Posėdyje buvo pristatytas Aplinkos apsaugos komiteto sprendimas, kad keturiais balsais už ir dviem nariams susilaikius Vyriausybės ataskaitai už praėjusius metus pritarta. Dokumente įrašyta, kad šis sprendimas priimtas trečiadienį.

Aplinkos apsaugos komiteto narė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė pasipiktino, kaip galėjo būti priimtas toks sprendimas, jei trečiadienio komiteto posėdis buvo išvažiuojamasis – klausimo dėl Vyriausybės ataskaitos svarstymo jame nebuvo.

Konservatoriai tvirtino, kad komiteto nariai buvo apklausti telefonu, prieš ketvirtadienio plenarinį posėdį, o komiteto išvada registruota atbuline data.

Komiteto pirmininkas „valstietis“ Kęstutis Mažeika tvirtino, kad klausimas apsvarstytas trečiadienį, išvažiuojamajame posėdyje Kaune, tarp „kitų klausimų“. Tokių darbotvarkėje numatyta nebuvo.

„Mes turėjome vakar išvažiuojamąjį posėdį, buvome susirinkę prieš posėdį, ir viskas buvo apkalbėta ir turėjome visą pusę dienos tam reikalui tvarkyti ir kalbėti, ir kurie dalyvavo komiteto nariai, visi šeši balsavo, o buvo (telefonu) pasiklausta tų, kurie nedalyvavo komiteto posėdyje“, – tvirtino K.Mažeika.

Į R.Morkūnaitės-Mikulėnienės pastabą, kad klausimas negalėjo būti svarstomas, nes tokio nebuvo darbotvarkėje, K.Mažeika atsakė: „Yra (punktas) „kiti klausimai“ darbotvarkėje, kam iš to daryti cirką“.

Tačiau komiteto vadovo paaiškinimus paneigė Liberalų sąjūdžio atstovas Simonas Gentvilas. Jis tvirtino trečiadienį dalyvavęs ir komiteto susitikime prieš išvažiuojamąjį posėdį trečiadienio rytą, ir posėdyje Kaune – jokių sprendimų dėl Vyriausybės ataskaitos nebuvę.

„Tai nebuvo su intencija padaryta (atbuline data registruota išvada), bet reikia tiesą pripažinti – klausimas vakar nebuvo svarstytas, dalyvavau visuose rytiniuose, popietiniuose posėdžiuose. Dėl klausimo ir balsavimo buvo tik šiandien paskambinta telefonu kai kuriems (komiteto nariams)“, – sakė liberalas.

Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis pagrasino, kad tęsiant klausimo svarstymą esant tokiai situacijai opozicija paliks Seimo salę.

„Visi „įkalčiai“ patvirtinta, kad yra priešingai. Skambučiai buvo šiandien, nors dokumentas protokoluotas vakar dienos data. Jei posėdis vyks toliau, opozicijos partijos, bent jau Tėvynės sąjunga tikrai, nedalyvaus posėdyje“, – sakė G.Landsbergis.

Socialdemokratai tuomet pasiūlė padaryti pusvalandžio pertrauką, kad susirinkęs Aplinkos komitetas priimtų savo išvadą pagal visus Seimo statuto reikalavimus, tam buvo pritarta.