešiukšlinti žmonių smegenyse.

- Kodėl šalia asociacijos pasiūlėte sušaukti Darbo partijos suvažiavimą, galbūt keisti partijos vadovybę?

- Todėl, kad atvažiavo nemažai žmonių iš partijos. Aš paklausiau: ar jus tenkina dabartinė situacija?Sako: netenkina. Norite eiti į priekį? Norime. Ar jūs matote, kad yra galimybė su šita pirmininke eiti į priekį? Nemato. Tai keiskit.

Aš pats nesiruošiu eiti į partiją, bet visuomeninės organizacijos tam ir kuriasi, kad kultivuojant savo idėjas atiduotų jas į politikų rankas. Politikai, politinės partijos turi turėti vertybes savo programose.

- Kaip asociacijos pavyzdį minėjote Kauno mero judėjimą „Vieningas Kaunas"? Bet tai yra politinis visuomeninis komitetas.

- Ne, ne, ne, ten yra grynai politika, o čia yra vertybiniu pagrindu. Jeigu šitai visuomeninei organizacijai bus didelis pritarimas... Čia buvo klausimų, ar asociacija kuriasi Darbo partijos pagrindu? Ne, gali ateiti ir konservatoriai, ir socdemai, jeigu jiems tinka tos vertybės.

Aš šiandien turėjau paskaitą Vilniuje, buvo pilna salė, bet nebuvo nė vieno politiko. Žmonės domisi šitomis vertybėmis, jiems įdomu, jie nenori išeiti. Apie politiką tu gali kalbėti valandą, žmonių daugiau neišlaikysi, o ten po tris-keturias valandas sėdi, kiekvienas savyje pajaučia vieną ar kitą vertybę.

- Šitas judėjimas su politika nieko bendra neturėtų? Ir jo nariai nedalyvautų savivaldos ar kituose rinkimuose?

- Ne. Jeigu, jie iš kokių partijų, tai tegul dalyvauja, bet mes gvildensime savo vertybes ir atiduosim jas politikams.

- Siekiate, kad vėl galėtumėte dalyvauti Darbo partijos susibūrimuose, suvažiavimuose? Kodėl?

- Tai žmonės atėjo ir sako: kodėl jūs nedalyvaujate? Sakiau, tai kad jūs balsavote už Statutą. Pasirodo, niekas nežino, kad jie pabalsavo už tokį Statutą. Statutas nebuvo aptartas skyriuose, suvažiavime tiesiog iškeltas klausimas, pabalsavo ir viskas. Žmonės dabar klausia: kodėl Viktoras nepakviečiamas? Na, tai Statutą pakeitė, patys balsavo.

- Bet juk jūsų pavardė Statute nepaminėta?

- Pritaikė, kad garbės pirmininkas negali dalyvauti partijos renginiuose. Sakau, keiskite Statutą, aš atvažiuosiu.

- Kaip jums dabartinė partijos vadovybė?

- Aš nežinau. Bet kuris sveiko proto žmogus, kuris ne partijoje, o tiesiog gatvėje būtų paklaustas, ar tinkama šiandien Darbo partijos veikla, tai tūkstantis iš tūkstančio pasakys - ne. Nuo ko tai priklauso? Aš suprantu, kad žuvis pūna nuo galvos, bet nuo uodegos valoma.

Ž. Pinskuvienė situacijos nedramatizuoja

Širvintų rajono merė Ž. Pinskuvienė Darbo partijos pirmininke tapo po nesėkmingų Seimo rinkimų, kai iš lyderio pozicijų pasitraukė Valentinas Mazuronis. Pastarasis, beje, irgi dalyvavo šeštadienį vykusiame susitikime su V. Uspaskichu.

V. Mazuronis DELFI sakė dar galvosiąs apie galimą dalyvavimą asociacijos veikloje: jam idėja pasirodė įdomi, bet nuo sprendimų politikas susilaikė. Pats europarlamentaras yra sustabdęs narystę Darbo partijoje. Kaip žinoma, anksčiau jis vadovavo Darbo partijai, bet atsistatydino po nesėkmingų Seimo rinkimų.

Pati Ž. Pinskuvienė sakė situacijos nedramatizuojanti: jos teigimu, Darbo partija yra demokratiška ir, jeigu jos nariai norės, jie išrinks naują pirmininką.

Živilė Pinskuvienė

„Pas mus partijoje yra visiška demokratija. Lapkričio mėnesį buvo mūsų suvažiavimas, sukviestas dar buvusios vadovybės. Pirmą kartą per keturiolika metų demokratiniu būdu buvo išrinktas partijos pirmininkas, buvau aš išrinkta ir esu išrinkta. Jeigu partijos nariai, skyrių nariai, mūsų darbiečiai nuspręs, kad reikia keisti partijos pirmininką, nei manęs versti, nei parašų rinkti nereikia. Jeigu tokia bus partijos narių valia, kad reikia keisti vadovybę, tai čia niekas nesilaiko šitų pozicijų. Gal anksčiau ir laikėsi kas, aš tikrai šitų dalykų nesilaikau. Šiandien aš jaučiuosi labai stipriai stovinti ant žemės", - DELFI sakė Ž. Pinskuvienė.